Yazdır

Ultra zenginlerin sayısı artıyor

Tarih: 16 Ekim 2024 - 18:04

‘Ultra zengin’lerin sayısında son yıllarda patlama yaşanıyor.

FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ultra zengin insanların sayısındaki belirgin artış, ‘zengin’ olarak kabul edilen kişilerin çıtasını yükseltiyor.

Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, ortalama bir kişi için 30 milyon dolar çok para olabilir ancak ultra yüksek net değere sahip bireyler için bu, günümüzde en düşük seviyeye karşılık geliyor.

7 yılda yüzde 28’lik artış

Fortune’dan Jane Thier’in haberine göre, bunun nedeni, Capgemini'den alınan verilere göre, 30 milyon dolardan fazla varlığa sahip bireylerin sayısının 2016 yılındaki 157 bin seviyesinde 2023 yılında 220 bine çıkması. Bu değer yani 30 milyon dolar, 'ultra yüksek net değerli birey’ler (UHNWI) için kabul edilen eşik olma özelliği taşıyor. Bu artış, sadece yedi yılda yaklaşık yüzde 28'lik bir sıçramaya karşılık geliyor.

Bunun sonucu olarak bugün, çok daha fazla multimilyonerin etrafta dolaşması, paha biçilmez sanat eserleri ve süslü yatlar için birbirlerinin tekliflerini aşmasıyla, ‘zengin’ olarak kabul edilenler için gerçek çıta giderek yükseliyor ve aşılması gereken eşik için sıfırlar hızla ekleniyor.

Capgemini Finansal Hizmetler Araştırma Enstitüsü'nün küresel başkanı Elias Ghanem, bugünün yeni kendi kendini yetiştirmiş UHNWI'lerinin (Ultra-High-Net-Worth Individual) çoğunun zenginliklerini öncelikle girişimcilik veya teknoloji sektöründeki yönetici rolleri aracılığıyla oluşturduğunu söylüyor.

Servet artışı mı servetin korunması mı?

Peki ‘zengin’ olarak kabul edilenler için bu artan eşik, ultra zenginler arasında davranışları, alışkanlıkları veya arzuları nasıl değiştiriyor? Ghanem, UHNWI'lerin öncelikle servet artışına odaklandığını belirtiyor ve ekliyor: “Buna karşılık, ‘zengin’ segmentinin geri kalanı için birincil hedef servetin korunması etrafında kalmaya devam ediyor.”

Aradaki fark, UHNWI'lerin ‘uzun vadeli yatırım ufukları ve önemli ihtiyari servetleri’ sayesinde kısa vadeli piyasa dalgalanmalarına dayanabileceklerini bilmeleri. Bunun bir sonucu olarak Ghanem, ultra zenginlerin risk toleranslarının daha yüksek olduğunun altını çiziyor.

Zenginler neden daha da zenginleşiyor?

Enflasyon, şüphesiz, multimilyoner statüsünü hem daha yaygın hem de daha ulaşılmaz hale getirmiş durumda. Aynı şekilde, iş insanlarının bir servet biriktirebileceği kripto paralar, girişimler ve  teknoloji gibi yolların patlamasının da bunda etkisi olduğu kabul ediliyor.

Ghanem, “Capgemini’nin verileri, Kuzey Amerika'daki ultra zenginlerin sayısının geçen yıl ‘ekonomik dayanıklılık, azalan enflasyonist baskılar ve ABD hisse senedi piyasası rallisi’ nedeniyle yüzde 7,3 oranında arttığını gösteriyor” diyor.

Ghanem, ABD hükümetinin iç üretimi artırmayı amaçlayan bir dizi harcama girişiminin de sermaye büyümesine yol açtığını sözlerine ekliyor ve 2022'de duyurulan CHIPS Yasası ve Enflasyon Azaltma Yasası'nı iki büyük katkıda bulunan olarak sayıyor.

