Yazdır

Temassız ödemeler alışverişleri değiştirdi

Tarih: 22 Temmuz 2024 - 18:11

Günümüz dünyasında kart kullanıcıları birçok farklı sebepten temassız işlemleri tercih eder hale geldi. Akıllı saat, telefon gibi cihazlardan da yapılabilen temassız ödemelere özellikle gençler ilgi gösteriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Temaslı alışverişin sağlık konusunda yarattığı endişeler ve teknolojik gelişmeler tüketici davranışlarını önemli ölçüde değiştiriyor. Wealth of Geeks’in haberinde yer alan Mastercard araştırmasına göre Amerikalı kredi kartı kullanıcılarının yarısından fazlası artık temassız ödemeleri tercih ediyor.

Statista verilerine göre ABD’deki aktif kredi kartlarının sayısı 2029 yılında 1,1 milyara yaklaştı. Ödeme yapmak için temassız işlemler yapmanın rahatlığı ve güvenliği ise finansal işlemleri yeniden şekillendiriyor.

WoG haberinde yer alan Statista araştırması kredi kartı kullanıcılarının %50’si dokunmatik yüzeylerin hijyeni konusunda şüpheli oldukları için, %72’si ise kredi kartı alışverişlerinde şifre veya imza girmekten tamamen kaçınmak istedikleri için temassız alışverişi tercih ettiklerini söyledi. Hijyenik kredi kartı ödeme yöntemlerine duyulan bu ihtiyaç Apple Pay ve Google Pay gibi mobil cüzdanların büyümesini de hızlandırdı.

Peki temassız kredi kartları nedir, tüketiciler bunu nasıl en iyi şekilde kullanabilir? Haberde kartlı ödeme teknolojileri ve bunun kullanıcılar için ne anlam ifade ettiği tartışılıyor.

Temassız kartlar

21. yüzyılın çoğu finansal aracı gibi, teknoloji de temassız kartların en büyük bileşenidir.

Worldpay’de finansal kurumlar için ticari hizmetler alanında genel müdür pozisyonunda olan Michelle Young, “Temassız kredi kartları, kartı fiziksel olarak bir kart okuyucuda kaydırmadan veya bir cihaza takmaya gerek olmadan güvenli ödemeler sağlamak için radyo frekansı tanımlama (RFID) teknolojisi kullanan kartlardır” tanımını yapıyor.

Young, “Benzer şekilde, birçok akıllı telefon artık tüketicilerin ödeme kimlik bilgilerini telefonlarındaki dijital bir cüzdana yüklemelerine ve ödeme yapmak için cihazlarını kullanmalarına olanak tanıyan bir RFID alt kümesi olan Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisi ile etkinleştirildi” ifadelerine yer verdi.

Fiziksel bir kredi kartının dijital versiyonları, ödemeleri temassız hale getirmek için tokenizasyon adı verilen bir işlem kullanır.

New York merkezli bir ticari kredi kartı hizmeti şirketi olan Extend'in kurucu ortağı Guillaume Bouvard, "Bu teknoloji, plastik kart numaranızı benzersiz bir kart numarasıyla değiştirerek ödeme yaparken ekstra bir güvenlik katmanı ekliyor" diyor ve ekliyor:

"Sanal kartlar yalnızca dijital biçimde bulunduğundan, plastik kredi kartları gibi fiziksel olarak makineden geçirilemez veya taranamazlar. Her birine harcama limit ekleyebilir ve istediğiniz zaman tek bir düğmeye tıklayarak devre dışı bırakabilirsiniz."

Temassız ödemeler, tüketicilerin kartlarını veya telefon veya akıllı saat gibi dijital cüzdan özellikli cihazlarını uyumlu bir ödeme terminaline dokundurarak bir işlemi tamamlamalarına olanak tanır.

Young, "Kartlar, tüketicilere daha hızlı ve daha kolay bir ödeme yönteminin yanı sıra gelişmiş güvenlik özellikleri sunuyor. İlginç bir şekilde, şu anda bu tür ödemelerin, özellikle de genç nesiller arasında dijital cüzdanların kitlesel olarak benimsendiği bir dönem yaşıyoruz. Araştırmamıza göre, Z Kuşağı kart kullanıcılarının üçte birinden fazlası (%34) tercih ettikleri ödeme yönteminin bu olduğunu söylüyor” açıklamasında bulundu.

