Yazdır

Yalnızlık epidemisi genç çalışanları vuruyor

Tarih: 20 Haziran 2024 - 19:00

Gallup’un en son işyeri anketine göre her beş çalışandan biri yalnız hissediyor. CNBC’nin haberinde yalnızlık duygusuyla mücadele edebilmenin yolları anlatılıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya çapında her beş çalışandan biri her gün yalnız kalmaktan mustarip. Üstelik gençler yalnız hissetmeye daha yatkın gözüküyor.

CNBC’nin haberine göre, 12 Haziran'da yayınlanan Gallup Küresel İşyerinin Durumu Raporu'na göre, küresel olarak çalışanların %20'si her gün yalnızlık çekiyor. Tam zamanlı evden çalışanların ve 35 yaşın altındaki çalışanların yalnızlık hissetme oranı ise daha yaygın. Raporda bu gruplardakilerin sırasıyla %22 ve %25 oranla yalnız hissettikleri belirtildi.

Araştırmaya göre, küresel olarak özellikle genç çalışanlar refahı 2023'te (35 yaş altı) azaldı. Gallup anketine göre, küresel işgücü sadece yalnızlık yaşamakla kalmıyor, aynı zamanda stres, üzüntü ve öfke de artıyor.

Gallup CEO'su Jon Clifton raporda "Ruh sağlığının küresel olarak bozulması endişe vericidir. Bazı veriler kontrolden çıktığımız endişesini gösteriyor " açıklamasında bulundu.

Clifton “İnsanlığın ruh sağlığı, gelişimin ve refahın altın çağında hızla düşüyorsa, zamanımızın en büyük paradokslarından birini ortaya çıkaracaktır” ifadelerine yer verdi.

Araştırma, dünya çapında 160'tan fazla ülke ve bölgede yürütülen Gallup Dünya Anketi'nin verilerine dayanıyor.

Gallup’un İşyeri Araştırmaları Baş Bilim İnsanı Jim Harter, “İşimiz kimliğimizde, sosyal yaşamımızda, mali durumumuzda, sağlığımızda ve toplumdaki duruşumuz ve katılımımızda merkezi bir rol oynuyor. 2020 ve civarında pandeminin ortaya çıkmasından bu yana hepimiz iş yerlerimizde değişiklikler yaşadık. Esneklik ve fiziksel mesafenin bazı istenmeyen sonuçları oldu ve bu mental bir mesafeye de dönüşebilir” uyarısında bulundu.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre pandemi sonrası hibrit ve uzaktan çalışma yöntemleri oldukça yaygınlaştı. Uzmanlara göre evden çalışmanın getirdiği sosyal etkileşim eksikliği yalnızlık duygusunu adeta bir salgına dönüştürüyor. Yalnızlık bir endemik haline geldikçe bu soruna karşı koymanın yollarını aramak da çok önemlidir.

CNBC haberinde klinik psikolog Dr. Annabelle Chow yalnızlıkla mücadele edebilmenin yöntemlerini açıklıyor:

Yalnızlığı anlayın

Her şeyden önce, yalnızlığı nasıl algıladığımızı fark etmek gerekiyor. Yalnızlık duygusunun etrafında sosyal bir etiket olmasına rağmen, bunun çok yaygın, insani bir duygu olduğunu kabul etmek önemlidir.

Chow, “Yalnızlık doğal, gerekli bir duygusal deneyimdir ve herkes bunu yaşar. Yalnızlık bir sorun değildir. Sorun yalnızlığı algılama biçimimizdir. Bunu olumsuz bir şey olarak algılarsak doğal olarak tepkimiz de negatif olur ve o zaman sorun çığ gibi büyür” açıklamasında bulundu.

Bilim insanı yalnızlığı “sağlıklı, dengeli ve tarafsız bir yaklaşımla” benimsemek gerektiğini ve bu sayede duyguyu daha etkili bir şekilde yönetebileceğimizi belirtiyor.

Duygunun kaynağını bulmak için çaba göstermek gerekiyor. Gün içerisinde insanlarla yeterince etkileşime girebiliyor musunuz? Ya da birçok insan etrafınızda olsa da görüldüğünüzü, anlaşıldığınız veya takdir edildiğinizi hissetmiyor musunuz? Bu anlayışa sahip olmak Chow’a göre sonraki adımların belirlenmesine de yardımcı olabilir.

Anlamlı ilişkiler oluşturun

Chow, “Mutlu bir hayatı mümkün kılan anlamlı ilişkilerdir” diyor. Bu tür ilişkilerin kurulmaması halinde doğal olarak insanlar hayatlarında belirli bir konfora sahip olsalar bile kendilerini yalnız hissedebilir.

