FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İnternet ortamında sahte iş ilanları her geçen gün artıyor. Üstelik şirketler de gerçekte var olmayan ve gerçek gibi görünen iş ilanları yayınladıklarını kabul ediyor.
CBS News’in haberine göre, ABD merkezli kariyer sitesi Resume Builder’ın anket araştırması şirketlerin %40’ının bu yıl sahte iş ilanı yayınladıklarını ortaya koydu. Mayıs ayında gerçekleştirilen ve 650 işe alım yöneticisinin katıldığı ankette her on şirketten üçünün şu anda internet sitelerinde veya iş ilanlarında sahte işe alım bildirimleri bulunduğu görüldü.
Dolandırıcıların kişisel bilgilerinizi çalmak için başvurduğu yöntemlerin aksine işe alım yöneticileri genellikle “hayalet işe alım” olarak adlandırdıkları sürecin arkasında duruyorlar.
Her 10 işe alım yöneticisinden yedisi uygulamanın ahlaki açıdan kabul edilir ve işletmeleri için faydalı olduğunu söylüyor. Fakat söz konusu tablo gerçekten iş arayanların iş bulma süreçlerini zorlaştırıyor ve şirketlere olan güvenlerini aşındırabiliyor.
Resume Builder’ın Baş Kariyer Danışmanı Stacie Haller “Bu yeni bir şey değil. Ancak gördüklerimiz tamamen yeni bir seviyeyi anlatıyor. Şirketler dünyaya ve şirket içi çalışanlarına belirli bir izlenim yaratmaya çalışıyor ve bu çok endişe verici. ‘Sahte’ kelimesi işe alım sürecinin hiçbir yerinde geçerli olmamalı” ifadelerine yer verdi.
Araştırmada işe alım yöneticileri şirketlerinin insan kaynakları departmanlarının, yönetici ve üst düzey yöneticilerin ve bazı durumlarda yatırımcıların veya danışmanların sahte işe alım planları sunduğunu itiraf etti. Araştırmaya katılan şirketlerin %45’i bir ila beş arasında sahte iş ilanı yayınladı. Ayrıca şirketlerin %19’unun 10, %11’inin 50, %10’unun 25 ve %13’ünün 75’ten fazla sahte iş ilanı bildirdiği belirtiliyor. Araştırmaya göre giriş seviyesi pozisyonlardan yönetici seviyesindeki pozisyonlara kadar tüm kıdem seviyelerinde sahte iş ilanları verilebiliyor.
Çalışanlara ‘Daha çok çalışın’ mesajı
Ankete göre, şirketler aldatıcı reklamları yayınlamak için çeşitli nedenleri bulunuyor. Birincisi, bazıları mevcut çalışanları işletmenin sadece büyümekle kalmayıp, aynı zamanda daha fazla işçi işe alması ve iş yükünü hafifletmesi gerektiği yönündeki eleştirileri hafifletmek. Sahte ilanlar yoluyla şirket yönetimi yeni çalışan aramak için çaba sarf ettiği düşüncesini empoze etmeyi amaçlıyor.
Bazı durumlarda ise işe alım yöneticileri, hedefteki bazı mevcut çalışanlara ikame edilebilir olduklarını hatırlatmak istiyor.
Ankete katılan şirketlerin yaklaşık %60'ı, daha sonraki bir tarih içerisinde işleme koymak için özgeçmiş topladıklarını ve kimseyi anında işe alma niyetinde olmadıklarını söyledi.
Haller, "İşe alım yaptıklarını öne sürmek için bu yöntemi kullanabilirler. Siz de eğer halihazırda bir çalışansanız ağır iş yükünden bizi kurtaracaklar diye düşünürsünüz. Amaç aynı zamanda 'Biz büyüyen bir şirketiz' demek de olabilir. Daha karanlık tarafta ise, 'Senin yerine birini almak istiyoruz, bu yüzden daha çok çalışsan iyi olur' mesajı da yatıyor olabilir" açıklamasında bulundu.
İşe alım yöneticileri ahlaki açıdan oldukça şüpheli olan bu taktiğin işe yaradığını söylüyor. Şirketlerin yaklaşık %70'i sahte iş ilanları yayınlamanın geliri artırdığını açıkladı. Yüzde 65’lik bir kesim sahte ilanın çalışanların morali üzerinde olumlu bir etki yaratıldığını ve %77'si çalışanlar arasında üretkenlikte bir artış olduğunu bildirdi.
Sahte ilanların artması iş arayanların neden özgeçmiş gönderdikleri şirketlerden geri dönüş almadığının açıklaması olabilir. Bununla birlikte bazı şirketler bu sahte iş ilanı sürecini devam ettirmek için oldukça çaba harcıyor ve adaylarla sahte mülakatlar yapacak kadar ileri gidebiliyor.
Şirketlerin neredeyse %40'ı, sahte pozisyonlara başvuran adaylarla her zaman iletişime geçtiklerini söyledi. Bu şirketlerin %85'i adaylarla mülakata girdiklerini bile itiraf etti. Şirketlerin %45’i bazen adaylarla iletişime geçtiklerini ve %17'si ya nadiren ya da hiç iletişime geçmediklerini söylüyor.
İşe alım yöneticileri büyük ölçüde uygulamanın arkasında duruyor. Her 10 katılımcıdan yedisi, hem iş arayanları hem de mevcut çalışanları yanıltmasına rağmen, bunun ahlaki olarak kabul edilebilir olduğuna inandıklarını söyledi. Ancak sahte işe alımları gizli tutmak özellikle şirket içerisinde zor olabilir. İşe alım yöneticilerinin üçte ikisi, çalışanların, yatırımcıların veya başvuru sahiplerinin iş ilanlarının sahteliğini öğrendiğini söylüyor.
İşe alım süreçlerinin sahteliğinin ortaya çıkması ise şirketlerin işe alım çabalarına zarar verebilir.
Haller, "Kesinlikle itibarınızı zedeleyecek. Zira kendilerine yalan söyleyen bir şirkette çalışmak isteyen kimseyi tanımıyorum. Ve eğer çalışanlar öğrenirse ki bugünün dünyasında herkes her şeyi bilebilir, insanlar konuşmaya başlayacaktır" dedi.
Sahte iş ilanlarını tespit etmek mümkün mü?
Gerçek ve sahte iş ilanlarını ayırt etmek zor olabilir, özellikle de bir şirket başvuru sahipleriyle mülakata geçmeye karar verdiğinde. Bir işe alım müdürü özgeçmişinizi belki daha sonraki bir tarihte referans olması için tutsa dahi, şirketin o pozisyonu hemen doldurma niyeti yoksa, bu iş ilanı sahte olarak kabul edilir.
Haller aylarca süre açık kalan uzun süreli aktif iş ilanlarının samimiyetsiz olabileceğini belirtiyor. Bir pozisyonun maaş aralığı genişse de bu durum şirketin o pozisyonu doldurma konusunda ciddi olmadığını gösterebilir.
Kariyer dolandırıcılığı yükselişte
Mobil bankacılığın 5 büyük avantajı
Bütçe açığı ‘Amerikan Rüyası’nı öldürüyor