Yazdır

Buffett neden banka hissesi satıyor?

Tarih: 04 Eylül 2024 - 17:15

Yatırım devi Berkshire’ın son dönemdeki hisse satışları yatırımcıları endişelendiriyor. Ancak uzmanlara göre Buffett’ın özellikle BofA hissesi satışında farklı bir neden bulunuyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Berkshire Hathaway’in efsane CEO’su Warren Buffett ve halefi Greg Abel Amerikan hisse senetlerinin değer beklentilerine inanmış gözükmüyor. İkili 2022’in ilk çeyreğinden 2024’ün ikinci çeyreğine kadar Berkshire’ın temel borsa varlıklarının milyarlarca dolarını sattı. Şirketin nakit birikimi %161 artarak 276,9 milyar dolara ulaştı. Aynı eğilim üçüncü çeyrekte de devam etti.

Fortune’un haberine göre SEC raporları Berkshire’ın 17 Temmuz’dan bu yana Bank of America’nın 150,1 milyon hisse senedini 6,2 milyar dolara sattığını gösteriyor. Buna göre Berkshire’ın dev bankadaki hisseleri %14,5 oranında azaldı. Tüm bu satışa rağmen 36 milyar dolarlık BofA hissesi tutmaya devam eden Berkshire %11,4’lük hisseyle bankanın en büyük hissedarı olmayı sürdürüyor. Ancak dev yatırım firmasının 2024’ün ilk yarısındaki 90 milyar dolarlık hisse satışının ardından bu yıl daha büyük ölçekli satışlar yapması yatırımcıları endişelendiriyor.

Buffett'ın temel borsa varlıklarının çoğunu neden sattığına dair birçok spekülasyon bulunuyor. Yatırımcılar milyarder CEO’nun yüksek hisse değerlerine yanıt verdiğini, büyük bir satın alma hamleleri için nakit oluşturduğunu ve hatta bir resesyon veya piyasa gerilemesine hazırlandığını iddia ediyor.

Bununla birlikte Madison Investmen Portföy Yöneticisi Haruki Toyama Buffett’ın hisse satışlarının açık bir borsa düşüşü çağrısı olarak görülmediğini söyledi. Toyama, “Buffett’ın siciline bakarsanız birkaç on yılda bir ortaya çıkıp açıkça, ‘Bakın, hisse senetleri gerçekten ucuz veya pahalı’ dediğini görürsünüz. Bunu son zamanlarda yapmadı. Dolayısıyla ben Buffett’ın sözüne güveniyorum ve her iki şekilde de bunun gerçekten aşırı bir hamle olduğunu düşündüğünü sanmıyorum” açıklamasında bulundu.

Hisse senetlerinin göreceli değerini ölçmek için ABD gayrisafi yurtiçi hasılası ile borsa kapitülasyonunu karşılaştıran ‘Buffett göstergesi’ son dönemde tarihsel ortalamasının oldukça üzerinde. Buffett 2001 yılında yaptığı bir açıklamada Buffett göstergesi için “Muhtemelen herhangi bir dönemde değerlemelerin ne seviyede durduğunun en iyi ölçütü” ifadesini kullanmıştı.

Tarihsel verilere bakıldığında Berkshire’ın nakit pozisyonunu önemli ölçüde artırdığı dönemler borsada zorlu zamanların yaklaştığının sinyalini de verdi. Toyama, “Geçmiş dönemlere bakarsanız Berkshire’ın defter değerine göre bu kadar fazla nakde sahip olduğu zaman Küresel Finans Krizi’nin biraz öncesiydi. Dolayısıyla belki de Buffett risk hakkında biraz daha fazla düşünüyor olabilir” açıklamasında bulundu.

Toyama hisse senetlerinin bir bütün olarak “pahalı tarafta” göründüğünü savunuyor. Ancak bu durum Buffett’ını Bank of America hisselerini satmasının ardındaki neden değil. Buffet ve ekibi muhtemelen varlıklarını duruma göre değerlendiren disiplinli bir yatırım tahsisi yaklaşımını benimsiyor.

Borsa uzmanı Buffett’ın stratejisiyle ilgili, “Hisse senetlerine baktığında ve pahalı olduklarını hissettiğinde sadece pozisyonlarını kesiyor ve yeniden yatırım yapmak zorunda hissetmiyor. Bu piyasalara yönelik bir uyarı mı? Hayır. Ama bence olaylı olarak daha az cazip risk getirileri görüyor. Dolayıyla ortada çok büyük bir fırsat olmadığını düşündüğünü iddia edebilirsiniz” dedi.

Buffett neden BofA hisselerini satıyor?

Berkshire’ın hamlelerinin ardındaki gerçek nedenleri deşifre etmek zordur. Ancak Toyama BofA hisselerinin neden satıldığına dair birkaç fikir sundu:

Piyasalar zirveye yakın ve hisse senetleri Buffett göstergesine göre yüksek bir değerlemeyle işlem görüyor. Buffett da bu süreçte kârlarını garanti altına alarak riski yönetiyor olabilir. Toyama “Bank of America hissesi satın alındığından bu yana oldukça iyi performans gösterdi” hatırlatmasında bulundu.

