Yazdır

BES'te kısmi çıkış hakkı dönemi

Tarih: 02 Temmuz 2024 - 07:55

BES yatırımcıları için kısmi çekme hakkı hayata geçti. 1 Temmuz itibariyle evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında kişiler BES’teki birikimlerinin yüzde 50’sini çekebilecek.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında devreye aldığı, sistemden çıkmadan birikimlerin yüzde 50'ye kadar olan kısmını alma imkanı tanıyan 'Kısmen Ödeme Uygulaması' 1 Temmuz'da hayata geçti.

3 Haziran’da bi­reysel emeklilik birikimle­rinin banka kredileri için teminat olarak gösterile­bilmesi uygulaması da hayata geçirilmişti. Her iki düzenleme ile de bireysel emeklilik sis­teminden zorunlu çıkışla­rın önlenmesi ve emeklilik için hak ediş sürelerini kay­betmemeleri hedeflendi.

250 bin katılımcı ile sınırlı

Dünya'dan Esin Çetinel'in haberine göre, son açıklanan Emeklilik Gözetim Merkezi verileri­ne göre BES’te toplam biri­kim tutarı 1 trilyon TL sevi­yesini aşarken, yaklaşık 300 BES fonunda birikim yapan katılımcı sayısı ise 18 mil­yona ulaştı. Ancak kapsa­mın dar tutulması ve şart­lar konması nedeniyle ilk aşamada kısmi çekiş hakkı­nı kullanan kişi sayısının yi­ne EGM verilerine göre 250 bin katılımcı ile sınırlı kal­ması bekleniyor.

Kısmi çekme hak­kından kimler yararlanabi­lecek?

Kısmi çekme hakkını kullanmak isteyen­ler için en az 5 yıl sistemde bulunması ve bu sözleşme­de toplamda ilgili yılın asga­ri brüt ücretinin en az 5 kat­kı kadar (100 bin 10 TL) kat­kı payı ödemesi bulunması şartı aranıyor.

İstenilen belgeler 

Bu haklarını kullanmak isteyenler ise çalıştıkları bi­reysel emeklilik şirketine il­gili belgeleri beyan ederek başvuruda bulunabilecek.

Eğer bir BES yatırımcı­sı konut alımı için birikimi­ni çekmek istiyorsa; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü­ğü’nün webtapu sistemiyle üretilen doğrulama kodu ve barkodu bulunan hissedar bilgisi ile konutun kat mül­kiyeti veya kat irtifakının ku­rulduğunu gösteren tapu bel­gesi nüshasını çalıştığı fir­maya ulaştırması gerekiyor. Konut alımı birikimini çek­tikten sonra gerçekleşecek­se ilgili belgenin iki ay içinde firmaya iletilmesi gerekiyor.

Eğer evlilik için birikimi­ni çekmek istiyorsa; E-dev­let’te üretilen doğrula­ma kodu ile barkodu bu­lunan ve evlilik tarihini gösteren nüfus kayıt ör­neğini BES firmasına göndermesi isteniyor. Ev­lilik birikimini çektikten sonra gerçekleşecekse il­gili belgenin 2 ay içinde fir­maya iletilmesi gerekiyor.

Doğal afet sebebiyle biri­kimini çekmek isteyenler ise; olayın gerçekleşmesi­nin ardından SEDDK tara­fından istenilecek belge ile 2 ay içerisinde şirkete baş­vuruda bulunabiliyor.

Banka kredilerinde 'BES teminatı' dönemi

 

BES ve OKS'de fon büyüklüğü ilk defa 1 trilyon lirayı geçti

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/beste-kismi-cikis-hakki-donemi/1805487