Yazdır

Emeklilik yatırımı olanlar şimdi ne yapmalı?

Tarih: 06 Ağustos 2024 - 17:17

Borsaların düşüşe geçmesinin yankılarını emeklilik yatırımcıları da hissediyor. Uzmanlara göre emeklilik yatırımcılarının yapması gerekenler hedef tarihlerine yakınlıklarına göre değişkenlik gösterebilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar sürprizlerden nefret eder. Buna en son örnek de ABD’de beklenenden daha zayıf temmuz istihdam raporu ve işsizlik oranındaki artışın pazartesi günü hisse senetlerine etkisi gösterilebilir. ABD ekonomisinin resesyona ilerlediğinde dair endişeler gerçekli payı olsun ya da olmasın yatırımcıları etkiliyor.

Piyasalar pazartesi günü aynı zamanda Japonya’dan gelen ekonomi haberleriyle de sarsıldı. Downdetector verilerine göre Charles Schwab, Fidelity ve Vanguard gibi firmalar tarafından işletilen çevirim içi ticaret platformlarında da kesintiler yaşandı. Bazı yatırımcılar kendilerini oldukça güçsüz hissetti.

YahooFinance’in haberine göre ABD merkezli servet yöneticisi Family Wealth Management’ın Yeminli Mali Müşaviri Laura LaTourette pazartesi günü verdiği demeçte, “Bugün gerçekten de çok meşgulüz” açıklamasında bulundu.

LaTourette, “Müşterilerimize kaosun normal olduğunu hatırlatıyoruz. Piyasanın her yıl en az %10 düştüğünü gördük. Bu bazen bir günde bazen de pandemi sırasında gördüğümüz gibi bir süreliğine devam edebilir. Hepimiz harcamalar ve tasarruflar gibi kontrol edebileceğimiz şeylere ve hedeflerimize odaklanmaya devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haberde borsa yazarı Kerry Hannon borsaların sallantıda olduğu dönemlerde emeklilik birikimleriyle yapılabilecek en iyi hamleler hakkında uzmanlarla konuştuğunu belirtiyor. Uzmanların yorumlarıysa şöyle:

Uzun vadeli hedeflerinize odaklanın

Emeklilik tasarrufu sahiplerinin aceleci davranmayı göze alamayacakları bir gerçektir. Servet inşa etmek uzun vadeli bir süreçtir.

New York merkezli Flynn Zito Capital’ın Yeminli Mali Müşaviri Ryan Haiss, “Borsalarda oynaklık dönemlerinde müşterilerime bu tür dalgalanmaların yatırımın doğal bir parçası olduğunu hatırlamanın çok önemli olduğunu söylüyorum. Bu tamamen normal ve 2023 ve 2024’te gördüğümüz gibi önemli piyasa dalgalanmalarından sonra sağlıklı bir düzeltme bile olabilir” dedi.

Büyük hamleler yapmayın

Büyük çaplı piyasa hareketleri yapmak isteyenlerin frene basması daha doğru olabilir. Hisse senedi satmak ve satın almak için en iyi zamanı bulmak oldukça zordur. Piyasalar düştüğünde satışa geçerseniz işlet tersine döndüğünde çok iyi yükselişleri kaçırabilirsiniz.

Hannon’a göre borsalarda daha büyük sorun bu hafta değil bu geçen yıl neler olduğu. Hisse senetlerinin riskli yatırımlar olduğu doğrudur. Ancak emekliliğe yakın veya emekli olan yatırımcılar bile zaman içerisinde yukarı yönlü avantajlardan faydalanmak için bir dereceye kadar hisse senedi yatırımı yapmaya devam eder.

Eğer 65 yaşındaysanız, önünüzde yaklaşık yirmi yıl veya daha fazla bir ömür vardır ve bu potansiyel yatırım desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz.

Savant Wealth Management Yeminli Mali Müşaviri Justin Smith, “Benim mantram sakin olmaktır” diyor. Smith şu sıralar arayan ve e-posta gönderen müşterilerini yatıştırdığını ve onlara “emeklilik planları ve nakit varlıkları gibi kontrol edebilecekleri şeylere odaklanmalarını, bunların dışındaki çoğu şeyin kontrolleri dışında olduğunu da kabul etmelerini” tavsiye ediyor.

Otomatik emeklilik tasarruflar ve hedefli fonlar kurtarıcı olabilir

Otomatik yatırım katkısı alan bir bireysel emeklilik hesabınız varsa ve emekliliğinize yıllar kaldıysa derin bir nefes alabilirsiniz. Piyasa yükseldiğinde ve düştüğünde sürekli olarak emeklilik hesaplarınıza yatırım yapıyorsanız bu tercih yatırımlarınızın getirisinin uzun vadede kazandırdığı anlamına geliyor. Özellikle de önünüzde onlarca yıllık bir zaman aralığı olduğu düşünüldüğünde…

Hedef tarihli emeklilik fonlarına yatırım düzenli olarak yatırım yapıyorsanız hesabınız otomatik olarak piyasa dalgalanmalarına karşı uyum sağlar. Emekli olmak istediğiniz tarihin yakınlığına göre fon yöneticisi yatırımlarınızı hisse senetleri ve tahviller arasında böler. Bu bölünme hedef tarih yaklaştıkça daha muhafazakar bir portföy dağılımına dönüşür.