Berkshire, Bank of America hisselerini ilk olarak 2007'nin ikinci çeyreğinde, Küresel Finans Krizi’nden hemen önce satın aldı. Kesinlikle en iyi zamanlama değildi. Buffett ve şirketi, bankanın hisselerinin ilk alımı için hisse başına 50,61 dolar ödedi ve hisse senedi şu anda hisse başına yaklaşık 40 dolardan işlem görüyor.

Yine de Buffett’ın krizin karanlık günlerinde BofA’nın arkasında durma isteği orijinal yatırımını bir kazanıma dönüştürmeye yardımcı oldu. Berkshire bankanın hisse fiyatı Küresel Finans Krizi’nden önce düşüşe geçtiğinde Buffett yüz milyonlarca hisseyi satın almaya devam etti. Buffett BofA hisseleri 24,27 dolara gerilediğinde 679 milyon hissenin sahibiydi.

Bankalar 2011’de mortgage krizinin etkilerini hala tam olarak atamamıştı. Ancak Buffett BofA’nın fazladan nakit paraya ihtiyaç duymayacağını ve yatırımının yakın zamanda kârlı hale geleceğini tahmin ederek banka hisselerinden ve varantlarından 5 milyar dolar satın aldı.

2017’de BofA’nın toparlanmasının ardından Buffett 2017’de varantlarını dönüştürdü ve Berkshire’ı ilk kez bankanın en büyük hissedarı haline getirdi. Berkshire’ın BofA varlıkları için maliyet temeli şu anda hisse başına sadece 14,15 dolar. Bu da yatırım firmasının hisselerden önemli ölçüde kâr ettiğini gösteriyor.

Buffett’ın satışa geçmesi ise yatırımın gelecekteki potansiyel getirisinin düştüğü veya yeni fırsatlar otaya çıkmadıkça kâr etmeyeceği anlamını taşıyabilir. Toyama’ya göre BofA hisseleri satışındaki bir başka nedense bankalar için artan ‘takip riskleri’ olabilir.

Toyama Buffett’ın elde ettiği güçlü borsa getirilerinin ardından son yıllarda portföyünden riskleri arındırmaya çalıştığını söylüyor. Berkshire 2023’te çip üreticisi Tayiwan Semiconductor’daki tüm pozisyonlarını sattı ve bu yıl Çinli elektrikli araç devi BYD’deki hisselerini azalttı. Yatırım devi bu yılın ilk yarısında Apple hisselerini yarıdan fazla azalttı ve 90 milyar dolarlık hisse sattı.

Toyama, artan faiz oranlarının bankaları göreceli olarak daha az cazip hale getirdiğini söyledi. Borsa uzmanı ABD Hazine tahvilleri gibi risksiz varlıkların kısa bir süre önce sıfıra yakın olan seviyeye kıyasla şu anda yaklaşık %5 getiri sağladığını hatırlatıyor. Buffett, özellikle de geçen yılki Silicon Valley Bank krizinden sonra birçok bankanın menkul kıymet portföylerini yönetme biçiminden duyduğu hayal kırıklığını dile getirmişti.

Borsa uzmanı, “Açıkçası Buffett hiçbir zaman Bank of America için özel bir çağrıda bulunmadı. Ama bence Buffett’ın genel olarak bankalar konusunda hayal kırıklığına uğradığını göz önünde bulundurarak bankaların güvenli bir portföyün uzun süre dışında kalması gerektiğini ve çok fazla faiz riski aldığını iddia edebilirsiniz” dedi.

Toyama Buffett’ın son zamanlarda diğer banka hisselerini de sattığını hatırlatıyor. Berkshire 2021’de Wells Fargo hisselerinin tamamına yakınını satmıştı. Ardındansa ikinci çeyrekte Capital One’deki hissesinin %21’ini satarak güçlü bir kâr elde etmişti. Bank of America hisseleri şu anda sadece 14,2 FK oranıyla işlem görüyor. S&P 500’ün ortalama fiyat kazanç oranı ise 24 seviyesinde.

Borsa uzmanına göre Berkshire’ın hisse satışları yakın vadede bir borsa çöküşünün geleceği öngörüsünden kaynaklanmıyor. Zira Toyama, Buffett’ın gerçekten bir çöküşün yaklaştığını sezmesi halinde satışa geçeceği ilk alanın finans hisseleri olmayacağını söyledi.

Toyama, “Genel olarak pahalı hisse senetlerinden endişeleniyorsanız banka hisseleri kesinlikle listenizin başındaki isimler olmaz. Bu hisseler zaten mevcut bilançolarının 10, 11,12 katından işlem görüyorlar” dedi.

Sberbank'tan ruble analizi: Gelecekte zayıflayacakSberbank'tan ruble analizi: Gelecekte zayıflayacak

 

Buffet'ın şirketi trilyonerler kulübüne katıldıBuffet'ın şirketi trilyonerler kulübüne katıldı

 

Buffett, BofA'daki hisselerini elden çıkarmaya devam ettiBuffett, BofA'daki hisselerini elden çıkarmaya devam etti

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/buffett-neden-banka-hissesi-satiyor/1815687