İngiltere'de Keir Starmer liderliğindeki yeni İşçi Partisi hükümetinin Temmuz ayından itibaren Ortadoğu politikası kapsamında attığı adımlar, müttefiki ABD'den uzaklaşmasının ilk sinyalleri olarak görülüyor.
İngiltere'de Keir Starmer liderliğindeki yeni İşçi Partisi hükümetinin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına itirazını, haftasonuna kadar geri çekeceği iddia edildi.
New York Times (NYT) gazetesinde perşembe günü yayımlanan makalede, isimlerini vermek istemeyen iki yetkiliye göre Starmer hükümeti, UCM'nin Netanyahu hakkında tutuklama kararı vermesi durumunda hükme uyacağı belirtildi.
Eski Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki Muhafazakarlar, 10 Haziran'da Lahey merkezli uluslararası mahkemenin İsrail vatandaşları üzerinde yargı yetkisine sahip olmadığını iddia ederek, Netanyahu'nun tutuklanma kararı talebine itirazda bulunmuştu.
UCM Başsavcısı Karim Khan, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “insanlığa karşı suç işlemeleri ve savaş suçlusu oldukları” gerekçesi ile tutuklama kararı başvurusunda bulunmuştu. Başsavcı Khan, İsrailli yetkililere ek olarak Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed ed-Dayf hakkında da başvuruda bulundu.
Khan'ın Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama emri çıkarma kararı İsrail'in ve ABD'deki müttefiklerinin sert tepkisine yol açtı.
İngiltere'den UNRWA'ya yeniden finansman desteği
İngiltere hükümetinin Temmuz ayından itibaren Ortadoğu politikası kapsamında attığı adımlar, müttefiki ABD'den uzaklaşmasının ilk sinyalleri olarak görülüyor.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) 21 milyon sterlinlik mali desteği yeniden başlatacağını açıkladı.
İngiltere, UNRWA çalışanlarının 7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas savaşına karıştıkları iddiaları üzerine 27 Ocak'ta desteğini durdurmuştu.
Temmuz ayında yapılan genel seçimler öncesinde İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Orta Doğu ülkeleri ile yakın ilişki kurulacağını belirtmişti.
Yeni Ortadoğu politikası kapsamında, Dışişleri Bakanı Lammy, 14 Temmuz'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Kudüs’te, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la Ramallah'ta bir araya gelerek, tüm esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'ye giren insani yardım miktarının önemli ölçüde artırılması gerektiğini belirtilmişti.
İngiltere’de hem İşçi Partisi hem de bir önceki Muhafazakar hükümet, Gazze’ye saldırıların ardından derhal ateşkes çağrısı yapmaktan kaçınmış ve "insani ara” gibi ifadelerle durumu ele almıştı.
İşçi Partisi'nin Gazze’deki çatışmalara ilişkin duruşu, 4 Temmuz’da yapılan seçimlerinde oy kaybına yol açmıştı. Parti ezici bir zafer kazanmış olsa da, Filistin yanlısı bağımsızlar, Müslüman nüfusun yoğun olduğu birkaç bölgede İşçi Partisi adaylarını saf dışı etmeyi başarmıştı.
İktidara gelmesinin ardından Başbakan Keir Starmer, geçen hafta Netanyahu’ya "açık ve acil bir ateşkes ihtiyacı" olduğunu söylemişti. (Euronews)
Netanyahu: UCM'nin yakalama kararı "delilik"
ABD Temsilciler Meclisi, UCM'ye yaptırım öngören tasarıyı kabul etti