Yazdır

Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığı dinmiyor

Tarih: 17 Haziran 2024 - 08:34

Rusya, Avrupa’ya gaz sevkiyatında ABD’nin önünde yer alıyor.

Financial Times’ın haberi, Rusya’nın Mayıs 2024’te Avrupa’ya gaz sevkiyatında ABD’yi geçtiğini ortaya koyuyor. Haber, analitik şirketi ICIS’in verilerine dayandırılıyor.

Bazı Doğu Avrupa ülkelerinin hala Rusya’dan gaz ithalatına bağımlı olduğu belirtilen haberde, bu tersine dönüşün, özel koşulların etkisiyle gerçekleşmiş olsa da, Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığını azaltmanın zorluklarını vurguladığı belirtiliyor.

Rus ekonomisinde pozitif büyüme trendi

Verilere göre, bu yılın Mayıs ayında Rusya’dan Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşik Krallık, İsviçre, Sırbistan, Bosna-Hersek ve Kuzey Makedonya’ya yapılan gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevkiyatları, toplam sevkiyatların yüzde 15’ini oluşturmuş durumda. Aynı ülkelere yapılan ABD LNG sevkiyatlarının ise yüzde 14 ile Ağustos 2022’den bu yana en düşük seviyede olduğu belirtiliyor.

Mayıs ayının ilk yarısında, Merkez Bankası, Rus ekonomisinin Ocak-Mart ayları arasında yüzde 4,6 oranında büyüdüğünü bildirdi. 2024’ün ikinci çeyreğinde de pozitif büyüme trendinin devam ederek Nisan-Haziran 2023 dönemine kıyasla yüzde 4,4 olması bekleniyor.

Avrupa'da LNG ithalatı 6 ayın en düşük seviyelerinde

 

Asya'da spot LNG fiyatı 5 ayın en yüksek seviyesine çıktı

 

Katar'dan Çin ile 6 milyar dolarlık LNG gemi anlaşması

 

Fransız bankadan iki büyük LNG projesine veto

 

Küresel LNG ticaretine 'kısıtlama ve aksaklık' darbesi

 

ABD'nin LNG ihracatına ara vermesi arzı etkiler mi?

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/avrupanin-rus-gazina-bagimliligi-dinmiyor/1803580