Financial Times'ın haberine göre, AB yetkilileri, bloğun ortak bütçesinin geri ödeme maliyetleri altında ezilmesini önlemek için yüz milyarlarca euroluk Covid dönemi tahvillerini çevirmenin yollarını inceliyor.
Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre, İtalya eski başbakanı Mario Draghi tarafından bir seçenek olarak desteklenen böyle bir hamle, pandemi döneminden kalma eşi benzeri görülmemiş AB borçlanmasının 350 milyar euro'ya kadar kısmının uzatılmasını sağlayacak.
Berlin gibi başkentlerin sert muhalefeti ve önemli yasal kısıtlamaların üstesinden gelecek ve yatırımcıları kazanacak bir çözümün nasıl tasarlanacağı konusunda tartışmalar henüz erken bir aşamada.
Ancak Brüksel'deki yetkililer, geri ödeme maliyetlerinin ele alınmaması halinde AB'nin gelecek yıllardaki harcama gücünü engelleyebileceğinden korkuyor. Draghi bu hafta yayınladığı bir raporda, yaklaşan yükümlülüklerin ve AB ülkelerinin Brüksel'e gelir artırıcı yetkiler ya da daha fazla para verme konusundaki isteksizliğinin AB'yi zayıflatıcı bir bütçe sıkışıklığıyla karşı karşıya bıraktığı uyarısında bulundu.
AB'nin 2028-2034 dönemine ilişkin sayısız harcama talebiyle karşı karşıya olan bir sonraki uzun vadeli bütçesine ilişkin teklifini hazırlayan komisyon için yaklaşan sıkışıklık halihazırda önemli bir faktör.
AB'den Almanya'ya kara sınırı kararı tepkisi
Draghi: AB'nin rekabet gücünü borçlanmayla artırabiliriz
AB'den Google'a milyarlarca dolarlık ceza