FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bankacılık dolandırıcılığı giderek daha yaygın hale geliyor ve genellikle kurbanlar yaşlı yetişkinler oluyor. 2023'te ABD’de 60 yaş ve üstü kişiler dolandırıcılık kaynaklı nedeniyle toplam 3,4 milyar dolar kaybetti. Bu rakam diğer yaş gruplarının iki katını ifade ediyor.
Yaşlı yetişkinler, gençlerden daha fazla paraya sahip olma eğilimindedir ve bu da dolandırıcılık söz konusu olduğunda onları daha cazip hedefler haline getirir. Ne yazık ki, bu yaş grubu teknolojik olarak daha az bilgili olabilir ve bu da onları daha savunmasız hale getirir.
YahooFinance’in haberine göre dolandırıcılık kaynaklı kayıpların her geçen yıl artmasıyla yaşlanan ebeveynleri dolandırıcılıklardan korumak daha da önemli hale geldi. Haberde yaşlıları hedef alan bankacılık dolandırıcılığı hakkında bilinmesi gerekenler paylaşılıyor:
Yaşlıları hedef alan yaygın bankacılık dolandırıcılığı yöntemleri
Son yıllarda dolandırıcılıkların yaygınlaşmasıyla kişilerin kendini savunabilmesi de zorlaşmaya başladı. Ancak dolandırıcıların hangi yöntemleri kullandığını bilmek sizin ve yaşlı ebeveynlerinizin bu yöntemlerden kaçınmasına yardımcı olabilir:
Büyükanne ve büyükbaba dolandırıcılığı
Bu dolandırıcılık yöntemi yaşlıların torunlarıyla olan ilişkisini hedef alır. Dolandırıcılar torun gibi davranabilir, para isteyebilir veya torununa yardım etmeye çalışan biri gibi davranabilir. Her iki durumda da dolandırıcı, büyükanne ve büyükbabanın hemen nakit göndermesini sağlamaya çalışacaktır.
Teknik destek dolandırıcılığı
Bazı yaşlı insanlar teknolojiye çocukları ve torunları kadar aşina değildir ve bu dolandırıcılık yöntemi bu bilgi boşluğundan yararlanır.
Bir teknik destek dolandırıcılığında, bir dolandırıcı, kurbanının bilgisayarında görünecek bir açılır pencere veya bir program üzerinden teknik destek telefonu paylaşır. Kurban bu numarayı aradıktan sonra, dolandırıcı "sorunu" çözmeye yardımcı olmak için cihaza uzaktan erişim talep edebilir. Bu da dolandırıcının güvenli hassas bilgilere erişmesini sağlayabilir.
Çekiliş, ödül ve piyango dolandırıcılığı
Bu yöntemi kullanan dolandırıcılar yaşlı bir kişiyle iletişime geçerek bir ödül kazandıklarını söyler. Dolandırıcı daha sonra kazanılan parayla ilişkili ‘ücretlerin’ veya ‘vergilerin’ ödenmesi gerektiğini söyler. Ancak vadedilen ödül parası asla kurbana ulaşmaz.
Devlet makamlarını taklit etme yöntemi
Dolandırıcılar kendilerini vergi memuru veya emniyet mensubu olarak tanıtabilir. Mağdur yasalara uymadığı veya haklarında yasal işlem başlatılacağı gibi sahte bilgilerle tehdit edilir. Korkuya yenik düşen mağdur hesap ve kimlik bilgileri gibi hassas bilgilerini paylaşabilir.
Sahte çek dolandırıcılığı
Sahte çek dolandırıcılığının birkaç türü vardır. Ancak birçoğu sahte bir çek göndermeyi ve karşılığında bir tür ödeme talep etmeyi içerir. Örneğin, bir dolandırıcı borçlu olduğunu iddia ettiğinden daha fazla miktar için sahte bir çek gönderebilir. Ardından, çek karşılıksız çıkmadan önce alıcıdan aradaki farkı geri ödemesini talep ederler.
Banka hesabı ve kredi kartı dolandırıcılığı
Dolandırıcılar, bankalarından veya kredi kartı şirketlerinden bir temsilci gibi davranarak yaşlıları arayabilir veya e-posta gönderebilir. Bir dolandırıcılığı araştırıyormuş veya bir hesapla ilgili bir sorunu ele alıyormuş gibi davranabilirler. Dolandırıcı daha sonra yardım etme bahanesiyle kişisel bilgileri isteyecek ve bu süreçte finansal hesaplara erişim sağlayacaktır.
Al Pacino, alkolü nasıl bıraktığını anlattı: Hafızamı kaybetmeye başladım!
Küresel ticaret için jeopolitik gerilim uyarısı
Emeklilik yatırımı olanlar şimdi ne yapmalı?