GlaxoSmithKline (GSK), mide ekşimesi ilacı Zantac'ın durdurulan bir versiyonunun kansere neden olduğunu iddia eden ABD eyalet mahkemelerindeki davaların çoğunu çözmek için 2,2 milyar dolara kadar ödeme yapmayı kabul ettiğini duyurdu.
Şirket, 10 davacı hukuk firması ile yapılan anlaşmanın yaklaşık 80.000 davayı veya ülke çapında eyalet mahkemelerinde İngiliz ilaç üreticisine karşı bekleyen davaların %93'ünü çözdüğünü söyledi.
GSK ayrıca Connecticut'taki bir laboratuvar tarafından açılan ilgili bir ihbar davasını çözmek için 70 milyon dolar ödeyeceğini söyledi.
GSK anlaşmanın bir parçası olarak yanlış yaptığını kabul etmedi ve yaptığı açıklamada ilacın etken maddesi olan ranitidinin kanser riskini artırdığına dair "tutarlı veya güvenilir bir kanıt" olmadığını söyledi.
İlk olarak 1983 yılında ABD düzenleyicileri tarafından onaylanan Zantac, 1988 yılında dünyanın en çok satan ilacı oldu ve yıllık satışlarda 1 milyar doları aşan ilk ilaçlardan biri oldu. İlaç farklı zamanlarda GSK, Pfizer, Sanofi ve Boehringer Ingelheim ilaç şirketleri tarafından satıldı.
2020 yılında ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin üreticilerden Zantac'ı piyasadan çekmelerini istemesinin ardından hem eyalet hem de federal mahkemelerde şirketlere karşı davalar birikmeye başladı. Kurum, ranitidinin zamanla veya ısıya maruz kaldığında bir kanserojen olan NDMA'ya dönüşebileceğine dair endişeleri gerekçe gösterdi.
İngiliz GSK'nın ilk çeyrek gelirleri beklentileri aştı
GSK'den Kovid-19 erken tanı tedavi ilacı için ABD ile yeni anlaşma
GSK ve Sanofi’nin Kovid-19 aşı adayı 2021’in sonuna kadar hazır olmayacak