FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Sterlin son dönemdeki yüksek performansını bir adım öteye taşıyabilir. Financial Times’ın haberine göre büyük yatırım bankaları İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) temkinli faiz indirimi politikası ve ada ülkesinin güçlü ekonomisi sayesinde sterlindeki yükselişin devam edeceğini öngörüyor.
FT haberine göre Bank of America (BofA) ve Barclays, şu sıralar 1,34 dolar civarında işlem gören sterlinin yıl sonuna kadar 1,35 dolara yükselmesini bekliyor. Goldman Sachs ise önümüdeki 12 ay için sterlinde 1,40 dolar hedefi belirledi.
Sterlin, bu yıl en çok işlem gören para birimleri arasında G10 grubunun en iyi performansını gösterdi. İngiltere’nin para birimi dolar karşısında yüzde 5'in üzerinde ve euro karşısında ise yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı. Kısa bir süreliğine 1,23 doların altına düştüğü sterlin nisan sonundan bu yana güçlü bir şekilde yükseldi.
Sterlin, İngiltere'nin 2016'daki AB'den ayrılma oylamasından bu yana en yüksek seviyesinde ve referandum arifesine göre sadece yüzde 2 daha düşük oranda ticari işlem gördü.
İngiltere para birimindeki bu yükseliş hizmet sektöründeki inatçı enflasyon ve şaşırtıcı derecede dirençli bir ekonomi nedeniyle BOE’nin faiz oranlarının diğer ülkelere göre daha yüksek tutacağı beklentileriyle desteklendi.
BofA'nın G10 Döviz Stratejisi Küresel Başkanı Athanasios Vamvakidis, "Büyük resme bakıldığında İngiltere'nin beklenenden daha iyi performans gösterdiği, BOE'nin diğer merkez bankalarından daha kademeli olarak para politikasını gevşettiği ve AB ile ilişkiler konusunda iyileşme kaydedilebileceği görülüyor" dedi.
Goldman Sachs’ın Küresel Döviz Ticareti Başkanı Kamakshya Trivedi, “Birkaç aydır sterlin hedefimizi yükseltiyoruz ve bu da sterline dair yükseliş eğilimli görüşümüzü yansıtıyor" açıklamasında bulundu.
Yatırımcılar, ABD ekonomisindeki yavaşlama korkuları nedeniyle son aylarda merkez bankası faiz indirimlerine ilişkin bahislerini artırdı. Fakat bu süreçte, ABD ve Euro Bölgesi'ndeki değişimler İngiltere'dekinden çok daha büyük oldu.
ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB), bu yıl şimdiye kadar yarım puanlık faiz indirimi ve gelecek yıl Mart ayına kadar sırasıyla yaklaşık 1,4 ve 1 puanlık ek faiz indirimlerini fiyatlandırıldı.
BOE ise ağustos ayında faiz oranlarını yalnızca çeyrek puan düşürdü ve önümüzdeki altı ay içinde bu tür üç veya dört faiz indirimi daha beklendiğini açıkladı.
İngiltere Merkez Bankası faizleri hızlı bir şekilde düşürmek ve enflasyonu alevlendirme riskini almak konusunda isteksiz. Manşet enflasyon ağustos ayında yüzde 2,2 ile hedefe yakın kalırken, BOE tarafından temel fiyat baskılarının bir işareti olarak yakından izlenen hizmet enflasyonu %5,6'ya yükseldi.
Vamvakidis, konuyla ilgili açıklamasında, "Enflasyon doğru yönde ilerliyor olsa da Euro Bölgesi ve ABD'den daha yüksek. Bu, BOE'nin daha yavaş bir hızda para politikasını gevşeyeceğini gösteriyor” ifadelerine yer verdi.
Bu arada, İngiltere özel sektör faaliyeti ağustos ayında beklenenden daha fazla büyüyerek dört ayın en yüksek hızına ulaştı. OECD’den çarşamba günü yapılan açıklamada İngiltere'nin dünyanın en büyük ekonomileri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri olacağını tahmin etti.
OECD, İngiltere GSYİH'sının 2024'te yüzde 1,2 ve 2025'te yüzde 1 artmasını bekliyor. Paris merkezli kuruluş, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 büyüyeceğini, Almanya'nın ise yüzde 0,1'de kalacağını öngördü.
Almanya'da enflasyon belli oldu
Bitcoin'e 'faiz belirsizliği' ve 'Ortadoğu' darbesi
OECD: Vergi artışları başlayacak