Yazdır

Piyasalar Moody's kararına kilitlendi

Tarih: 19 Temmuz 2024 - 10:44

Türkiye'nin notu bu yıl Standard and Poors ve Fitch Ratings tarafından artırıldı. Şimdi ise Moody's'in not kararı bekleniyor. Piyasaların gözü, Moody's'in kararına çevrilmişken Kredi notunun aratılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in bugün piyasalar kapandıktan sonra Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini açıklaması bekleniyor

Türkiye'nin kredi notunu "B2"ye yükseltmesi beklenirken, görünümün ise "pozitif" olarak korunacağı tahmin ediliyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının takviminde ülkeler için yılda iki defa not değerlendirmesi yer alıyor. Moody's ilk raporunu 12 Ocak'ta duyurmuştu. "B3" olan kredi notunu değiştirmemiş, görünümü "durağan"dan "pozitif"e çekmişti. Görünümün "pozitif"e çekilmesi zaten not artışının habercisi oluyor.
Moody's, Ocak ayındaki değerlendirmesinde, para politikasındaki değişime dikkat çekmişti. Enflasyonun sürdürülebilir seviyeye inme ihtimalinin artığını vurgulamıştı. Dış dengesizliğin azaltılmasının döviz rezervlerinin yeniden yapılandırması için önemli olduğunu belirtmişti.

Kredi notunu saat kaçta açıklayacak?

Moody's'in Türkiye'nin notu ve görünümünü saat 23:30'dan sonra açıklaması bekleniyor.

Moody's'in kararı neden önemli?

Kredi kuruluşlarının değerlendirmeleri doğrudan yatırımlar için oldukça önemli görülüyor. Şirketler ve fonlar bir ülkeye yatırım yapmak için kredi derecelendirme kuruluşlarını izliyor. Yatırımcılar, en az 2 kuruluşun yatırım yapılabilir seviyede not vermesi şartını arıyor.

Moody's kredi notu anlamları

Moody’s, en yüksek kredi derecesini “Aaa”, yüksek kredi seviyelerini ise “Aa1, Aa2, Aa3” notlarıyla ifade ediyor. İyi kredi derecesi olan “A1, A2, A3”, ülkenin finansal taahhütleri karşılamak için güçlü kapasitesi olduğunu ancak olumsuz ekonomik koşullardaki değişimlere karşı duyarlı olduğunu belirtiyor.

Yatırım yapılabilir bir görünüme sahip olan ülkelerin notları “Baa1, Baa2, Baa3” ile gösteriliyor.
“Ba1, Ba2, Ba3” kredi notları ise yatırımcılar tarafından algılanan en yüksek riskli not. Spekülatif değer taşıyan ve yatırım yapılamaz durumda olan finansal varlıklar için ise “B1, B2, B3”, “Caa, Caa3, Ca” ve “D” sembolleri kullanılıyor.

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi bekleniyor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/piyasalar-moodys-kararina-kilitlendi/1808253