Bahçeşehir’deki Estonşehir 5 Sitesi’nde eşinin üzerine kayıtlı olan villasının ön ve arkasına, site ortak alanını kullanarak kaçak inşaatlarla ilaveler yaptığı için belediyeden ceza aldığı söylenen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal’ın, bu durumdan şikayetçi olan komşularını sindirmek için çeşitli iddialarla Küçükçekmece Adliyesi’nde açtığı davaların hepsini kaybettiği belirtildi. Gelişmeler üzerine Özdal’ın Bahçeşehir’deki sitesini terk ederek Zekeriyaköy’de satın aldığı 3 katlı bir villaya taşınmak zorunda kaldığı kaydedildi.
Hukuksuz eylemleriyle gündem oldu
Kadri Özdal, daha önce de lüks siteyi gecekonduya çevirdiği iddia edilen girişimleriyle birçok medya sitesine “Turkcell Genel Müdür Yardımcısı lüks siteyi gecekonduya çevirdi” başlığıyla haber olmuş ve dikkatleri üzerine çekmişti. Hürriyet yazarı Yalçın Bayer de 22 Aralık 2020’de, Özdal’ın site yöneticiliği yaptığı dönemde Estonşehir 5’teki kaçak yapılaşmayı “Ne kadar ‘kaçak’ sevdalıyısız” başlığıyla köşesine taşımıştı.
Kadri Özdal’ın eşinin üzerine kayıtlı olan konutun vekâletiyle site yönetiminde yer aldığı dönemde ise imar kanunu, site yönetim planı ve mevzuatları dikkate almadan kendi konutuna yaptığı kaçak işlemlerin benzerini sitenin ortak alanlarında da gerçekleştirip kargaşaya sebep olduğu ileri sürüldü. Özdal’ın site sakinlerinin itirazlarını dikkate almadan, Site Yönetim Planı’na aykırı olarak çocuklarının gece 12’ye kadar havuza girebilmesi için de düzenleme yaptığı, hukuksuz icraatlarından şikayetçi olan komşularının evlerinin önüne denk gelecek şekilde site ortak alanına, Site Genel Kurul Kararı olmadan kaçak pergola inşa ettirdiğine dikkat çekildi.
Belediyenin kestiği cezaları takmadı
Başakşehir Belediyesi’nin bir kez daha Özdal’ın konutuna yaptığı kaçak eklentiler için para cezası uyguladığı ve kaçak inşaatı yıkarak eski haline getirmesi için uyardığı kaydedildi. Özdal’ın da yıkım emrinin göz ardı edilmesi için sitenin genelinde kaçak yapılaşma ve hukuksuz uygulamaları yaygınlaştırmaya çalıştığı bu yüzden de site sakinleriyle mahkemelik olduğu belirtildi.
Bahçeşehir’de bulunan Estonşehir 5 Kısım Sitesi’nde ikamet eden Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal’ın site ortak alanını işgal ederek konutuna birden fazla eklenti yaptırması sebebiyle şikayetçi olan komşularını yıldırmak için çeşitli iddialarla Küçükçekmece Adliyesi’nde davalar açtığına, ancak tüm davaları kaybettiğine dikkat çekildi.
Lüks siteyi gecekonduya çevirip kaçtı
Öte yandan Özdal’ın konutuna yaptığı kaçak eklentiler için ‘İmar Barışı’na da başvurduğu, ancak konunun bu kapsamda olmaması sebebiyle “ret” cevabı aldığı kaydedildi. Belediyenin de para cezalarıyla birlikte konutunu eski haline getirmesi için Kadri Özdal’ı defalarca uyardığı, ancak Özdal’ın hiçbir uyarıyı dikkate almadığı öne sürüldü. Kadri Özdal’ın yaptığı tartışmalı ve hukuksuz eylemler sebebiyle site yöneticiliğine bir daha seçilemediği, site toplantılara katılamadığı ve konutuna yaptığı kaçak inşaat konusunda da geri adım atmadığı, ama gelişmeler üzerine siteyi terk etmek zorunda kaldığı öğrenildi. Zekeriyaköy’de 3 katlı bir villa satın alıp, buraya taşınan Kadri Özdal’ın, Estonşehir 5 Sitesi’ndeki konutunu da satış çıkardığı kaydedildi.
