Yazdır

İngiltere’nin en hızlı büyüyen bankası resmen banka değil

Tarih: 11 Temmuz 2024 - 17:45

Bünyesinde 8.100 çalışanı bulunan ve müşteri hacmiyle dev Londra bankalarıyla yarışan Revolut bankacılık lisansını bir türlü alamadı. Fintek bankası kârlarında da bankacılık lisansının eksikliğini hissediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin en büyük bankalarından birisi resmen banka değil. Fintek firması Revolut yerel bankacılık lisansı almak için İngiltere makamlarıyla görüşmeleri sürdürüyor. Ancak Bloomberg’ün haberine göre henüz bir başarı kaydedilemedi. Habere göre Revolut’un Eş Kurucusu ve CEO’su Nikolay Storonsky geçtiğimiz hafta, “Umuyoruz önünde sonunda lisansı alacağız” açıklamasında bulundu.

Ancak bankacılık lisansındaki gecikme 9 yıllık fintek firmasını yavaşlatmadı. Doğrulanmamış raporlar ikincil bir hisse satışının şirkete 40 milyar dolar verebileceğini ve fintek firmasını Natwest Group (34 milyar dolar) ve Barclays (41 milyar dolar) gibi en değerli finans kurumlarının arasına yerleştirebileceğini gösteriyor. Üstelik 40 milyon kullanıcısı olan fintek firması halihazırda 19 milyon müşterisi olan NatWest’i geride bırakmış durumda. Yine de Revolut’un kâr açısından geride kaldığını hatırlamak gerekiyor. Zira NatWest, fintek devinin bir yılda kazandığını bir ayda kazanıyor. Fakat hisse değerlemeleri arasındaki fark yatırımcıların Revolut’un diğer bankalara yetişebileceğini düşündüğünü gösteriyor.

Revolut’un bu hedefe ulaşabilmesi bankacılık lisansı almasına bağlı. Zira lisans olmadan Revolut İngiltere Merkez Bankası’na (ECB) erişemiyor ve ECB’nin mevduatlara ödediği cömert faiz oranlarından mahrum kalıyor. Merkez bankasına %5,25 politika faiziyle fon yatırabilen lisanslı bankaların aksine, Revolut'un sigortasız müşteri nakdini, getirileri düşük olan ticari bankalarda tutması gerekiyor. 

Fintek devi 2023’ün sonu itibariyle müşterileri için 5.9 milyar sterlini ve ek olarak ayrılmış hesaplardaki 3.1 milyar sterlini ortak bankalarda tuttu. Müşteri fonlarının yalnızca 9,2 milyar sterlinlik kısmı, şirketin Litvanya'daki kolu sayesinde lisansa sahip olduğu Avrupa'dan elde edilen geleneksel mevduatlardan oluşuyor.

Kârlılık konusundaki fark ise oldukça belirgin. Avrupa işletmesi, Revolut'un müşteri fonlarının yarısını oluşturmasına rağmen, net faiz gelirlerinin üçte ikisine katkıda bulunuyor. 2017 yılında Revolut’un İngiliz rakibi Monzo bankacılık lisansını aldı ve %40 daha düşük müşteri bakiyesiyle Revolut ile kabaca aynı net faiz gelirini elde ediyor. 

Bloomberg yazarı Marc Rubinstein İngiltere’de bankacılık lisansının eksik olmasının Revolut’a yılda 100 milyon sterline mal olduğunu hesaplıyor.

Aradaki farkın çoğu merkez bankası erişimiyle açıklanabilir. Bununla birlikte bankacılık lisansının sağlayacağı bir diğer özellik olan kredi verme yetisi de Revolut’un kârlılığına zarar veriyor. Revolut’un tamamen Avrupa kaynaklı 528 milyon sterlinlik küçük bir tüketici kredi defteri bulunuyor. Bu kredilerin getirileri nakit veya tahvillerde mevcut olan diğer tüm varlıklardan daha yüksek olduğundan, daha fazla kredi vermek daha fazla kârlılığa yol açacaktır. Şirket kredi mevduat oranını bir performans ölçütü olarak takip ediyor. Revolut’un %3,5 kredi mevduat oranı Monzo’nun %10,6’lık oranının gerisinde kalıyor.

Revolut lisans beklemeye devam ederken piyasaya yeni ürünler sunmaya ve yeni pazarlara girmeye devam ediyor. Bankacılığın geleneksel dayanağı olan net faiz gelirleri yerine ücretlerden daha fazla para kazanıyor. Geçen yıl Revolut’un net ücret geliri 900 milyon sterlini aştı. Bu rakam şirketin net faiz geliri üzerinden kazandığının kabaca iki katı. Bu gelir kart harcamaları, döviz ve abonelikler gibi ürün gruplarından elde ediliyor. Söz konusu gelir akışları işe geri yatırım yapmak isteyenler için bol miktarda kaynak sağlar. Geçen yıl Revolut ücret gelirlerindeki büyümeyi absorbe etmek için fazlasıyla iyi durumda olduğu pazarlama alanına 240 milyon sterlin harcadı. Tüm giderler göz önüne alındığında şirketin halihazırda %100’ün üzerinde olan verimlilik oranı %67 daha yükseldi.

İronik bir biçimde Revolut’un bankacılık lisansının yavaş verilmesinin nedenlerinden biri de fintek şirketinin çok hızlı büyümesi.

2013’ten bu yana İngiltere İhtiyati Düzenleme Kurulu en son mayıs arında SilverRock Bank de dahil olmak üzere 37 fintek firmasına bankacılık yetkisi verdi. Bu firmaların çoğunluğu Revolut’tan küçük. Örneğin SilverRock’ın sadece altı çalışanı var. Banka haline gelen Monzo’nun ise 65 çalışanı vardı. Buna karşılık Revolut’un şu anda 8.100’ün üzerinde bir işgücü var. Daha büyük işletmelerse daha karmaşıktır. 2021’de denetçiler Revolut’un büyümesi de dahil olmak üzere bilgi teknolojileri sitemlerinin kapasitesini aşan birkaç gelir akışını doğrulayamadı ve bu sorun daha sonrasında çözüldü. Şirket şu anda risk ve uyum sorunlarını gidermek için 331 personel istihdam ediyor.

Ancak Revolut lisans aldığında faiz oranlarının düşmesi halinde getiriler beklenildiği kadar yüksek olmayabilir. İngiltere’nin yeni Maliye Bakanı faiz indirimlerini İngiltere Merkez Bankası’nda tutulan rezervler aracılığıyla bankalara aktarmaya devam etme sözü verdi. Bu durum oranların kademeli olduğu ve politika faizlerinin tamamen bankalara geçmediği Avrupa da dahil olmak üzere diğer yargı bölgelerinden farklı bir yaklaşım. Dolayısıyla söz konusu tablo İngiltere’nin bankacılık lisansını özellikle cazip bir konuma yerleştiriyor, özellikle de oranların başka ülkelere göre yüksek kalması durumunda. Rubinstein’a göre, Revolut İngiltere dışında genişlese bile bir bankacılık lisansı fintek devinin ölçeklenmesi yolunda kritik bir adım olacak.

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi bekleniyor

 

Revolut İngiltere’ye yeni CEO

 

AB ile İsviçre arasında finansal piyasa düzenlemelerine ilişkin görüşme başladı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ingilterenin-en-hizli-buyuyen-bankasi-resmen-banka-degil/1807094