Yazdır

Demiryolu ile İhracatta Yeni Rota: İstanbul-Budapeşte

Tarih: 18 Ekim 2024 - 13:51

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Pasifik Eurasia Demiryolu İşletmeciliği tarafından İstanbul'dan Budapeşte'ye düzenlenecek olan ilk ihracat treninin uğurlama törenine katıldı.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Pasifik Eurasia Demiryolu Tren İşletmeciliği İstanbul-Budapeşte İhracat Treni Gönderme Töreni'ne katıldı. Bakan Uraloğlu, demiryollarının serbestleşme sürecinin zorlu evrelerden geçtiğini ifade ederek, "AK Parti Hükümetleri'nin iktidara gelmesiyle birlikte, serbestleşme çalışmaları ilk kez 1 Mayıs 2013 tarihinde yayımlanan 6461 Sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile hukuki bir zemin kazanmıştır. Bununla birlikte, TCDD Genel Müdürlüğü demiryolu altyapı işletmecisi olarak, TCDD Taşımacılık A.Ş. ise demiryolu tren işletmecisi olarak tanımlanmıştır. Hiçbir eksikliğe ve olumsuzluğa mahal vermemek için gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda TCDD Taşımacılık AŞ, 14 Haziran 2016 tarihinde tescillenmiş ve 1 Ocak 2017 tarihinde fiilen faaliyet göstermeye başlamıştır."

İHRACAT TRENİ TÜRKİYE PARKURUNDA 278 KİLOMETRE YOL KAT EDECEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, serbestleşme sürecinin ardından demiryolu taşımacılığında Türkiye'nin ilk özel sektör şirketlerini görmeye başladıklarını ifade ederek "Pasifik Eurasia, ülkemizin 3. ve ilk uluslararası yük taşımacılığı yapan demiryolu tren işletmecisi sertifikası alarak sektörün gelişimi için önemli bir mihenk taşı oldu. İstanbul- Budapeşte parkurunda faaliyet gösterecek ihracat treni; Türkiye parkurunda 278 kilometre, Bulgaristan parkurunda 406 kilometre, Romanya parkurunda 634 kilometre, Macaristan parkurunda da 231 kilometre olmak üzere toplam bin 549 kilometre yol kat edecek. Bu seyahatini ise 4 günde tamamlayacak. Tren hattında faaliyetlerine başlayan Pasifik Eurasia bundan sonra; aylık 60, yıllık 600 trenle, 22 bin adet tıra eşdeğer 600 milyon avro değerinde 750 bin ton ihracat yükü taşımayı planlıyor." ifadelerine yer verdi.

DEVLET POLİTİKASI OLARAK ELE ALDIK

AK Parti hükümetleri öncesinde yarım yüzyıl boyunca demiryolu sektörünün unutulduğunu söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir, "1951-2004 yılları arasında toplam 945 kilometre demiryolu yapılmış. Bu sektörün serbestleşmeye açılabilmesi için öncelikle birçok önlemin alınması, hukuki engelin aşılması ve güçlü bir demiryolu altyapısının tahsisi gerekiyordu. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde demiryollarını devlet politikası olarak ele aldık ve öncelikli sektör olarak belirledik. 2003 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğumuza; 2 bin 250 kilometresi YHT ve hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre ekledik. 13 bin 919 kilometreye yükselttik. Bakın, yüzyıllar önce ipekböceklerinden elde edilen ipek iplikleri, Çin'den Avrupa'ya uzanan İpek Yolu'nun en değerli yüküydü. Şimdi ise, bu tarihi yolda ipek yerine konteynerler taşınıyor. Bu konteynerlerin içinde ise sadece tüketim malları değil, yeni bir dünya düzeninin inşası için gerekli olan ham maddeler, hatta yeni umutlar bulunuyor. Bu kadim ticaret yoluna yeni bir soluk getiren, çelik atların yolu demiryolları, Çin ile Avrupa arasındaki Yeni İpek Yolu ve biz buna bugün İpek Demiryolu diyoruz."

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/demiryolu-ile-ihracatta-yeni-rota-istanbul-budapeste/1822942