Daha eski kart sahipleri yeni kredi kartı teknolojilerine uyum sağlamakta güçlük çekebilir. Ancak CardPaymentOptions.com'in kurucusu Phillip Parker, bunun o kadar da karmaşık olmadığını söylüyor. Parker temassız alışverişi “bir ödeme okuyucusuna temassız bir kartla dokunmayı tanımlamanın basit bir yoludur" diye açıklıyor.

Temassız kartlar nasıl çalışıyor?

Temassız kart kullanmak, normal bir kredi kartı kullanmak kadar basittir. Neredeyse aynı görünüyor ve tüm zor işler kart sağlayıcısı ve işyerleri tarafından üstleniliyor.

Küresel bir kart ödeme ve ticari hesap hizmetleri sağlayıcısı olan Nayax'ın Kurumsal Çözümlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Pete Carmain, "İlk olarak, fiziksel bir kredi veya banka kartına benzersiz bir tanımlayıcı (çip) yerleştirilmiştir. Bu çip, benzersiz kullanıcının bankacılık ve kişisel bilgilerini temsil ediyor. Ödeme için bir çipli kart sunulduğunda, terminal kartı veren banka, kartı veren kuruluş ve diğer kuruluşlarla güvenli bağlantı üzerinden iletişime geçecektir" açıklamasında bulundu.

Bu bağlantı, kartın aktif olduğu, satın alma işlemi için yeterli paraya sahip olduğu ve geçerli bir ödeme yöntemi olduğu gibi veriler sağlıyor.

Carmain, "Birkaç saniye içinde, bilgiler onay veya ret ile kart okuma cihazına geri gönderilir. Mobil çözümler için de aynı süreç gerçekleşir, ancak ilk talep, bir mobil uygulama (örneğin, Apple Pay, Google Pay) aracılığıyla tüketicinin telefon veya saat gibi 'akıllı' cihazı aracılığıyla yapılır” dedi.

Temassız ödemeler, marketler, restoranlar ve toplu taşıma araçları gibi perakende satıcılarda yaygındır.

Young, "İşletmeler temassız ödemeleri etkinleştirmek için ödeme terminallerini güncellemeye devam ettikçe, mağazalarda temassız kart kullanımının yanı sıra dijital cüzdan kullanımının da hızlı bir şekilde benimsenmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Potansiyel riskler

Temassız kartlar, bir hırsızın çantanıza veya cüzdanınıza yakın bir tarama cihazı yerleştirmesi durumunda ortaya çıkabilecek yetkisiz işlemler gerçekleştirmesi gibi bazı potansiyel riskleri de taşır.

Parker, "Ancak, çoğu durumda, yeterince sinyal almak için pratik olarak size dokunmaları gerekir. Emniyet ve güvenlik konusunda endişeleriniz varsa NFC korumalı cüzdanlar alabilirsiniz. Aynı korumayı, cüzdanınız kapalıyken kartlarınızı saracak şekilde alüminyum folyo yerleştirerek de elde edebilirsiniz” dedi.

Temassız kartlar ayrıca yetkisiz işlemlere karşı koruma sağlamak için güvenlik özellikleri de sağlıyor.

Young, güvenlik önlemleri arasında “işlem tutarlarındaki limitler” ve “belirli işlemler için bir şifre istenmesi” gibi uygulamaları gösteriyor. Ödeme sistemleri uzmanı, "iPhone gibi akıllı bir cihaz aracılığıyla dijital cüzdan kullanırken, Face ID aracılığıyla biyometrik kimlik doğrulama gibi ek güvenlik özelliklerine de sahip olunabilir” dedi.

Z kuşağı iş bulmakta zorlanıyorZ kuşağı iş bulmakta zorlanıyor

 

Kurban Bayramı'nda kartla 132.3 milyar liralık ödeme yapıldı Kurban Bayramı'nda kartla 132.3 milyar liralık ödeme yapıldı

 

Aldatıcı reklamlara 149 milyon lira cezaAldatıcı reklamlara 149 milyon lira ceza

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/temassiz-odemeler-alisverisleri-degistirdi/1808738