Yazdır

Z kuşağının ‘rahat yaşam' anlayışı farklı

Tarih: 08 Temmuz 2024 - 16:54

Rahat bir yaşam ve finansal özgürlük kavramı nesilden nesile farklılık gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Z kuşağı, rahat yaşamak ve finansal açıdan güvende hissetmek için gerekenler konusunda göze çarpan bir aykırılık sergiliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bankrate anketi, Amerikalıların rahat yaşamak için yılda ortalama 186.000 dolardan fazla kazanmaları gerektiğini söylüyor; bu rakam bir önceki yıla göre ise yüzde 20 oranında düşüş gösteriyor.

Z kuşağının beklentileri yüksek

Fortune’dan Jason Ma’nın haberine göre, farklı demografik grupların farklı gelir eşikleri bulunsa da bu gruplardan biri hariç hepsinde beklentilerin düştüğü gözleniyor. Z kuşağı ise, kendilerini rahat veya finansal açıdan güvende hissetmek için yılda 200.000 dolar kazanmaları gerektiğini düşünüyor; bu, Bankrate'in 2023 anketine göre bir önceki yıla kıyasla yüzde 3,6 oranında bir artışa karşılık geliyor.

Bu arada diğer tüm yaş grupları gelir eşiklerini düşürüyor. Farklı cinsiyet ve ırksal/etnik grupların yanı sıra çocuklu veya çocuksuz Amerikalılara bakıldığında da, gelir eşiklerinin düştüğü görülüyor.

Z kuşağı aynı zamanda zengin hissetmenin neleri gerektirdiği konusunda da aykırı bir örnek teşkil ediyor. Amerikalılar bu statüye ulaşmak için yılda ortalama 520.000 dolar kazanmaları gerektiğini söylüyor; bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 7,7 oranında artış gösterdiği gözleniyor.

Çoğu demografik grubun gelir eşiklerinde benzer tek haneli yüzdesel artışlar görülürken, X kuşağının gelir eşiklerinde hafif bir düşüş gözleniyor. Ancak Z kuşağının gelir eşiğinin yüzde 20,7 oranında artışla 461.000 dolara ulaştığı görülüyor.

Finansal açıdan güvensiz

Amerikalılar aynı zamanda daha fazla finansal güvensizlik hissettiklerini bildirdiklerinden, kazanmaları gerektiğini düşündükleri şeylerde de değişiklikler meydana geliyor. Aslına bakılırsa, rahat yaşamak için gereken gelir düzeyi düşerken, bu hala 79.000 dolarlık ortalama tam zamanlı gelirin iki katından fazlasına tekabül ediyor.

En son Bankrate anketi, 2023'teki yüzde 28’lik orana göre ankete katılanların yüzde 25'inin finansal açıdan tamamen güvende olduklarını söylediklerini ortaya koyuyor. Aynı kategoride, kendini finansal açıdan tamamen güvende hissetmeyenlerin oranının 2023’teki yüzde 72'den yüzde 75'e yükseldiği görülüyor.

Bankrate'in kıdemli ekonomi analisti Mark Hamrick, raporda, “Pek çok Amerikalı, yüksek fiyatlardan kaynaklanan ve devam eden etiket şoku, gelir elde edememe ve umutlarının ve hayallerinin finansal yeteneklerinden kopuk olduğu hissi arasında bir yerde sıkışıp kalmış durumda” diyor.

Finansal açıdan kendini güvende hisseden Z kuşağı katılımcıların oranının ise yüzde 25'ten yüzde 24'e düştüğü görülüyor. Ancak farklı yaş grupları arasında en iyimser olanların da Z kuşağı olduğu gözleniyor; Z kuşağının yüzde 64'ü şu anda tamamen güvende olmasalar da bir gün güvende olacaklarına inandıklarını ifade ediyor. Bu oran Y Kuşağı için yüzde 53, X Kuşağı için yüzde 48 ve baby boomer kuşağı için ise yüzde 26 seviyesinde seyrediyor.

Bu, artan yaşam maliyetine, ağır borç yüklerine ve ortalama fiyatlı bir ev alabilmek için artık altı haneli bir gelire ihtiyaç duyan ve tarihsel anlamda karşılanabilirlik açısından zor durumda olan ABD konut piyasasına rağmen böyle.

Para dismorfisi

Aynı zamanda, farklı araştırmalar Z kuşağının ve Y kuşağının kendilerini finansal olarak nasıl gördüklerini çarpıtan ‘para dismorfisi’nden giderek daha fazla muzdarip olduklarını ortaya koyuyor. Ocak ayında Intuit Credit Karma anketine göre, Z kuşağının ve Y kuşağının yüzde 45'i zengin olma fikrine takıntılı; Z kuşağının yüzde 48'i ve Y kuşağının yüzde 59'u ise finansal açıdan geride hissediyor.

Intuit Credit Karma'nın tüketici finansı danışmanı Courtney Alev, raporda, “Para dismorfisi maalesef bugünün en sık rastlanan sorunlardan biri olarak öne çıkıyor. Birçok insan kendi finansal durumlarını inceliyor ve kendilerini akranlarıyla, sosyal medyadaki insanlarla ve hatta ünlülerle karşılaştırıyor; bu da yetersizlik duygusu yaşamalarına neden oluyor” diyor.

Z kuşağı, Y kuşağına göre ekonomik açıdan daha zor durumdaZ kuşağı, Y kuşağına göre ekonomik açıdan daha zor durumda

 

Z kuşağının planı tek çocukZ kuşağının planı tek çocuk

 

Z kuşağı zengin ama alım gücü yokZ kuşağı zengin ama alım gücü yok

 

Y kuşağı ve baby boomer’lar Z kuşağının geleceğini çalıyorY kuşağı ve baby boomer’lar Z kuşağının geleceğini çalıyor

 

Z kuşağının enflasyonla imtihanıZ kuşağının enflasyonla imtihanı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/z-kusaginin-rahat-yasam-anlayisi-farkli/1806542