Muğla’nın Bodrum ilçesinde 4 bin yıllık Antik Thermera Kenti, Bizans ve Osmanlı kalıntılarının bulunduğu 1.Derece Doğal SİT Alanı’nda turistik tesis, lüks villalar ve marina yaptılar. Yaşar Anter'in Sözcü'deki haberine göre 6 yıllık hukuk mücadelesinin ardından Danıştay STK ve çevrecileri haklı buldu, planı iptal etti. STK, siyasi parti ve odalar Aspat’daki eylemlerinde şirkete verilen ruhsatların iptal edilmesini ve binaların yıkılmasını istedi.
2018 yılında başlayan ve yaklaşık 2 milyar dolara mal olduğu iddia edilen proje TMMOB Bodrum ilçe koordinasyon kurulunun açtığı ÇED iptal davalarına rağmen devam etti ve geçtiğimiz yıl sona erdi. Antik kentte otel, lüks villalar, marina, restoranlar yapıldı.
BODRUM BELEDİYESİ'NE ÇAĞRI
Danıştay'ın planları iptal etmesinin ardından TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Akyarlar Mahallesi’ndeki tarihi Aspat Mevkii’nde eylem ve basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, mimarlar mühendisler, siyasi parti temsilcileri ve hukukçular destek verdi.
İnşaatın tüm hukuksal mücadeleye rağmen tamamlandığını belirten TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Mustafa Erdoğan yaptığı basın açıklamasında özetle şunları söyledi:
"İşletilen hukuk dışı ve toplumsal meşruiyeti olmayan süreç yerine söz konusu Danıştay kararlarında da açıkça belirtilmiş olduğu gibi mevzuata uygun davranılarak kümülatif ÇED süreci gerçekleştirilmiş olsa Aspat hala azmağı, ağaçları, toprağı, tarihi, kıyısı, rüzgarı ile yaşıyor olacaktı. Proje bütününü; Azmak ağzı dip taraması, Turizm Tesisi Kapasite Artışı, Taşkın Önleme ve Dere Islahı,Turizm Konaklama Tesisi ve Toplu Konut Proje Revizyonu, Yat Yanaşma Yeri ve Mahmuz projesi olarak birbirinden ayırarak düşük kapasiteli parçalar halinde gösterip ÇED gerekli değildir kararlarıyla yol alınmasının sorumlusu rant koalisyonudur.
İnşaat projesine ve iskanına onay veren Bodrum Belediyesi Danıştay kararları doğrultusunda acilen verilen ruhsatları iptal etmelidir."
Danıştay yürütmeyi durdurdu: Ofisler konuta dönüştürülemeyecek
Yatırımcıya kötü haber! Arazi satışına Danıştay dur dedi