CHIPS Yasası, yarı iletken üretim endüstrisi için 230 milyar doların üzerinde özel sektör harcamasına yol açtı; Enflasyon Azaltma Yasası ise 201 milyar dolarlık inşaat harcamasını beraberinde getirdi. Aynı zamanda, geçen yıl beklenenden çok daha yüksek bir oranda, yıllık yüzde 3,3 oranında büyüyen ABD'nin GSYİH'sı, bir diğer önemli faktör oldu. Bu güçlerin her biri, nesiller boyunca görülen en büyük ekonomik devrime ve şirketleri veya yatırımları patlamanın bir parçası olan yeni ultra zenginleri için bir dönüm noktasına yol açtı.

Değişen parametreler

Danışmanlık şirketi Gulf Analytica'nın başkanı David Gibson-Moore, Financial Times'a, “Çalışanların çoğu için 30 milyon dolar şüphesiz kolay ve lüks bir yaşam tarzı anlamına gelirdi ancak, en zenginler arasında bu rakam ‘sadece başlangıç ​​noktası’nı ifade ediyor" diyor ve ekliyor: “Bugün ultra zenginler yeni standartlarla ölçülüyor ve bazı finans yorumcuları artık özel sermaye partilerinde başını dik tutmak isteyen herkes için yeni ölçütün 100 milyon dolar olduğunu öne sürüyor.”

Knight Frank'in 2024 Servet Raporu'na göre de benzer bir durum söz konusu. Raporda, “ABD ekonomisinin güçlü performansı ve hisse senedi piyasalarındaki keskin yükseliş küresel servet yaratımını teşvik etti ve bu da 2023'ün sonuna kadar bir yıl öncesine göre yüzde 4,2 oranında daha fazla ultra zengine yol açtı ve dünya genelinde toplam 626.600'ün biraz üzerinde ultra zengin olmasını beraberinde getirdi” deniliyor.

Kuzey Amerika, doğal olarak büyümeye öncülük etti ancak Knight Frank'in bulgularına göre, Avrupa yine de en zengin yüzde birlik kesimin evi konumunda bulunuyor. Zenginler hiçbir zaman bu kadar büyük bir grup olmamıştı ancak bu gruba girmek hiç bu kadar zorlu bir mücadele de gerektirmiyordu. Bazı uzmanlar kulübe katılmak için artık 50 ila 100 milyon dolarlık bir varlığa sahip olmak gerektiğini ifade ediyor.

Yüzde 28’lik artış beklentisi

Knight Frank, raporunda, küresel olarak zengin bireylerin sayısının gelecek dört yıl içinde yaklaşık yüzde 28 oranında artacağını öngörüyor ancak genişleme oranının esas olarak enflasyonun etkileri nedeniyle 2018 ile 2023 arasındaki beş yıllık döneme göre ‘belirgin şekilde daha yavaş’ olması bekleniyor.

Knight Frank, “Bu genişleyen zengin bireyler grubu gayrimenkule olumlu bakıyor. Ultra zenginlerin neredeyse beşte biri bu yıl ticari gayrimenkule yatırım yapmayı planlıyor; beşte birinden fazlası ise konut satın almayı planlıyor” diyor.

Capgemini araştırması, ultra zenginlerin yüzde 91’le neredeyse tamamının lüks gayrimenkul, şarap, koleksiyonluk eşyalar ve sanat gibi tutku yatırımlarına yöneldiğini bulguluyor. Ghanem, “Lüks ikinci evlere olan artan ilgi, ultra zenginlerin bir varlık yönetimi firması seçmeye karar verirken ihtiyaç duydukları hizmet gereksinimlerinin ilk beşine gayrimenkul danışmanlığını sokmalarına neden oldu” diye ekliyor.

Çin'in ultra zenginlerine kötü haberÇin'in ultra zenginlerine kötü haber

 

En zengin yüzde 20 tüm gelirin yarısını alıyorEn zengin yüzde 20 tüm gelirin yarısını alıyor

 

Liste değişti: İşte dünyanın en zengin 10 insanıListe değişti: İşte dünyanın en zengin 10 insanı

 

50 yaşından sonra kim zengin olmak ister?50 yaşından sonra kim zengin olmak ister?

 

Finans uzmanlarından 10 zenginlik dersiFinans uzmanlarından 10 zenginlik dersi

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ultra-zenginlerin-sayisi-artiyor/1822565