Yazdır

BMW CEO'sundan Avrupa'daki benzinli araç yasağına karşı çağrı!

Tarih: 16 Ekim 2024 - 15:22

BMW CEO'su, Avrupa'daki benzinli araç yasağının gevşetilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

BMW'nin patronu Oliver Zipse, Avrupa'nın Çin'e bağımlılığının azaltılmak için elektrikli araçların piyasaya sürülme takvimini tekrardan düşünmesi gerektiğini ifade etti.

Alman otomotiv üreticisi BMW Group'un yöneticisi Oliver Zipse, Avrupalı politikacılara 2035 yılına kadar benzinli ve dizel araçları yasaklama planlarını tekrardan düşünme çağrısında bulundu. Aksi takdirde Avrupa'nın Çinli elektrikli otomobil üreticilerine bağımlı hale geleceğini ifade etti.

Salı günü Paris Motor Show'da açıklamalarda bulunan BMW CEO'su Oliver Zipse, politikacıları, Avrupalı otomobil üreticilerinin teknolojik güçlerini kullanmalarına izin vermeye ve elektrikli araçların yanı sıra yeni nesil, çevreyi daha az kirleten araçların yollara çıkmasına müsaade etmeye çağırdı.

Avrupa, uygun fiyatlı elektrikli araçların ve elektrikli araç devrimini yönlendiren önemli batarya teknolojisinin geliştirilmesinde Çin'in gerisinde kalsa da, e-yakıtlar, biyoyakıtlar ve hidrojen gibi alternatif yakıtların geliştirilmesinde önemli bir oyuncu.

KÖTÜMSERLİĞE DOĞRU BİR EĞİLİM

Oliver Zipse, son tarih olan 2035'e yaklaşırken Avrupa'daki ruh halinin endişe verici derecede kasvetli bir resmini çizerek, "kötümserliğe doğru bir eğilim" olduğunu ve bölgenin rekabetçi kalabilmesi için yeni bir politik çerçeveye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

"Kapsamlı bir CO2 azaltma paketinin bir parçası olarak 2035 yılı için yüzde 100 BEV (Bataryalı Elektrikli Araç) hedefinin düzeltilmesi, Avrupalı OEM'lerin (Üretici) batarya konusunda Çin'e daha az bağımlı olmasını sağlayacaktır. Başarılı gidişatın sürdürülebilmesi için politika çerçevesinde teknolojiden bağımsız bir yol izlenmesi şart," diye belirtti.

AVRUPALI ÜRETİCİLER İÇİN BÜYÜK SORUN

Avrupa genelinde BMW, Volkswagen ve Renault gibi otomobil üreticileri ile İtalyan hükümeti, beklenenden düşük elektrikli araç satışları nedeniyle ağır para cezalarının etkisinden korkarak CO2 hedeflerinin gevşetilmesi ya da ertelenmesi çağrısında bulunuyor.

Avrupa merkezli 15 büyük otomobil üreticisini temsil eden lobi grubu Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), elektrikli üretime geçişin AB hedeflerini karşılamak için yeterince hızlı olmaması nedeniyle firmaların "milyarlarca euroluk para cezalarıyla" karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.

Zipse, Paris'teki fuarda yaptığı açıklamada, CO2 salınımı yapan otomobiller için son tarih olan 2035'in "artık gerçekçi olmadığını" ve yasağın "Avrupa otomotiv endüstrisini de kalbinden tehdit edebilecek ve bugünkü varsayımlarla endüstrinin bir bütün olarak büyük ölçüde küçülmesine yol açabilecek" önemli bir zorluk teşkil ettiğini belirtti.

Eylül ayında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Birliği'ni (AB) elektrikli araç üretimine geçiş konusundaki politikalarını eleştirmiş ve son tarihte değişiklik yapılması istediğini, bunun için çabalayacağını söylemişti.

Avrupa'nın en büyük otomobil ve parça üreticilerinden biri olan Çek Cumhuriyeti de kuralların gevşetilmesi talebini giderek daha yüksek sesle dile getirmeye başladı. Bölgedeki otomobil pazarı genel olarak zor günlerden geçiyor.

ACEA'ya göre ağustos ayında AB'de satılan otomobil sayısı 643.000'e düşerek geçen yıla kıyasla neredeyse altıda bir oranında azaldı.

Bununla birlikte, elektrikli otomobil satışları Ağustos 2022'ye kıyasla neredeyse dörtte bir oranında (yüzde 24) düştü.

ACEA'nın açıklamasında, düşüşün yetersiz tüketici talebinden kaynaklandığı iddia edilirken, bazı analistler elektrikli araç üretimine geçişte geç kalındığını ve fiyatların şişirildiğini belirterek topu üretici firmalara atıyor.

Alman tüketicilerin elektrikli araçlara geçişini hızlandıracak cazip sübvansiyonların kaldırılması da sektör analistleri tarafından AB'nin en büyük otomobil pazarında elektrikli araçların benimsenmesini yavaşlatan bir faktör olarak vurgulanıyor.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD), çevreyi kirleten araçlar için hurdaya ayırma programını uygulamaya yönelik son önerileri eleştiriyle karşılandı.

Alman Enerji ve Su Endüstrileri Birliği (BDEW), yetkililerin elektrikli araç kullanımını artırmak için şarj altyapısını genişletmeye odaklanması gerektiğini savunuyor.

not: BMW'nin patronu Oliver Zipse'nin haber fotoğrafı euro news'ten alınmıştır.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bmw-ceosundan-avrupadaki-benzinli-arac-yasagina-karsi-cagri/1822523