Yazdır

Dolandırıcılara dikkat! Bu sorulara cevap vermeyin

Tarih: 12 Temmuz 2024 - 18:17

Telefon dolandırıcıları birçok farklı yöntemle sizden para almaya veya adınıza kredi açmaya çalışabilir. Uzmanlar bazı şüpheli cümle kalıplarına asla cevap verilmemesi gerektiğini tavsiye ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Telefonunuza bilinmeyen bir numaradan arama geldi. Arayan kim olabilir? Arayan kişinin tamamen doğal sebeplerle size ulaşması mümkün olsa da hattın diğer ucunda bir dolandırıcının olması ihtimali de yüksektir.

Her gün çok sayıda dolandırıcılık aramasıyla karşılaşılıyor ve telefon dolandırıcıları insanları kandırarak olağanüstü miktarlarda para kaldırıyor. Peki dolandırıcılar ne sıklıkta arama yapıyor? ABD Ulusal Tüketici Hakları Merkezi ve Elektronik Gizlilik Bilgi Merkez tarafından hazırlanan 2022 raporuna göre dolandırıcılar her gün otomatik aramalar yoluyla sadece ABD’de 33 milyondan fazla girişimde bulunuyor. Bu aynı zamanda ABD’de her ay potansiyel bir kurbanla bağlantı kurmak için bir milyardan fazla girişim yapıldığını gösteriyor.

Bu kadar fazla dolandırıcılık araması yapılırken, “bilinmeyen” numaranın bir dolandırıcı olması ihtimalinin de ne kadar yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Telefon dolandırıcıları, hedefledikleri kişilerden bilgi almak için birçok taktik kullanır. Ancak hemen hemen hepsinin temel amacı finansaldır. Asıl hedef onlara para göndermeniz veya onların sizin adınıza kredi çekmenize imkan sağlayacak bilgileri sağlamanızdır. Bir dolandırıcı size asıl amacının dolandırmak olduğunu söylemese de eleştirel bir dinleyici suçluların gerçek niyetlerini anlayabilir. Money Digest’in haberinde dolandırıcıların kullandığı bazı kalıp cümlelere yer veriliyor.

Habere göre dolandırıcılarla karşılaşıldığında sadece bu kalıplara dikkat etmek değil verilen cevaplara da odaklanmak önemli. Uzmanlar aşağıdaki ifadelerden birini duyarsanız asla yanıt vermemenizi tavsiye ediyor:

“Sesimi alabiliyor musunuz?”

Bir konuşma “evet” veya “hayır” sorusuyla başlıyorsa dolandırıcı hesaplarınızda satın alma işlemlerinizi gerçekleştirmek için “evet” dediğinizi sesi kaydetmeye çalışıyor olabilir.

“Ben İçişleri Bakanlığı’ndan arıyorum ve sosyal güvenlik numaranızı doğrulamam gerekiyor”

Devlet temsilcileri asla beklenmedik bir şekilde sizi aramazlar. Sosyal güvenlik numarası veya diğer hassas bilgilerinizi ise asla telefondan istemezler.

“Kazandınız! Ödeminizi alabilmeniz için … kadar para yatırmanız gerekiyor”

Gerçekten bir yarışmayı kazanırsanız bunun için sizden nakliye veya başka bir ödeme yapmanız istenmez. Bu dolandırıcıların kredi kartı veya banka bilgilerinizi çalmak için kullandığı bir taktiktir.

“Hemen harekete geçin!”

Dolandırıcılar yaptıkları hamlenin hemen sonuçlanmasını ister. Ani bir karar almanız gerekir zira bu kararın mantıksız olduğunu düşünmenize izin verilmez. Düşünmek için imkan tanımamaya çalışırlar.

“Telefonu kapatmayın”

Dolandırıcılar aradıkları kişiyi söyledikleriyle kontrol altına almak ister. Yalan söylediklerini anlamanız için bir fırsat kazanmanıza izin vermemeye çalışırlar.

“Sizi X kargo şirketinden arıyorum”

Arayan kişi bilindik bir e-ticaret veya kargo şirketinden aradığını iddia ediyorsa ve şüpheli bir siparişle ilgili arıyorsa bu kişi muhtemelen dolandırıcıdır. Bu tip aramalara kanmayın ve arayanlara hesabınız hakkında herhangi bir bilgi vermeyin.

Bazı dolandırıcılar özellikle yaşlıları hedef alsa da gerçek şu ki, her yaştan insan bir telefon dolandırıcılığının kurbanı olabilir. Bu nedenle, yaşınız ne olursa olsun, kendinizi korumak için gayretli olmanız önemlidir. Siber suçluların yaygın olarak kullandığı ifadeler hakkında bilgi edinmek de iyi bir başlangıçtır.

Daha önce de belirtildiği gibi kişisel bilgilerinizi asla yüksek baskı taktikleri kullanan veya başka bir şekilde şüpheli görünen bir kişiyle paylaşmayın. Bunun yerine, aramayı hemen sonlandırın. Aramanın bir dolandırıcılık olduğunu anlamadan önce arayan kişisel veya finansal bilgilerinizi paylaştıysanız, kendinizi korumak için banka hesaplarınızı ve kredi kartı etkinliklerinizi izlemek gibi adımlar atın. Ayrıca, özellikle dolandırıcıya kimlik hırsızlığı için kullanılabilecek herhangi bir bilgi verdiyseniz, kredi kullanımlarınızı bir süreliğine dondurmayı da düşünebilirsiniz.

Ayrıca, telefon dolandırıcıları taktiklerini düzenli olarak değiştirir. Bu nedenle dolandırıcılıklar hakkında resmi kaynaklardan paylaşılan uyarıları izlemek önemlidir. Bir telefon dolandırıcısının sizinle iletişime geçtiğini düşünüyorsanız, siber suçlarla mücadele birimleriyle irtibata geçin. Son olarak, bir dolandırıcı sizi dolandırmayı başarırsa dolandırıcıyı mutlaka ihbar edin.

Emlakçıyı 14 milyon lira dolandırdı: Yurt dışına kaçarken yakalandı!

 

Ev kadınlarını dolandırdılar: 100 milyonluk vurgun!

 

‘Aşk dolandırıcılarına’ dikkat!

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dolandiricilara-dikkat-bu-sorulara-cevap-vermeyin/1807255