Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonominin son yıllarda yaşanan krizler nedeniyle büyük baskı altında kaldığını belirterek, 1929'da başlayıp 10 yıldan fazla süren Büyük Buhran dönemini anımsattı.
İki dönem arasında dikkat çeken benzerlik
CNBC-e'nin haberine göre; IMF'de konuşan Lagarde, 1920'ler ve 2020'ler arasındaki ekonomik benzerliğe dikkat çekerken, iki ayrı dönemde de küresel ticaret faaliyetlerindeki gerilemeler ile yaşanan teknolojik ilerlemeleri hatırlatarak bu benzerliklerin küresel ekonomide baskıları artırdığını ifade etti.
Altın standardı ve günümüz ekonomisi
1920'lerde uygulanan para politikalarının önde gelen ekonomileri deflasyona ve bankacılık krizlerine sürüklediğini söyleyen EMC başkanı, günümüzde merkez bankalarının yapısal değişikliklerle başa çıkma konusunda daha donanımlı olduklarını belirtti. Lagarde, merkez bankacılarının, para birimlerini altına sabitlemenin ve sabit döviz kurlarına bağlı kalmanın nasıl bir sıkınya yol açtığını zor yoldan öğrendiklerini vurguladı.
Enflasyon ve merkez bankalarının müdahalesi
Lagarde, 2022'de merkez bankalarının faiz oranlarını artırmaya başlamasının ardından enflasyonun hızla düştüğünü belirtti. Euro Bölgesi’nde enflasyon, Ekim 2022'de yüzde 10,6 ile zirve yaptıktan sonra Ağustos 2023'te yüzde 2,2 ile üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Lagarde, merkez bankalarının enflasyonu iki yılın altında bir sürede kontrol altına almayı başarmasının ve bu süreçte işsizlik oranının artmamasının önemli bir başarı olduğuna dikkat çekti.(Dunya)
ABD ekonomisi Büyük Buhran yıllarına mı dönüyor?
'Büyük Buhran' gibi! 1929'u hatırlatan emareler var
Norveç Varlık Fonu’ndan ekonomik buhran uyarısı