COVİD-19’da ikinci kaçak eklentiyi yaptı
Kadri Özdal’ın evine ilk kaçak eklenti yaptığında komşularıyla tartışmalara girmiş, belediyenin ceza kesip uyarmasına rağmen geri adım atmaması sebebiyle de birçok medya sitesinde haber olarak gündeme gelmişti. Bu gelişmeden sonra kaçak inşaatlarını korumak için sitenin yöneticisi olan Kadri Özdal, COVID-19 salgını döneminde de evinin başka bölümüne, site ortak alanına tecavüz ederek ikinci eklentiyi yapmasıyla tekrar site sakinleriyle tartışmalar yaşadı. Komşularının şikâyeti üzerine bir kez daha Başakşehir Belediyesi zabıtaları tarafından hakkında tutanak tutuldu, para cezası kesildi ve konutu eski haline getirmesi için uyarıldı ve suç duyurusunda bulunuldu.
Ancak dönemin Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı ve eski bakan yardımcısı gibi isimlerin devreye girdiği iddiasıyla Başakşehir Belediyesi’nin kaçak eklentiler konusunda bir şey yapamadığı ileri sürüldü. Belediye bir şey yapamayınca site sakinleri şikayetlerini CİMER ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ilettiler. Kadri Özdal’ın konutundaki kaçak eklentiler ve yönetici olduğu dönemde site ortak alanlarında yaptığı hukuksuz işlerden site sakinleri şikayetçi olunca, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı da asılsız iddialarla komşularını suçlayıp Küçükçekmece Adliyesi’nde davalar açtı. Tüm davaları kaybedince de site sakinlerinin yüzüne bakacak durumda olmadığı için siteden taşınmak zorunda kaldığına vurgu yapıldı.
Kaçak inşaatları korumak için yönetici oldu
Kadri Özdal’ın site yöneticisi olduğu dönemde imar mevzuatları ve Site Yönetim Planına aykırı şekilde kaçak yapılaşmayı teşvik eden yaklaşımlarının, hukuksuz girişimlerinin ve nüfuzlu kişileri devreye sokmasının Başakşehir Belediyesi yetkililerini de bıktırdığı belirtiliyor. Başakşehir sınırları içindeki yaklaşık 400 site içinde sadece 3 site yönetiminin sitesine sahip çıkmadığı, Kadri Özdal yönetimindeki Estonşehir 5 sitesinin de bunlar arasında başı çektiği, bu sebeple belediye yetkililerinin de bu sitedeki kaçak yapılaşmayla ilgilenmek istemediği söyleniyor.
Site yöneticisi olduğu dönemde sadece kendi konutuna yaptığı kaçak eklentilerle, şahsi menfaatleriyle ilgilenen, Site Yönetim Planı ve imar mevzuatına uyulması için hiçbir girişimde bulunmayarak lüks siteyi gecekonduya çevirdiği öne sürülen Kadri Özdal’ın, komşularını rahatsız eden ve şikayetçi oldukları bazı icraatlar şöyle:
- Evinin ön bölümüne site ortak alanını işgal ederek kaçak eklenti yaptırdı. Şikayetçi olan komsularıyla tartıştı. Belediye para cezası kesti. Eski haline getirmesi için uyardı, ama kimseyi dinlemedi.
- COVID-19 salgın dönemindeki denetimsizliği fırsata çevirerek konutuna ikinci kaçak eklentiyi yaptı. Belediye yine para cezası kesti, eski haline getirmesi için uyarı gönderdi. Kadri Özdal yine belediyeyi ve kanunları dikkate almadı.
- Site genelinde ihtiyaç olmamasına rağmen hukuksuz bir şekilde tüm konut aralarına amatör kişilere, yılın 365 günü kesintisiz yanan aydınlatma sistemi kurdurdu. Site aidatlarını yükselten gereksiz ilave masraf çıkardı.
- Tüm konutların bahçesi olmasına rağmen sitenin ortak yeşil alanına, Genel Kurulu Kararı olmadan hukuksuz ve kaçak bir şekilde beton döktürerek üzerine pergola yaptırdı.
- Site havuzunun kapanış saatini çocuklarının kullanması için mevzuatlara aykırı bir şekilde gece 12’ye kadar uzattı. Gece havuz kullanımı sebebiyle meydana gelen gürültü şikayetlerini de dikkate almadı.