FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
İşverenler uzun zamandır yapay zekanın çalışanların meşguliyetlerini azaltarak ve daha ilgi çekici uğraşlar için zaman ayırarak işlerini kolaylaştıracağını söylüyor. Ancak araştırmalar, yeni teknolojinin çalışanların hayatlarını daha da zorlaştırdığını ortaya koyuyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, patronlar üretkenliği artırmak için yapay zeka kullanmak istiyor ancak çalışanların yüzde 77'si bunun sadece daha fazla işe neden olduğunu söylüyor.
Artan iş yükü
Fortune’dan Emma Burleigh’in haberine göre, üst düzey liderlerin büyük çoğunluğu yapay zekanın şirketlerinin genel üretkenlik seviyelerini artıracağına inanırken serbest çalışma platformu Upwork'ün yeni bir araştırmasına göre, çalışanların yüzde 77'si bu araçların sadece iş yüklerini artırdığını söylüyor. Bunun bir kısmı hala teknolojiye uyum sağlamaya çalışıyor olmalarından kaynaklanıyor; çalışanların yaklaşık yüzde 23'ü araçları nasıl kullanacaklarını öğrenmek için daha fazla zaman harcıyor.
Ancak daha uzun vadeli zorluklar olabileceğine dair ipuçları da var. Çalışanların yaklaşık yüzde 39'u yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri incelemek veya yönetmek için daha fazla zaman harcadıklarını bildiriyor ve yüzde 21'i de doğrudan yapay zekanın bir sonucu olarak daha fazlasını yapmalarının istendiğini belirtiyor.
Yüksek verimlilik beklentileri
Artan iş yükünün ötesinde, çalışanlar ayrıca yeni teknolojiden kaynaklanan daha yüksek verimlilik beklentileriyle de bunalmış durumda. Raporda, çalışanların yaklaşık yüzde 47'sinin patronlarının beklediği üretkenlik artışlarını nasıl elde edecekleri konusunda hiçbir fikirleri olmadığı ve yüzde 40'ı şirketlerinin yapay zeka söz konusu olduğunda kendilerinden çok fazla şey beklendiğine inandığı belirtiliyor.
The Upwork Research Institute'ün yönetici müdürü Kelly Monahan, “Araştırmamız, yeni teknolojilerin eski çalışma modellerine ve sistemlerine dahil edilmesinin yapay zekanın beklenen üretkenlik değerinin tamamını açığa çıkarmada başarısız olduğunu gösteriyor” diye yazıyor.
Çalışanların refahı olumsuz etkileniyor
Çalışanların üretkenliği artırmak için yapay zeka kullanmaları yönündeki baskı, onların refahını da etkiliyor. Rapora göre, tam zamanlı çalışanların yaklaşık yüzde 71'i tükenmişlik yaşıyor ve yüzde 65'i işverenlerinin üretkenlik taleplerini karşılamakta zorlanıyor. Artan iş yükü ve yorgunluk nedeniyle tam zamanlı çalışanların üçte biri gelecek altı ay içinde işinden istifa edeceğini söylüyor.
Yöneticiler, çalışanların hissettiği yapay zeka sıkışmasına tamamen kör değil. Çalışmaya göre, küresel düzeyde C seviye üst düzey liderlerin yaklaşık yüzde 81'i, geçen yıl çalışanları üzerindeki taleplerin arttığını kabul ediyor.
Yapay zeka destekli çalışma modeli şart
Ancak Monahan, yapay zekanın yönlendirdiği bu verimlilik kazanımlarından yararlanmak için bir şeylerin değişmesi gerektiğini söylüyor: “Yapay zekanın aynı anda hem üretkenliği artırması hem de çalışanların refahını iyileştirmesi kesinlikle mümkün olsa da, bu sonuç, yetenekleri ve işi nasıl organize ettiğimizde temel bir değişim gerektirecek.”
Monahan, patronların yapay zeka becerilerinin geliştirilmesiyle ve teknolojiyle rahat eden yetenekleri işe alarak sürece kolayca alışmalarını öneriyor ve ekliyor: “Yapay zekanın tam üretkenlik değerinden yararlanmak için liderlerin yapay zeka destekli bir çalışma modeli oluşturmaları gerekiyor. Bu, iş güçleriyle üretkenlik ölçümlerini ortaklaşa oluşturmayı ve işe alım ve yetenek geliştirme konusunda beceri temelli bir yaklaşımın uygulanması konusunda derin bir anlayış ve yeterlilik geliştirmeyi içeriyor. Ancak o zaman liderler, kritik çalışanları kaybetme riskinden kaçınabilir ve inovasyon gündemlerini ilerletebilirler.”
Yapay zekayı kullanamayan işsiz kalacak
Yapay zeka çözümü zor matematik problemlerine de el atıyor
CFO’ların ‘yapay zeka’dan haberi yok
IMF, yapay zekaya hazırlığı haritalandırdı
Yapay zeka ‘henüz’ işinizi almayacak
İşe alım süreçleri yapay zeka savaşına döndü