Yazdır

Emre Alkin: Reçetenin yan etkisi acılı olabilir

Tarih: 04 Temmuz 2024 - 13:42

Prof. Dr. Emre Alkin, dezenflasyon sürecinde uygulanan "talebi baskıla, siparişi düşür" reçetesinin yan etkisinin acılı olabileceği konusunda uyardı.

Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, Nasıl Bir Ekonomi TV’de yayınlanan Ekonomi Masası’na katılarak, Türkiye'nin ekonomi politikasına ve piyasalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Emre Alkin, dezenflasyon sürecinde uygulanan "talebi kısıtla, siparişleri azalt" politikasının, yeterli işletme sermayesine sahip olmayan firmaların büyük çoğunluğunu iflasa sürükleyebileceği konusunda uyardı.

“Yan etkisi çok ve acılı olacak”

Talebi boğarak, siparişleri düşürerek, mal satanı düşük fiyatla satış yapmaya ikna etme metodunun doğru bir metot olmadığını ifade eden Prof. Dr. Emre Alkin, “Uygulanan reçete, yan etkisi çok ve acılı olacak, sektörlerde ciddi saha temizliği yaratacak enteresan bir reçete. İşletme sermayesi güçlü olmayan neredeyse tüm firmaların yok olması sonucunu yaratabilir” dedi.

Atatürk'ün sözleriyle açıkladı

Atatürk’ün Cumhuriyet’i kurarken çok sayıda firmanın sektörlerde faaliyet göstermesini istediğini belirten Alkin, “Çünkü daha evvel Latin Amerika örnekleri Avrupa örneklerini incelemiş ve gelişmeleri izlemiş. Az sayıda firmayla ekonomiye ürün verilmesi, iktidarların az sayıdaki bu firma üzerinden ekonomiyi kontrol etmeleri sonucunu yaratmış. Dolayısıyla Atatürk, Halkbank’ı kastederek esnafa ucuz faizli kredi veren bir bankanın kurulması gerektiğini söylemiş. Bunu şu nedenle söylüyor: Çok sayıda firma olsun ki rekabet olsun. Bu rekabeti devlet denetlesin. Fakat devlet vatandaşın, ferdin işine karışmasın. Bunu İzmir İktisat Kongresi’nde de söyledi” açıklamasını yaptı.

Serbest piyasa vurgusu

Gelinen noktada çok sayıda firma, uygulanan antienflasyonist reçeteyle yok edilirse, bu sefer firmaların konsolide olmaya başlayacağının altını çizen Alkin, “Büyükler iyice büyüyecek. Hatta büyük şirketler, ‘Ürün ve hizmet aldığımız firmalara gerek yok. Biz hepsini entegre şekilde kendimiz yapalım’ derse, çok sayıda firmanın arz-talep dengesiyle fiyat oluşumunu sağladığı piyasalardan oligopol piyasalara doğru gideriz. Uygulanan reçetenin tehlikesi oligopol piyasalara doğru gitmek olur” uyarısında bulundu.

1-2 avuç firmanın piyasaları yönettiği, hatta aralarında anlaştığı, gizli kartel ve tröst oluşturacak kadar ileriye götürdüğü bir yere doğru gidilebileceğine işaret eden Alkin, o zaman Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş prensibinin de ortadan kalkacağını söyledi. Alkin, “Yeni oligarklar oluşur. Zaten inşaatta, enerjide oligarklar var. Her piyasayı oligopolleştirirsek, bu sefer ileride başka problemlerle karşılaşacağız. Yani devlet kodamanlaşmış ticaret devleriyle, daha fazla mücadele etmek zorunda kalacak. Bu olmaz. En iyisi serbest piyasanın oluşması, çok sayıda firmanın olması” değerlendirmesini yaptı.

Ekonomi yönetimimizin en büyük zaafı...

Arzı kısıp, talebi boğup enflasyonun düşürülmeye çalışıldığı zaman, bunun 5-6 yıl sonraki sonuçlarının ne olacağının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Emre Alkin, “Geçen sene haziran ayında atanmış olan ekonomi yönetimimizin en büyük zaafı, oyunu satranç gibi oynayamamak. Attıkları bir adımın, 3 adım sonra ne sonuç vereceğini hiç görmüyorlar. Dolayısıyla bu beni biraz düşündürüyor. 104 sayfalık vergi paketinde ekonomik etki analizi denmiş. Bir tek vergiyi anlatıyor. Bunu yaptın da ekonomide bunun karşılığı ne olacak? Ekonomik etki analizi, ‘Ben bu vergiyi getiriyorum. Bu kadar tahsilat yapacağım’ demek değil” şeklinde konuştu.

Emre Alkin'den enflasyon uyarısı!

 

Emre Alkin, Hande Tarım ile evlendi

 

Prof. Dr. Emre Alkin: Uygulanan politika dezenflasyon politikası değil

 

Emre Alkin: FED faiz artırımı ABD için iyi bizim için kötü haber

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/emre-alkin-recetenin-yan-etkisi-acili-olabilir/1805969