Avrupa Birliği'nin (AB) Tiran Büyükelçisi, Arnavutluk'un Karadağ ile birlikte AB'ye katılma "potansiyeline" sahip ülkeler arasında ön sıralarda olduğunu doğruladı.
Silvio Gonzato cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Siyasi irade ve idari kapasitenin birleşimi ... Arnavutluk'un ön sıralarda yer alma potansiyeline sahip olduğuna inanmamı sağlıyor," dedi.
"Arnavutluk'un bir B planı yok," diyen Gonzato, "Arnavutluk'un AB'ye katılımı konusunda partiler arası net bir görüş birliği var," diyerek ekledi.
Gonzato'nun sözleri, AB büyükelçilerinin 15 Ekim'de müzakere fasıllarının ilk "kümesi" olarak adlandırılan Hükümetlerarası Konferans (IGC) düzenleyerek Arnavutluk'u katılım müzakerelerinde bir sonraki aşamaya taşımaya karar vermelerinin ardından geldi.
Bu Arnavutluk'un ikinci IGC'si olacak. Arnavutluk’un AB’ye katılım müzakerelerinin başlatılmasına dair ilk Hükümetlerarası Konferans, 19 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirildi ve tarama süreci başlatıldı.
Bu atılım Arnavutluk'un, aday ülkelerin bir dizi ekonomik, yasal ve bazen de anayasal reformu hayata geçirmesi gereken, uzun ve karmaşık bir süreç olarak bilinen AB'ye katılım yolundaki pek çok engelden birini aştığı anlamına geliyor.
Büyükelçi Gonzato, Arnavutluk'un son derece kutuplaşmış siyasi ortamında yol almanın zor olabileceğini kabul ederek, ülke parlamentosundaki parti çizgilerindeki bölünmelerin hükümetin reform gündemini engellemeyeceğini umduğunu sözlerine ekledi.
Yüksek hedefler
Arnavutluk, yolsuzluk ve organize suçlarla mücadeleye, sağlık ve eğitim sistemlerini modernleştirmeye ve dış ve güvenlik politikasını AB'ninkiyle uyumlu hale getirmeye öncelik vererek bu on yılın sonuna kadar üyeliğe hazır olmayı hedefliyor.
Ayrıca Tiran şehrini Batı Balkanlar'da bölgesel bir faaliyet merkezi haline getirmek için çok çalışmış ve geçen Aralık ayındaki Avrupa Siyasi Topluluğu (European Political Community -EPC) zirvesi de dahil olmak üzere birçok uluslararası zirveyi başkente çekmiştir.
Tiran'ın azınlık haklarıyla ilgili endişeleri gidermeye hazır olmasının da AB'nin oy birliğiyle ilerleme yönünde destek vermesinde önemli bir rol oynadığına inanılıyor.
Eylül ayı başında, Arnavutluk'un güneyindeki bir kasabanın etnik Yunan kökenli belediye başkanı Fredi Beleri, Atina'nın şiddetle karşı çıktığı oy satın alma suçlamasıyla tutulduğu cezaevinden serbest bırakıldı.
Yunan ve Arnavut vatandaşlığına sahip olan Beleri, haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Yunanistan'ın iktidardaki merkez sağ Nea Demokratia partisi adına seçilmişti.
Serbest bırakılması, Atina'nın müzakere başlıklarının ilk kümesini açmak için yeşil ışık yakmasını sağlamada çok önemli bir an olarak görülüyor.
Son gelişmeler Arnavutluk'un bazı Balkan komşularının önüne geçtiği anlamına geliyor. Ancak AB büyükelçileri bu hafta Kuzey Makedonya'nın müzakere başlıklarının açılması için gerekli koşulları yerine getirdiği konusunda anlaşamadılar.
Perşembe günü Tiran'da gazetecilere konuşan Almanya'nın Arnavutluk Büyükelçisi Karl Begner, Arnavutluk'un Ekim ayındaki ikinci IGC'sine ilişkin haberlerin, "herkes aynı anda faydalanamasa bile bölgedeki diğer ülkeler için bir umut sinyali" göndereceğini umduğunu söyledi.(euronews)
Arnavutluk'tan İtalya ile 'göç anlaşması'a yeşil ışık
Erdoğan: Arnavutluk'ta 3,5 milyar doları aşan yatırımımız var
Bayraktar TB2 SİHA'ları Arnavutluk‘a ulaştı