Afrika'da ortaya çıkan M çiçeği (mpox) virüsü ocak ayından bu yana görülmemiş bir hızla yayılırken kıta genelinde acil durum ilan edildi. Afrika'da ortaya çıkan virüse 'maymun çiçeği' isminin kullanılmaya devam edilmesi ise ırkçılık tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
İSİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ARDINDAKİ NEDENLER
M çiçeği virüsü insanlarda ilk kez 1970'de görülse de canlılarda ilk ortaya çıkışı 1958'de yaşandı. Bir araştırma için kullanılan maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer belirtilerin görülmesiyle tespit edilen virüs, 2022'ye kadar "maymun çiçeği (monkeypox)" olarak adlandırıldı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.
KÜRESEL TEPKİLER VE MEDYA ELEŞTİRİLERİ
Geçtiğimiz Mayıs ayında Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), M çiçeği virüsüne ilişkin Afrikalıları ve LGBTI+ bireyleri hedef alan "ırkçı ve homofobik" paylaşımları eleştirdi. Afrikalı basın mensupları ise M çiçeği virüsü haberlerinde Afrikalılara ait fotoğraflar kullanılmaması çağrısını yapmıştı.
2022'de Çin'de Salgın Hastalık Önleme Merkezinden bir uzman, ülkedeki ilk maymun çiçeği vakası üzerine bu "Yabancılara dokunmayın" uyarısını yaptı. Uyarı, ülkede ırkçılık tartışmasını beraberinde getirdi. (Sözcü)
M çiçeği virüsü Avrupa'ya sıçradı!
DSÖ, M çiçeği salgını nedeniyle küresel acil durum ilan etti
Sağlık Bakanlığı'ndan 'maymun çiçeği' açıklaması
Türkiye için yaklaşan tehdit: Maymun çiçeği virüsü...