Çin'de Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayınlanan veriler, bu ay temmuz ayına kıyasla sanayi üretimi, perakende satışlar ve gayrimenkul genelinde faaliyetlerin zayıfladığını gösterdi.
Büronun baş ekonomisti Liu Aihua bir basın toplantısında "Dış ortamdaki değişikliklerden kaynaklanan olumsuz etkilerin arttığının farkında olmalıyız" dedi. Liu, yurtiçinde talebin yetersiz kalmaya devam ettiğini ve sürdürülebilir ekonomik toparlanmanın hala birçok zorluk ve güçlükle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Büronun açıkladığı verilere göre sanayi üretimi ağustos ayında bir yıl öncesine göre yüzde 4,5 artarken, temmuz ayındaki yüzde 5,1'lik büyümeye göre geriledi. Ekonomistler ise yüzde 4,8 büyüme bekliyorlardı.
Perakende satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 artarken, geçen ayki yüzde 2,7'lik artıştan daha yavaş bir büyüme kaydetti. Ekonomistler ağustos ayında yüzde 2,5 büyüme tahmin ediyorlardı.
Sabit varlık yatırımları ocak ayından ağustos ayına kadar yüzde 3,4 artarken, ilk yedi aydaki yüzde 3,6'lık artışa göre geriledi. İlk yedi ayda yüzde 6.
Bu arada, gayrimenkul yatırımı ocak-ağustos döneminde geçen yıla kıyasla yüzde 10,2 azaldı.
Fitch Bohua'dan Darius Tang'a göre, sanayi üretimi bu düşüşe rağmen perakende satışlardan daha hızlı büyüdü ve bu da "Çin ekonomisinin yapısal dengesizliğini, daha güçlü arz ve daha zayıf talebi yansıtıyor." Tang, Çin hükümetinin dördüncü çeyrekte tüketimi ve gayrimenkulü desteklemek için kademeli olarak daha fazla teşvik açıklamasını beklediklerini söyledi.
Çin'de konut krizi: Ev fiyatları düşmeye devam ediyor
Çin'e yabancı yatırım girişi yüzde 31.5 geriledi