Yazdır

‘Ofiste Pazartesi’ler geri dönüyor

Tarih: 11 Eylül 2024 - 14:52

ABD’de ofise dönüşler hızla artıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sonrasının popüler çalışma modeli ‘uzaktan çalışma’nın giderek terk edildiği görülüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, çalışanlar son dört yılı pijamalarla, kanepede, dizüstü bilgisayarı hazır çalışma haftalarına alışarak geçirdikten sonra ofiste pazartesiler geri dönüyor.

Ofise geri dönüş

Fortune’dan Orianna Rosa Royle’un haberine göre, profesyonellerin haftanın başında giderek daha fazla ofislerine gittiğini gösteren yeni araştırmaya göre, popüler su sebili şirketi Bevi, bugün ofislerindeki makinelerinin kullanımını, çoğu çalışanın haftada beş gün masalarında çalıştığı 2019 ile karşılaştırıyor ve çalışma haftasının her zamankinden daha fazla pandemi öncesi zamanlara benzediğini bulguluyor.

Bevi CEO'su Sean Grundy raporunda, “Hibrit çalışma kök salmış olsa da, 2024, giderek daha fazla 5 günlük çalışma haftasına benziyor; Pazartesi ve Cuma günleri katılım 2023'e göre artıyor. Yine de bugünlerin 2019'a göre nispeten az olduğunu söylemek gerekiyor” diye yazıyor.

Veriler, pazartesi günleri ofiste bulunma oranının geçen yıla göre yüzde 8 oranında arttığını ve artık pandemi öncesi seviyelerin yüzde 58'ine ulaştığını gösteriyor. Ofisler Cuma günleri de daha yoğun oluyor; bugünlerde oran yüzde 44’ten pandemi öncesi seviyelerin yüzde 47'sine ulaşmış olsa da yine de haftanın en sessiz günü olmayı sürdürüyor. Buna karşılık, salıdan perşembeye kadar neredeyse her şey normale dönmüş durumda. Ofisler pandemi öncesi kapasitelerinin yaklaşık yüzde 75’i seviyesinde çalışıyor.

Bevi, pazartesi ve cuma günlerinin evden çalışmak için hala en popüler günler olduğunu bulmuş olsa da, veriler, pazartesilerin artık ABD ve İngiltere'deki ofis kantinlerinde perşembeler kadar yoğun olduğunu gösteriyor.

Dünyanın en büyük yiyecek ikram firması Compass Group, çalışanların pazartesileri giderek daha fazla ofise dönmesi ve öğle yemeğini yerinde satın alması sayesinde yakın zamanda gelirlerinde ve kârında bir artış olduğunu bildirdi. Ancak şirket, cuma günlerinin haftanın ilk dört gününün gerisinde kalmaya devam ettiğini yineledi.

Ofiste katılım arttı ancak geleneksel 9-5 öldü

Bevi, "Çalışanların ofisteki zorunluluklara direnmesine rağmen, katılım son dört yılda "tutarlı ve kesin bir şekilde arttı” diyor ve ekliyor: “2023'te insanların haftada ortalama 2,7 gün ofise geldiği karma çalışmada nihayet bir dengeye yaklaştığımızı varsaymıştık ancak aslında, 2024'te işyeri katılımının hala yükselir şekilde haftada ortalama 3,0 günden fazlaya kadar arttığını gördük.”

Bununla birlikte, geleneksel 9-5 çalışma günü görünüşe göre ölmüş durumda. Çalışanlar hala pandemiden önce olduğundan haftada daha az gün işe gidip geliyor ve Bevi'nin verileri, ofise gittiklerinde daha uzun ve daha az standart saat çalıştıklarını gösteriyor.

Bevi, 2019 yılında ofis katılımının yüzde 87'sinin standart 9-5 çalışma saatlerinde gerçekleştiğini, yüzde 13'ünün ise geleneksel iş gününün dışında veya akşam 5 ile sabah 9 arasında bir zamanda gerçekleştiğini belirtiyor.

O zamandan beri çalışanlar en üretken oldukları zamanlarda çalışmaya alıştılar ve ofis masalarına geri çağrılmalarına rağmen pandemi alışkanlığından yakın zamanda vazgeçecek gibi durmuyorlar. Bu yıl şimdiye kadar 9-5 katılımı yüzde 80'e düşerken, düşük yoğunluklu katılımın yüzde 20'ye yükseldiği gözleniyor.

İşletmeler pazartesileri zorunlu hale getiriyor

Pazartesi günleri ofis katılımındaki artış, şirketlerin çalışanlarının hangi üç günde olmasını istedikleri konusunda giderek daha spesifik hale gelmesiyle birlikte geliyor. Ortalama bir şirket için bu, ofiste Salı, Çarşamba ve Perşembe gibi görünse de, az sayıda ancak artan sayıda etkili şirket, evde geçirilen uzun hafta sonlarını öldürmek için karma politikaları kullanıyor.

Fransız kozmetik devi L’Oréal’in çalışanları, CEO'su Nicolas Hieronimus bu zorunluluğu değiştirmeye karar verene kadar bir yıldan fazla bir süredir haftada üç gün ofiste çalışıyorlardı. Şu anda şirketin 88.000 kişilik iş gücü, Çarşambalar yerine Cuma günleri ofiste yüzünü göstermek zorunda; bunun nedeni ise henüz belirsiz.

Dünyanın üçüncü büyük reklam ve halkla ilişkiler şirketi olan Publicis Groupe, geçen yıl ofiste Pazartesileri zorunlu hale getirdi. Deutsche Bank ise, çalışanların iş yerindeki varlıklarını hafta boyunca daha eşit bir şekilde yaymak amacıyla cuma ve pazartesi günleri çalışanlarının evden çalışmasını tamamen yasakladı.

Sabah 9 akşam 5 yoğunluğu tarihe karışıyorSabah 9 akşam 5 yoğunluğu tarihe karışıyor

 

Z kuşağı ofise gitmeye neden daha istekli?Z kuşağı ofise gitmeye neden daha istekli?

 

Z kuşağı ofise dönüyor ama bir şartla…Z kuşağı ofise dönüyor ama bir şartla…

 

Z kuşağı rekabet edebilmek için ofise daha fazla gelmek zorundaZ kuşağı rekabet edebilmek için ofise daha fazla gelmek zorunda

 

Uzaktan çalışmanın tadını CEO'lar çıkarıyorUzaktan çalışmanın tadını CEO'lar çıkarıyor

 

Uzaktan çalışma inovasyonu öldürüyor mu?Uzaktan çalışma inovasyonu öldürüyor mu?

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ofiste-pazartesiler-geri-donuyor/1816775