Yazdır

Yapay zeka asistanları uzlaşmazlıkta uzlaşıyor

Tarih: 15 Ekim 2024 - 17:39

Yapay zeka robotlarının verimliliğinin uzlaşmazlıkta yattığı düşünülüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cognizant'ta yapay zeka baş teknoloji sorumlusu Babak Hodjat, “Yapay zeka sohbet robotlarının birlikte en iyi şekilde çalışabilmeleri için sağlıklı bir fikir ayrılığına ihtiyaçları var” diyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, kulağa mantıksız gelse de Hodjat'a göre, yapay zeka asistanlarının birlikte iyi çalışabilmeleri için her zaman birbirleriyle anlaşır durumda 'olmamaları’ gerekiyor.

Asistanlar ‘evetçi’ olmamalı

Fortune’dan Paolo Confino’nun haberine göre, Hodjat, “Teknolojinin bir sonraki aşaması, her biri kendi alanında uzman çeşitli yapay zeka asistanlarının, insanların günlük sorularına yardımcı olmak için birlikte çalışacakları bir dünya olacak” diyor ve ekliyor: “Ancak bu asistanların her biri ‘evetçi’ olursa, kullanıcılar çok hızlı bir şekilde fikir birliğine varılacağı için kötü bilgi alma riskiyle karşı karşıya kalır. Yapay zeka sohbet robotlarının şu anki gerçekliği bu.”

Apple'ın Siri'sine katkıda bulunan doğal dil teknolojisini icat eden Hodjat, “Çok uysallar, hem de fazlasıyla” diyerek sohbet robotlarının henüz emekleme aşamasında olduğunun altını çiziyor.

Hodjat, çeşitli işyeri işlevleri için uzmanlaşmış sohbet robotlarının olduğu bir dünya öngörüyor ve bu dünyayı şu sözlerle tanımlıyor: “Ücretli izin politikalarıyla ilgili soruları yanıtlayabilen bir yapay zeka insan kaynakları temsilcisi, en son tedarikçi sözleşmelerinin fiyatlandırmasını kontrol edebilen bir finans temsilcisi ve uyumluluk sorularını yanıtlayabilen bir hukuk temsilcisi.”

Hodjat, bir çalışanın yapay zeka asistanlarından oluşan bir ağı nasıl kullanabileceğine dair ise şu örneği veriyor: “Eşinin ölümü gibi hayatını değiştiren bir olay durumunda, bir çalışanın yan haklarındaki değişiklikler hakkında insan kaynakları ile görüşmesi; maaş bordrosu departmanıyla maaş bordrosundaki kesintilerdeki değişiklikler hakkında görüşmesi ve belki de biraz hukuki tavsiye alması gerekir” diyor.

Etkili çalışma, sağlıklı tartışmayla mümkün

Etkili bir şekilde çalışmaları için, yapay zeka asistanlarının, sağlıklı bir tartışmayla en iyi şekilde hizmet vermesi gerektiği düşünülüyor; tıpkı düşünceli iş arkadaşlarının karmaşık bir sorunu çözmek için fikir alışverişinde bulunmaları gibi. Ancak şu anda, yapay zeka asistanları hala bu benzersiz insan dinamiğini kopyalayamıyor.

Hodjat, “Bu sistemleri çoklu asistan kurulumlarına yerleştirdiğinizde hayal kırıklıklarından biri de, birbirleriyle konuşmalarını, belki birbirleriyle tartışmalarını ve bundan bir şey çıkmasını istemenize rağmen bunun olmaması” şeklinde konuşuyor.

Uyumlular çünkü…

Yapay zeka sistemlerinin, özellikle de gelişimlerinin henüz çok erken bir aşamasında, uyumlu olacak şekilde programlanmasının ise iyi bir nedeni bulunuyor. Hodjat, “Bu modeller, kutudan çıktıkları anda kötü şeyler yapmaktan, önyargılı ve tuhaf olmaktan korumak için fazlasıyla incelikli ayarlanmıştır” diyor.

Çalışanlar arasında, işyerindeki istişarelerin iş birliğini iyileştirdiği ve insanların işleri hakkında daha enerjik hissetmelerini sağladığı kabul ediliyor. Çalışanların herhangi bir tepki korkusu olmadan fikirlerini dile getirmelerine izin verildiğinde bunun daha yüksek iş memnuniyetini de beraberinde getirdiği kabul ediliyor.

Hodjat, “İyi niyetli bir geri bildirim olmadan bir şirket bir yankı odası olma riskiyle karşı karşıya kalır. Bugünün üretken yapay zekasının durumunu kullanarak bunu yapmak daha zor çünkü çok uyumlular. Hemen bir araya gelebilirler ve sosyal ağlarda gördüğümüz gerçek bu senaryoyla henüz örtüşmüyor” şeklinde konuşuyor.

Yapay zeka servetinizi yönetmek istiyorYapay zeka servetinizi yönetmek istiyor

 

Anne ve babalar yapay zekaya sağlık uzmanlarından daha fazla güveniyorAnne ve babalar yapay zekaya sağlık uzmanlarından daha fazla güveniyor

 

Yapay zeka girişimleri neden başarısız oluyor?Yapay zeka girişimleri neden başarısız oluyor?

 

Mark Cuban: Yavru köpeğim yapay zekadan daha akıllıMark Cuban: Yavru köpeğim yapay zekadan daha akıllı

 

Yapay zeka e-posta yazmak için 1 şişe su tüketiyorYapay zeka e-posta yazmak için 1 şişe su tüketiyor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yapay-zeka-asistanlari-uzlasmazlikta-uzlasiyor/1822335