Yazdır

Lehman Brothers’a son katılan gençler şimdi ne yapıyor?

Tarih: 20 Eylül 2024 - 18:00

2008 Küresel Finans Krizi’nin en büyük olayı dev yatırım bankası Lehman Brothers’ın çöküşüydü. Bankaya o yıl yeni katılan gençlerin şimdi ne iş yaptığı ise merek konusu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yarıcım bankacılığı kariyerine Lehman Brothers’ın Londra’daki son analist sınıfında başlayacak kadar talihsiz olmak elbette tahmin edilebilir bir şey değildi. Financial News’in haberinde dev bankanın Küresel Finans Krizi’ni başlatan çöküşünün bankaya henüz yeni katılan gençler üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.

Lehman Brothers 15 Eylül 2008 Pazartesi günü iflas etti ve finans tarihinin en büyük mali krizlerinden birini tetikledi. İngiltere’nin sermaye piyasaları programındaki 100 yeni mezun bankacı ise henüz iki ay önce Wall Street bankasına katılmıştı ve tam zamanlı bankacılık rolleri için birbiriyle rekabet ediyordu.

Yaklaşık 16 yıl sonra ise eski bir Lehman analisti olan Dan Gus bu bankacıların kariyerlerinin izini sürdü. Zira Lehman Brothers artık JPMorgan’ın işgali altındaydı.

Gus 2008 yılında işe alınan sınıfın %70’inin erkek ve %30’unun kadın olduğunu ortaya çıkardı. Bu arada işe alınanların %60’ı Batı Avrupa (%30’u İngiltere) ve %29’u Asya menşeiliydi. Asyalıların büyük bir kısmı da Hindistan kökenliydi. Geri kalanların yaklaşık %3’ü Doğu Avrupa’dan geri kalanı ise ABD ve Afrika gibi bölgelerden JPMorgan’a katıldı.

Son 18 aydır Lehman’ın son analiz sınıfı projesinde çalışan Gus, “Bu proje basit bir soruyla başladı: Şimdi neredeler?” açıklamasında bulundu.

Araştırmaya göre kariyerlerine böylesine travmatik bir başlangıç yapmalarına ve şimdiye kadarki en acımasız bankacılık piyasalarında birinde kariyerler yolculuklarına girmelerine karşın Lehman’ın Londra’daki son analist sınıfının %78’i hala finans alanında çalışıyor. Ancak bankacıların sadece %14’ü en iyi yatırım bankaları tarafından istihdam ediliyor.

Gus, "Sınıfın çoğu üniversite eğitimini finansa yönelik alanlarda yaptı. Yani hedefledikleri yön buydu. Finans alanında kalmayanların çoğu gerçekten de işletme yönetimi eğitimlerinde daha genel bir yaklaşımı olanlardı” diyor.

Analist Lehman’ın son mezunları için, “Maaşlar çok yüksekti ve kariyerlerinden vazgeçmeleri zordu. Diğer yönleri keşfetmeye çalıştıklarında başka herhangi bir sektörde mevcut maaşlarının yarısını veya daha azını alacaklarını öğrendiler” dedi.

Lehman’ın son analist sınıfındaki bağların hayatın diğer alanlarına da yansıdığı görülüyor. Gus’ın araştırması Lehman’ın lisansüstü programında tanışan ve daha sonra evlenen en az üç çift olduğunu gösteriyor.

Sınıfın mensubu olup daha sonraki yıllarda tamamen farklı bir kariyer seçenler de söz konusu. Örneğin bankacılardan birisi tıp alanında doktor olmaya hak kazandı ve bir diğer bankacı da büyük bir teknoloji firmasında görev yapıyor. Üç bankacı ise doktoralarını tamamlamak için akademiye geri döndü.

Lehman’ın son mezunlarının sadece %10’u girişimcilik yolunu seçmeye karar verdi. Bir bankacı kendi fintek start-up firmasını başlatmak gibi daha öngörülebilir bir yolu tercih etti. Ancak araştırmaya göre bir Lehman bankacısı kendi restoranını bir diğeri ise kendi araba tamir dükkanını açtı.

Goldman Sachs Apple ortaklığının faturası 4 milyar dolarGoldman Sachs Apple ortaklığının faturası 4 milyar dolar

 

CFO’lara göre risk alma zamanı henüz gelmediCFO’lara göre risk alma zamanı henüz gelmedi

 

Teknoloji sektörünün ‘Lehman anı’Teknoloji sektörünün ‘Lehman anı’

 

SVB’de Lehman Brothers iziSVB’de Lehman Brothers izi

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/lehman-brothersa-son-katilan-gencler-simdi-ne-yapiyor/1818198