Yazdır

Bu basit alışkanlıklar pahalıya patlıyor

Tarih: 05 Temmuz 2024 - 18:19

Sık sık çamaşır yıkamak veya telefon şarj cihazınızı fişten çıkarmamak gibi basit alışkanlıklar her yıl cebinizden yüzlerce dolar para çıkmasına sebep olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hane halklarının yaygı olarak düştüğü ve ciddi paralara mal olabilecek birçok aktivite bulunuyor. GoBankingRates’in haberine göre çamaşır yıkamak gibi birçok ev alışkanlığının yeniden düşünülmesi gerekebilir.

Birçok hane halkı alışkanlığı tüketicilerin tahmin ettiğinden daha fazla para harcanmasına sebp olabilir. Haberde günlük hayatınızda yapabileceğiniz küçük değişikliklerle hane halkı bütçesine ciddi alamda katkı verilebileceği belirtiliyor:

Çok sık çamaşır yıkamak

Birçok hane halkı çamaşırlarını normalde olması gerekenden çok daha sık yıkıyor. Dev kot pantolon üreticisi Levi’s’in Vogue’da yer alan röportajına göre kot pantolonların 10 kullanımdan sonra yıkanması en doğrusu. Tüketicilerse genellikle her iki veya üç kullanımdan sonra pantolonlarını çamaşır sepetine atıyor.

Yünlü giysiler gibi diğer giyim eşyaları da aşırı sıklıkla yıkanıyor. Oysa bu giysilerin çamaşır makinesine atılmak yerine noktasal leke temizliği işlemine tabi tutulması, buharla temizlenmesi veya kuru temizlemeye götürülmesi kullanım talimatlarına daha uygun.

Bu pahalı bir ev işinden tasarruf edebilmek için giysilerin yalnızca önerilen kullanım sayısından sonra yıkanması veya giysilerin temizlenmesi için daha az maliyetli alternatiflerin seçilmesi gerekiyor. Ayrıca soğuk su kullanmak, kurutma makinesi yerine havayla kurutmak ve makine parfümü veya yumuşatıcı gibi zararlı veya işe yaramaz ürünlere para harcamak hem cüzdanınıza hem de çevreye zarar veriyor.

Elektrikli eşyaları fişe takılı bırakmak

Cihazınız kullanımda olmasa bile fişe takılı olduğunda güç tüketir ve elektrik faturanızı artırır. San Patricio Electric Cooperative’in bir makalesine göre kahve makineniz, telefon şarj cihazınız ve televizyonunuz gibi elektronik cihazların tümü kapalı olsalar bile prizden güç alıyor. Cihazlar kapalıyken ancak yine de prize takılı durumdayken bekleme moduna geçiyor. Bu da fantom tahliyesi denen bir enerji harcamasına sebep oluyor.

Energy Star verilerine göre kullanımda olmayan cihazların fişten çıkarılması ABD’de ortalama bir hane halkına yılda yaklaşık 100 dolarlık katkı sağlayabilir.

Olukları temizlememek

Hane halkı evlerindeki oluklarını yılda iki kez temizlemesi tavsiye edilir. Ancak birçok kişi bunu gerektiği zamanda yapmıyor.

Ancak olukların temizlenmesinde düzenli davranmamak çatınızda su hasarlarına ve beklenmedik ancak önlenebilir masraflara yol açabilir. Çatı tamirine para harcamak yerine çatı temizliği konusunda titiz davranmak çok daha iyi bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Gıda israfı

Gıda israfı küresel bir sorun olarak öne çıkıyor. Dünyanın en fazla gıda israf eden ülkesi ABD’de her yıl yaklaşık 60 milyon ton yenilebilir gıda çöpe atılıyor. Ayrıca geri dönüşüm izleme sistemlerine göre Amerikalıların %80’inden fazlası son kullanma tarihlerini anlamadıkları için muazzam miktarda taze gıdayı çöpe atıyor. Diğer bir deyişle hane halkları son kullanma tarihi geçmemiş yiyecekleri çöpe atarak para harcıyor.

Paradan tasarruf etmek ve evinizdeki gıda israfı miktarını azaltmak için anında yemediğiniz yiyecekleri dondurmayı yemeklerinizi önceden planlamayı veya gıda maddelerinin son kullanma etiketlerini okumak için zaman ayırmayı deneyebilirsiniz.

Elon Musk servetini nereye harcıyor?

 

Bir sigara grubuna daha zam

 

132 bini aşkın öğrenciye ulaşım desteği sağlandı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bu-basit-aliskanliklar-pahaliya-patliyor/1806187