Varlık dağılımınızda ince ayar yapın

Emekliliğine onlarca yıl olan genç tasarruf sahiplerinin beklemesinde bir sorun yok. Aslına bakılırsa piyasalar toparlanana kadar hesap bakiyelerine bakmayı bırakmaları bile iyi bir yöntem olabilir.

Ancak emekliliğe yaklaşanların portföylerinde bazı ince ayarlar yapması gerekebilir.

Morningstar’ın Bireysel Finans Direktörü Christine Benz, “Borsa düştüğünde hiçbir şey yapmama mantrası emekliliğe yakın insanlar için mutlaka harika bir tavsiye olmayabilir” dedi.

Benz, “Son on yıldaki uzun ralliler sırasında hisse senetlerinin portföylerde yer almasına izin vermek çok kolay oldu ve portföyler için de bu daha iyiydi. Ancak henüz hisse senetlerini hafifleterek portföylerini yeniden dengelemedilerse ve aşırı riskleri portföylerinden atmadılarsa hisse senetleri biraz düşmüş olsa bile bunu yapmak hâlâ mantıklı olacaktır” uyarısında bulundu.

Bireysel finans uzmanının tavsiyesiyse şöyle: Emeklilerin ve emekliliğe yaklaşanların portföylerinde 5 ila 10 yıl boyunca para çekmelerine yeterli olacak kadar nakit ve yüksek kaliteli tahvil varlıkları kombinasyonuna sahip olmaları gerekiyor.

Benz, “Bu varlıklar hisse senetleri sürekli bir düşüşle karşılaşırsa hisse senedi varlıklarından para çekmek zorunda kalma ihtimaline karşı bir siper sağlıyor. İyi haber şu ki tahvil ve nakit getirileri FED’in faiz indirimi beklentisiyle son zamanlarda biraz düşmüş olsa da birkaç yıl öncesine göre hâlâ çok iyi durumda” açıklamasında bulundu.

Birçok emekli, yaşlandıkça daha muhafazakar bir yatırım yaklaşımı ister. Böylece borsa düştüğünde o endişeli duyguyu yaşamak zorunda kalmazlar. Benz, bu nedenle, özellikle varlık tahsislerini bir süredir yeniden gözden geçirmeyen emeklilerin bunu yapmayı düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Mali danışmanlar portföyünüzü zaman ufkunuza, risk toleransınıza ve finansal hedeflerinize göre oluşturulmuş orijinal dağılımınızda tutmayı %7 ila %10 arasında bir uzaklaşma görüldüğünde yeniden dengelemeyi tavsiye ediyor. Portföyünüzün yüzde kaçının hisse senedinden olması gerektiğini kabaca belirlemek içinse 110 yöntemini kullanabilirsiniz. Söz konusu yöntem yaşınızın 110’dan çıkarılmasını ve kalan rakamı hisse senetlerine yüzdelik dilimin geri kalan kısmını ise tahvil ve nakit varlıklarda tutmayı öneriyor. Örneğin 60 yaşındaki bir yatırımcı için bu strateji %50 hisse senetleri %50 tahvil şeklinde bir dağılımı öneriyor.

Yıllık kontrollerin zamanı geldi

Borsa düşüşleri bir adım geri adım atmak ve genel emeklilik yatırımlarınızın, bu yatırımlarınızın nasıl tahsis edildiğine bakmak ve bazı ince ayarlamaları düşünmek için uygun bir zaman olabilir. Tasarrufların çok büyük bir kısmının hisse senetlerine yatırılması piyasalar çalkantılı dönemlere girdiğinde sizi karmaşaya sokuyorsa bu varlıklardan bir miktar geri çekilebilirsiniz.

Haiss, “Eğer düşüşler sırasında kayıplarınız çok fazla agresif hissettiriyorsa portföy dağılımınızı yeniden ziyaret etmek için iyi zamandır. Bununla birlikte piyasalar toparlanana kadar herhangi bir değişime gitmeyi bekletebilirsiniz” dedi.

Citi, BofA, Morgan Stanley ve UBS'ten TCMB faiz tahminiCiti, BofA, Morgan Stanley ve UBS'ten TCMB faiz tahmini

 

Şimşek: Enflasyonda, zamana ve sabra ihtiyacımız varŞimşek: Enflasyonda, zamana ve sabra ihtiyacımız var

 

Avrupa'nın varlık yönetim devi Amundi'den Türkiye analiziAvrupa'nın varlık yönetim devi Amundi'den Türkiye analizi

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/emeklilik-yatirimi-olanlar-simdi-ne-yapmali/1811263