Türkiye'nin döner kebabın, İtalya'nın Napoli pizzası ve İspanya'nın jamon serrano'su gibi Avrupa Birliği'nde (AB) tanınması için Avrupa Komisyonu'na yaptığı başvuruya Almanya'dan itiraz geldi.
Türkiye geçtiğimiz nisan ayında dönerin Avrupa'da tescil edilmesi için başvuruda bulunmuş, böylece döner adının sadece tescilli üretim yöntemine ve ürün özelliklerine uyan üreticiler tarafından kullanılabileceği belirtilmişti.
AB üyesi ülkelerin fikri mülkiyet kaygıları gibi gerekçelerle tescile itiraz edebilecekleri danışma süreci 25 Temmuz itibariyle sona ererken, bir komisyon sözcüsü Euronews'e başvuruya itiraz geldiğini doğruladı ancak AB yürütme organı hangi ülkenin başvuruya itiraz ettiğini teyit etmekten kaçındı.
Almanya Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı'ndan itiraz geldi
Konuya yakın iki kaynak Euronews'e, Bonn merkezli Almanya Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı'nın Türkiye'nin başvurusuna itiraz ettiğini açıkladı.
Alman bakanlığının, Alman üreticilerin çeşitli dernekleri tarafından sunulan geri bildirim ve pozisyonların ardından dava açtığını belirten kaynaklar, Türkiye'nin başvurusuna karşı direnişin Alman hükümetinden ziyade Alman üreticilerin duruşunu yansıttığını söyledi.
Prosedürün bir sonraki aşamasında komisyon, itirazın kabul edilebilirliğini değerlendirecek ve ardından başvuru sahibi ile karşı taraf arasındaki görüşmeleri kolaylaştırarak ikilinin bir anlaşmaya varması için altı aya kadar süre tanıyacak. Anlaşmaya varılması halinde bir ay içinde komisyona geri bildirimde bulunulacak.
Bir sözcüye göre, bir anlaşmaya varılsın ya da varılmasın, tescile ilişkin nihai karar Avrupa Komisyonu'na ait olacak.
Türkiye "geleneksel ürün adı" tescili talep ediyor
Türkiye, İtalya'nın Napoli pizzası ve İspanya'nın jamon serrano'suna verilenlere benzer bir "geleneksel ürün adı" tescili talep ediyor. Bazen AB'nin Menşe İsmi Korumalı Ürün (PDO) programıyla bağlantılı olsa da, geleneksel spesiyaliteler Avrupa'da gıdalar için en yüksek düzeyde fikri koruma sağlayan coğrafi işaretler (GI) çerçevesinin bir parçası değil.
Yine de Türkiye'nin talebinin amacı, döner ismini Avrupa'da tescil ettirmek ve kullanımının tescilli yöntem ve spesifikasyonlara uyan üreticilerle sınırlı kalmasını sağlamak. Eğer başarılı olunursa, sadece "3-5 mm kalınlığında yatay olarak dilimlenmiş" sığır ve kuzu dilimleri yaprak (veya dilimlenmiş) döner olarak etiketlenebilecek, tavuk dönerin ise 1-2 cm kalınlığında olması gerekecek.
Başvuruda belirtilen bu teknik ayrıntılar, Almanya'nın en popüler sokak yemeğinin nasıl yapıldığı konusunda Alman ve Türk üreticiler arasındaki sürtüşmenin muhtemel nedenini oluşturuyor.
Döner terimi, "dönmek" (İngilizce'de "turning") fiilinden geliyor ancak Avrupalıların çoğu döneri basitçe döner kebap olarak biliyor. Arapça'da ateşte pişirilen her türlü et için döner tabiri kullanılıyor.
Almanya'da enflasyonun sembolü: Döner