Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, temmuzda yıllık bazda yüzde 12,3 artarak 938 bin 533 tona ulaştı. Ocak-temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artışla 6 milyon 635 bin 747 ton oldu. Süt işletmelerince yapılan içme sütü üretimi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,5 artarak 106 bin 696 ton olarak gerçekleşti. Ocak-temmuz döneminde de içme sütü üretimi yıllık bazda yüzde 2,7 artışla 883 bin 837 tona çıktı.
6 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
Öte yandan TÜİK'in 2023 yılına ilişkin çiğ süt üretim istatistikleri verilerine göre Türkiye'de geçen yıl üretilen çiğ süt miktarı yıllık bazda yüzde 0,4 azalarak 21 milyon 481 bin 567 ton oldu. Veri 2017 yılından beri görülen en düşük üretim verisi olarak kaydedildi.
Ulusal Süt Konseyi (USK), 13 lira 50 kuruş olan çiğ süt tavsiye litre fiyatını 1 Mayıs itibarıyla 14 lira 65 kuruşa çıkardı.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, artık bu fiyatın yetersiz kaldığının altını çizerek, “Üretici şu anda zarar ediyor. Konsey fiyatı da artık yetersiz kaldı. Çünkü yem fiyatlarına tekrar 25-35 zam geldi. Maliyetler arttı. Elektriğe, mazota zam geldi. Bu üreticiye külfet oluyor. Zaten zor durumda olan ve ürününü konseyin verdiği fiyata dahi satamayan üreticimiz için bu sefer konsey fiyatı bile yeterli olmuyor" şeklinde konuştu.
Keskin çiğ süt fiyatının yüzde 23 zamla 18 lira olması talebinde bulundu.
"Yılbaşına kadar geçiş fiyatı uygulanması lazım”
Geçmişte firmaların süt almamasını da anımsatan Keskin, “Firmalar süt fiyatlarını düşürmek için yapıyorlardı. Kendilerine göre bir strateji uyguladılar. Tüketim azaldı gibi söylemlerle süt fiyatlarını düşürdüler. Bazı yerlerde 2 lira düşerken konsey fiyatının uygulandığı yerlerde 1 lira aşağı çekildi. Bunlarla mücadele ettik. Bakanlık tarafından süt tozu ihracatının açılması tereyağı ithalatının kısıtlanması gibi regülasyon hayata geçirildi” dedi.
Sözlerinin devamında Keskin, “Kısacası sütte toparlanmalar başladı fakat hala istediğimiz düzeyde değil. Bundan sonraki süreçte biz süt fiyatlarına zam yapılması gerektiğini düşünüyoruz. En son mayıs ayında zam gelmişti. Şimdiye kadar süte zam yapılması gerekiyordu. Tarım ve Orman Bakanlığı 3 ayda bir maliyeti güncelleyeceğiz demişti. 14,65 lira geçersiz kaldı artık. Yılbaşına kadar geçiş fiyatı uygulanması lazım” dedi. Keskin, bir fiyat geçişi olmazsa anaç hayvanlarını kesime gönderme riskinin olduğunu da belirtti.
Çiğ süt üretim maliyeti belli oldu