Bilim insanı kişinin sosyal etkileşim eksikliği hissetmesi halinde, arkadaşlarıyla ve iş arkadaşlarıyla anlamlı ilişkiler geliştirmek için çaba sarf etmesini tavsiye ettiğini belirtiyor. Ofis toplantılarına katılmak, insanlara açıklıkla yaklaşmak ve daha fazla insanla bağlantı kurabileceğiniz ortamlara girmek yalnızlık çeken bireylere yardımcı olabilir.

Chow, "İnsanlara bizi anlamaları için bir şans vermezsek, insanlarla etkileşime girmezseniz bir ilişki geliştirmek konusunda kendimize fırsat tanımayız. İlişkilerimizi geliştirmezsek, zor zamanlarımızda ulaşabileceğimiz hiçbir kimsemiz kalmaz" diyor.

Farklı arkadaş türleri geliştirmek de önemlidir. Bilim insanına göre eğlenmek için olan arkadaşlar, iş arkadaşları ve "kalpten kalbe" arkadaşlara sahip olmak ve birlikte, hangi arkadaşınızla ne zaman iletişim kuracağınızı bilmek, bunun için farkındalık geliştirmek oldukça önemli.

Bu tür ilişkileri önceden geliştirmek yalnızlık hissi kapınızı çaldığında bu sorunla baş edebilmenize de yardımcı olacaktır.

Sağlıklı alışkanlıklar edinin

Chow, “Bütün hafta sonumu kanepede hiçbir şey yapmadan ve sadece kanal değiştirerek geçirirsem doğal olarak ‘iyi dinlenmiş hissetme’ aşamasına geçtiğimde kendimi yalnız hissedeceğim” diyor.

Bununla birlikte sağlıklı alışkanlıklara ve rutinlere sahip olmak bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bilim insanı günlük programınıza yalnızlığı hissedeceğiniz alanları ortadan kaldırabilecek spor gibi günlük rutinler eklemeyi tavsiye ediyor.

Bilişsel süreçlerinizi yeniden değerlendirin

Bazı durumlarda yalnızlık hisse kendi bakış açınızdan kaynaklanıyor olabilir. Chow, “Hastalarımın çoğu yalnızlık yaşıyor ve bunun hakkında derinlemesine konuştuğumuzda, insanların onları nasıl algıladıklarına dair önyargılı fikirleri olduğunu fark ediyoruz. Bu gerçek olabilir ya da olmayabilir. Ancak daha sonrasında insanların onlar hakkında ne düşündüğü üzerinden kendi versiyonlarına dair yanıtlar veriyorlar” dedi.

Bilim insanı, “Örneğin birinin benden hoşlanmadığını düşünüyorsam bu gerçek olabilir veya olmayabilir. Ama ben biraz daha dikkatli ve biraz daha savunmacı olurum. Bunun doğal sonucu olarak bir ilişkinin çiçek açması muhtemel olmaz” açıklamasında bulundu.

Chow’a göre bunun çaresi düşüncelerinize meydan okumak ve yeniden değerlendirmek. Zira sadece varsayımların ağırlığını taşımak yerinde dürüst konuşmalar yapmak en doğrusu.

Çevrenizi değiştirin

Chow, "Sık sık sunduğum bir tavsiye, kendinizi yalnız hissettiğiniz ortamdan çıkarmaktır. Bütün gün yatak odama kapandıysam ve kendimi çok yalnız hissediyorsam, o zaman hemen harekete geçmem odamdan çıkmam gerekir" diyor.

Bilim insanı bütün gün boyunca uzanıyorsanız, o zaman "tam tersini" yapmanız gerektiğini savunuyor. Yürüyüşe çıkmak veya YouTube'da bir egzersiz dersi almak uygulanabilecek yöntemlerden biri. Chow bütün gün insanlardan izole kalanlara ailelerini aramalarını, arkadaşlarıyla öğle yemeğine gitmeyi veya sosyal medyada yakınlarıyla etkileşim kurmayı tavsiye ediyor.

Chow, "Su inanılmaz bir mucize stratejisidir. Bu yüzden banyo yapmak, yüzme havuzuna atlamak, jakuziye girmek, duş almak, kendinize bir içki yapmak veya sadece bir tür kişisel bakım yapmak faydalı olabilir" diye de ekledi.

Bilim insanına göre yalnız hissedildiği zamanlarda hemen harekete geçmek de bu duygunun dağıtılmasına yardımcı olabilir.

Zenginlik başa bela!

 

Çiftler bu konuları mutlaka konuşmalı

 

Enflasyon aşkı öldürüyor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yalnizlik-epidemisi-genc-calisanlari-vuruyor/1803885