Yazdır

Türk markaları için Asya-Pasifik’te büyük fırsatlar var

Tarih: 08 Ekim 2024 - 08:40

Türkiye, AB pazarında yüzde 70-80 kapasite doluluğuna ulaştı. Peki, alternatifler var mı? DEİK Türkiye- Hong Kong İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, fırsat adresini işaret etti: Asya-Pasifik bölgesi.

3 dönem DEİK Türkiye-Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör başkanlığı görevini yürüten ve halen DEİK Türkiye-Hong Kong İş Konseyi Başkanı olan Murat Kolbaşı, doyuma ulaşan pazarlardaki daralmayı kapatacak alternatif arayışında Türk markaları açısından Asya-Pasifik ülkelerindeki fırsatlara dikkat çekti.

Nurdoğan A. Ergün’ün Dünya’daki haberine göre, Türk firmalarının marka olarak bölgeye girebileceğini vurgulayan Kolbaşı, “Asya üretim gücü olarak bize rakip ama aynı zamanda Asya’nın gelişen ekonomisi, kalabalık nüfusu tüketim bakımından bir avantaj. Şimdi o tüketicilere biz ne satabiliriz ona odaklanmak lazım. Bugün gastronomi konusunda, hizmet konusunda dünyaya en fazla turist gönderen ülke Çin. Dünyanın en fazla turistini alan altıncı ülke Türkiye. Özellikle İstanbul çok ön plana çıkıyor. Şimdi bu ilişkileri artırmak lazım. Yani buradan kendimize tüketici tarafında bir yer açmak lazım” dedi.

Büyüyen bu potansiyeli kaçırmamak gerektiğini vurgulayan Kolbaşı, özellikle e-ticaret tarafında da Türk markalarının çok şansı olduğunu söyledi.

AFRİKA’YA İHRACAT YAPMA ŞANSI

Uzak Doğulu firmaların Türkiye’ye olan ilgisinde artışa dikkat çeken Kolbaşı, “Özellikle son dönemde BYD’nin elektrikli araç yatırımından sonra çok fazla Çinli firma buraya gelmek üzere hamle yaptı. Pazarı inceliyorlar. Burada mühim olan Asyalı yani Çinli firmalarla birlikte 3. ülkelere özellikle Afrika gibi bölgelere ihracat yapabiliriz” dedi.

Türkiye ihracatının yüzde 50’den fazlasının yapıldığı AB pazarının artık doyuma ulaştığını söyleyen Kolbaşı’na göre, Türkiye bu zamana kadar Asya’da yeterince topa girmedi ve şimdi bunun zamanı. Ülkedeki artan maliyetler nedeniyle Asya’dan ithalatın arttığını, burada Türkiye’nin dış ticaret açığının büyüdüğü kaydeden Kolbaşı,“Geçen yıl 17 ülkede toplam 77 milyar dolar dış ticaret açığı verdik. Bölgeye ithalat için giden firmalarımızın artık ihracata da gitmesi gerekiyor.” Dedi.

“RCEP, DÜNYA NÜFUSUNUN ÜÇTE BİRİNİ KAPSIYOR”

Murat Kolbaşı, “RCEP*, Avrupa Birliği’nden daha büyük bir oluşum. 10 tane Asya, 5 tane Asya-Pasifik ülkesinin yer aldığı RCEP, dünya nüfusunun üçte birini kapsıyor. Küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 30’una tekabül ediyor. Yeni dönemde bu bölgedeki fırsatlara bakmamız lazım” diyen ve Türkiye ihracatının yüzde 50-55’inin AB’ye yapıldığını hatırlatan Kolbaşı, “Yaptığınız kapasiteyle verdiğiniz pazarın bir doyum noktası var. Şu an yüzde 70-80 kapasite dolu. O nedenle yeni açılımlar gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

*Dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Anlaşması (RCEP), Çin'in de aralarında bulunduğu Asya-Pasifik bölgesindeki 15 ülke tarafından 15 Kasım 2020 tarihinde imzalanmıştır. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) 37'inci Liderler Zirvesi’nde düzenlenen sanal törenle imzalanan anlaşma bünyesinde ASEAN üyeleri Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam ile birliğin diyalog ortakları Avustralya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda yer almaktadır.

55 ilde ihracat arttı55 ilde ihracat arttı

 

İhracat Beklenti Endeksi gerilediİhracat Beklenti Endeksi geriledi

 

Türkiye'nin uzak ülke ihracatında ABD ilk sıradaTürkiye'nin uzak ülke ihracatında ABD ilk sırada

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turk-markalari-icin-asya-pasifikte-buyuk-firsatlar-var/1820964