Yazdır

İspanya'da, Rusya'ya sevk edilen 13 tonluk kimyasal madde yakalandı

Tarih: 16 Ekim 2024 - 15:30

İspanya polisi tarafından düzenlenen bir operasyonda, Rusya'ya sevk edilen 13 tonluk kimyasal madde ele geçirildi. Emniyetin yaptığı açıklamada, söz konusu maddelerin savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımları deldiği tespit edildi.

İspanya Ulusal Polisi, Rusya'ya giden ve "kimyasal silah ya da sinir gazı öncül maddesi olabilecek" 13 ton kimyasal madde içeren bir sevkiyatın İspanyol makamlarınca engellendiğini açıkladı.

Emniyetten yapılan açıklamaya göre, malzemeler Barselona limanındaki bir nakliye konteynırında ele geçirilirken, Barselona ve Girona'da "Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan kaçmak için İspanya'dan oluşturulan bir ticari ağa liderlik ettikleri" şüphesiyle dört kişi tutuklandı.

Polis, operasyona yol açan soruşturmanın 2022 yılında başladığını açıkladı.

Ulusal Polis, "Rus kökenli vatandaşlar tarafından yönetilen ve Rusya'ya yasa dışı kimyasal ürün tedarikini amaçlayan bir ticari, lojistik ve ekonomik üçgen sistemi geliştiren bir şirket tespit edildi" açıklamasını yaptı.

"Soruşturma sırasında, bazıları kimyasal silah veya sinir ajanları için olası öncül madde olan uluslararası yaptırımlı kimyasal ürünlerin ihracatının geçmişte bu kurumsal ağ kullanılarak gerçekleştirildiği tespit edildi."

"İspanyol şirketin Moskova'da kimyasalların nihai alıcısı olan bir yan kuruluşu vardı, ancak bu nihai varış noktası Ermenistan ve Kırgızistan gibi ülkelerdeki bir dizi paravan şirket aracılığıyla gizlenmişti. Bu paravan şirketler, karayoluyla Rusya Federasyonu'na yönlendirilen malların alıcısı değildi" ifadelerine yer verildi.

Euronews'in haberine göre, Rusya'yı cezalandırmak ve Ukrayna'daki savaş çabalarını baltalamak için tasarlanan uluslararası yaptırımlar, Kremlin'in genellikle Orta Asya eski Sovyet ülkelerindeki şirketler ve bankalar aracılığıyla malzeme ve fon transferini içeren yenilikçi yaptırım delme yöntemleri nedeniyle umulandan daha az etkili oldu.

Bu ülkelerden bazıları Kremlin'in kendilerini savaş ekonomisi için boru hattı olarak kullanmasıyla mücadele etmek için önlemler almış olsa da, Rusya ile olan ticari bağlantılarına kendilerini tamamen izole etmeyi göze alamayacak kadar bağımlılar.

ABD: Rusya kimyasal silahları savaş aracı olarak kullandıABD: Rusya kimyasal silahları savaş aracı olarak kullandı

 

Biden'dan 'Kimyasal Silah Anlaşması' çağrısıBiden'dan 'Kimyasal Silah Anlaşması' çağrısı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ispanyada-rusyaya-sevk-edilen-13-tonluk-kimyasal-madde-yakalandi/1822531