Kısa dönemde Rus rublesi dolar karşısında %10 değer kaybetti. 16 Ekim'de Rusya Merkez Bankası, doların resmi kurunu 97,01 ruble olarak belirledi. Eylül ayının başında bu oran 90 rubleydi.
Bu gelişmeler ithalatçıları endişelendirirken, fiyatların artması ve enflasyonun yükselmesi kaçınılmaz görünüyor. Rusya Merkez Bankası'nın olası faiz artırımları ise piyasalardaki bu döngüyü daha da zorlayabilir.
Rus hükümeti dolar kurunun 100 rubleye çıkmasına izin vererek bütçe açıklarını azaltmayı ve yaptırımların etkisini hafifletmeyi planlayabilir.
BFM, konuyu Rusya iş çevreleri ile görüştü. "Mastprof" şirketi yöneticisi Pavel Brun, bu durumun ithalat maliyetlerini artıracağını ve döviz kuru artışının doğrudan enflasyonu tetikleyeceğini belirtti. Rus ithalatçıları, döviz kurlarındaki dalgalanmaların ithalatı ve genel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini vurguluyor.
"Fruktovikov" şirketi yöneticisi Ruslan Süleymanov da, dövizdeki artışın özellikle yabancı ürün tedarikçilerini etkilediğini ve bunun fiyatlara %15'e kadar zam olarak yansıyacağını öngörüyor. Döviz kurundaki bu yükselişin, Rusya'nın ithalata bağımlı sektörlerinde büyük fiyat artışlarına yol açacağı belirtiliyor.
Öte yandan, "NappyClub" adlı şirketin direktörü Roman Kviniikadze de dolar kurundaki bu artışın iş dünyasında moral bozukluğu yarattığını ve özellikle Çin’den yapılan ithalatın %35 oranında pahalandığını ifade etti. Bu maliyet artışlarının nihai ürün fiyatlarına yansıyacağını ve tüketici fiyatlarında daha fazla artışa yol açacağını vurguladı.
Rublenin değer kaybetmesi, ithalatçılar için büyük zorluklar yaratırken, fiyatların hızla artması ve enflasyonun yükselmesi kaçınılmaz görünüyor. Merkez Bankası'nın faiz artırımı gibi önlemler alması beklenirken, bu tür dalgalanmaların uzun vadede Rus ekonomisini nasıl etkileyeceği merak konusu (Türkrus.com)
Rusya 8 ayda 331 milyar ruble bütçe açığı verdi
Sberbank'tan ruble analizi: Gelecekte zayıflayacak
Rus rublesi dünyanın “en düşük değerli” para birimlerinden biri