Perşembe günü geç saatlerde başlayıp Cuma gününe kadar devam eden bilgisayar sistemlerindeki kesintinin ardından dünya genelindeki işletmeler ve verilen hizmetler yavaş yavaş normale dönmeye başladı.
Siber güvenlik firması Crowdstrike'ın Microsoft Windows tabanlı bilgisayar sistemlerini etkileyen hatalı bir yazılım güncellemesini devreye almasından sonra bankalar, hastaneler ve havayollarında verilen hizmetlerde büyük bir aksama yaşanmıştı.
Crowdstrike CEO'su George Kurtz, yaşanan kaos için özür diledi ve şirketin sorunun kaynağını saptadığını, ancak tüm sistemlerin eskisi gibi çalışır hale gelmesinin "biraz zaman alabileceğini" söyledi.
Kurtz, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide, "Crowdstrike, tüm sistemlerin eskisi gibi çalışır hale dönmesi için etkilenen tüm müşterileriyle ve ortaklarıyla yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyor" dedi.
Almanya'nın siber güvenlik şefi Claudia Plattner ise, kesintinin boyutu göz önünde bulundurulduğunda, eski normale dönmenin haftalar alabileceğini belirtti.
Bonn'daki bir basın toplantısında konuşan Plattner, "Bunun birkaç saat içerisinde düzelmeyeceğini söyleyebilirim. Şu anda kesintiden etkilenen bazı işletmelerin IT sistemlerinin yeniden başlatıldığına dair haberler alıyoruz. Bu da halihazırda kurtarma sürecinde olduğumuz anlamına geliyor. Fakat durumun normale dönmesi için yine de beklemek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Kesinti, Almanya'nın sağlık sektöründe büyük bir krize neden oldu. Kiel ve Lübeck gibi şehirlerdeki üniversite hastanelerinde acil olmayan tüm işlemler geçici süreliğine iptal edildi.
Kiel'deki Schleswig-Holstein Üniversite Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Jens Scholz, "Havacılık sektöründe şu an yolcunun künyesi görülmediği için seferler askıya alındı. Hastanelerde de hangi hastanın tedavi gördüğünü, hangi ilacı kullandığını, hangi ameliyatın yapılacağı benzer şekilde bilinmiyor. Bu bilgilere ulaşılamıyor" sözleriyle Almanya'daki sağlık sektöründe kesintiden ötürü yaşanan son durumu özetledi.
Bazı havayolu hizmetlerinde tekrar hizmet verilmeye başlansa da, gecikme ve iptallerin, hafta sonu boyunca devam etmesi bekleniyor.
Polonya'daki havaalanları, yolculara uçuşların durumunu kontrol etmeleri için planlanan kalkış saatinden en az üç saat önce gelmeleri çağrısında bulundu. Wizz Air Varşova havaalanındaki check-in sisteminin çöktüğü ve durumdan online check-in servisinin de etkilendiği vurgulandı.
Yazılım güncellemesinin neden olduğu hatadan büyük ölçüde etkilenmeyen Yunanistan'da da, ülkenin havalimanlarında gecikmeler yaşandı ve yer yer uzun kuyruklar görüldü. Atina'ya inen uçaklar, Microsoft tabanlı bilgisayarlardaki kesinti nedeniyle kalkış yapamadı.
Hollanda, Almanya, İngiltere, Yeni Zelanda, Japonya, Hindistan ve İsviçre'deki çoğu sefer de benzer şekilde ya ileri bir saate ertelendi ya da iptal edildi.
KLM ve Ryanair gibi Avrupa'nın birçok havayolu şirketi, müşterilerinin online check-in hizmetinden faydalanamadığını açıkladı.
Türk Hava Yolları (THY), Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’tan kaynaklanan sıkıntı nedeniyle seferleri iptal edilen yolculara ilave haklar tanındığını duyurdu.
Tüm dünyayı etkileyen kesinti nasıl yaşandı?
Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike, dünya çapında bankacılık ve havacılık dahil olmak üzere pek çok sektörü olumsuz etkileyen bilgi sistemleri kesintisinin Microsoft Windows cihazlarına yönelik içerik güncellemesindeki bir "kusurdan" kaynaklandığını duyurdu.
Küresel çapta kesintilere neden olan teknik aksaklık nedeniyle çok sayıda ülkede bankalar, hastaneler, hava yolları gibi şirketlerin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde sorun yaşanıyor.
Şirketin CEO'su George Kurtz yaptığı açıklamada, sorunun tespit edildiğini ve düzeltmek için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Olayın bir siber saldırı olmadığının altını çizen Kurtz, diğer işletim sistemlerinin arızadan etkilenmediğini kaydetti.
Ayrıca Kurtz, müşterilerine en son güncellemeler için destek verdiklerinin altını çizdi. (euronews)
Elon Musk, CrowdStrike'ı sistemlerinden sildiğini açıkladı