New York Times'ın haberinde, Washington'ın onlarca yıldır Güney Kore'ye sağladığı güvenceye rağmen Kuzey Kore'yi nükleer silah üretiminden caydıramadığı yazılıyor. Bunun üzerine, ABD’ye güveni azalan Güney Korelilerin, kendi nükleer silahlarını üretmek istediği ifade ediliyor.
Nüfusun çoğunluğu istiyor
Haberde ayrıca Donald Trump'ın 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerini kazanması ihtimalinin, ABD'nin sağladığı ‘nükleer şemsiye’ korumasının sonlanmasına yönelik endişeleri artırdığına dikkat çekiliyor.
Seul yönetiminin resmen böyle bir talebi bulunmamasına rağmen Güney Korelilerin çoğunun ülkenin kendisini savunabilecek kapasitede nükleer silah geliştirilmesini istediği belirtiliyor. Amerikalı anket firması Gallup ve Chey İleri Araştırmalar Enstitüsü tarafından Şubat ayında yayımlanan çalışmada, Güney Korelilerin yaklaşık yüzde 73'ünün ülkelerinin nükleer silaha sahip olması gerektiğini düşündüğü ortaya çıkmıştı. 2022'de yapılan anketteyse bu oran yaklaşık yüzde 61 olarak gerçekleşti.
Güney Kore'nin nükleer silah geliştirmesi gerektiğini savunan analistlerden Cheong Seong-chang şunları söylüyor: “ABD Başkanı'ndan kendi halkını feda etme pahasına bir müttefikini savunmak için nükleer silahlarını kullanmasını bekleyemeyiz, böyle bir şeyi istememeliyiz. Ülkemizi kendi ürettiğimiz nükleer silahlarla savunmalıyız.”
Silah programını 1970’lerde sonlandırmıştı
Olası nükleer saldırılara karşı ABD'nin korumasına güvenen Seul yönetimi, kendi silah programını 1970'lerde sonlandırmıştı. Washington yönetimi ise, Kuzey Kore'yi nükleer silah üretmekten caydırmak için Güney Kore'ye yerleştirdiği nükleerleri 1991'de çekmişti.
Ancak Washington'ın izlediği politika başarılı olmadı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün Haziran ayında yayımladığı verilere göre, Pyongyang yönetiminin elinde kullanıma hazır 50 nükleer savaş başlığı bulunuyor. Ayrıca ülkenin 40 başlık daha üretmek için yeterli kapasiteye sahip olduğu düşünülüyor.
Nükleer temelli ittifak
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, ABD Başkanı Joe Biden'la geçen ay yaptığı görüşmenin ardından, iki ülke arasındaki işbirliğinin ‘nükleer temelli’ bir ittifaka yükseltildiğini belirtmişti. Yoon, “Kuzey Kore'nin her türlü nükleer tehdidine hızlı ve etkili yanıt verecek bir duruş oluşturduk” ifadelerini kullanmıştı.
Seul'deki Uzak Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nde çalışan Lee Byong-chul, Güney Kore'nin nükleer silah üretmesine dair taleplere karşı çıktığını belirterek şunları söylüyor: “Nükleer silahlanma meselesi bir slogan olarak kulağa havalı geldiği için bu yöndeki çağrılar hemen sonlanmayacak. Fakat bu görüşe halktan gelen yüksek destekle nükleer silah yapımına yönelik teknik kapasite ve siyasi niyet eksikliği arasında büyük bir uçurum var.”
ABD, Japonya ve Güney Kore Savunma Bakanları toplandı
Güney Kore'den Kuzey'e hoparlör ile misilleme!
Güney Kore vatandaşlarını uyardı: 'Çöp balonları'na dikkat!
Güney Kore: Rusya-Kuzey Kore askeri işbirliği tehlikeli
Güney Kore ve ABD’den yapay zekada işbirliği