Yazdır

Kredi kartı dolandırıcılarından nasıl korunulur?

Tarih: 12 Haziran 2024 - 19:31

Kredi kartlarını hayatımızın her alanında kullanıyoruz. Ancak bu kartlar aynı zamanda dolandırıcıların da birincil hedefi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Günümüz dijital çağında kredi kartı dolandırıcılıkları kartınızı her kullandığınızda aklınızda yer alması gereken ciddi bir tehdittir. Suçluların yöntemleri her geçen gün daha sofistike hale geliyor ve dolayısıyla finansal güvenliğimiz de sürekli bir risk altında. Money+Investing’in haberinde bu durumu tersine çevirmek ve büyük zorluklarla kazandığınız paranın güvenliğini sağlamak için bazı ipuçları paylaşılıyor

Kredi kartı dolandırıcılarının amaçlarını anlayın

Kredi kartı dolandırıcıları bir işlem sırasında kart bilgilerinizi çalmaya ve ödeme sırasında yasa dışı cihazlar kullanmaya çalışır. Bu cihazlar kalabalık yerlerdeki ATM’lerde ve diğer satış noktalarında olabilir. Kredi kartı bilgileriniz çalmaya çalışan korsan araçlar genellikle ödeme cihazlarının bir parçası gibi görünür ve fark edilmesi zordur. Kart kullanıcılarının bu noktada dikkatli olması ve kartlarını kullanmadan önce cihazları incelemesi gerekiyor. Zira cihaz kurcalanmış görünüyorsa kullanmaktan kaçınmak en doğrusu.

Fiziksel inceleme en önemlisi

Kartınızı kullanmadan önce kartınızı okuyacak cihazı hızlıca çekin. Korsan cihazlar genellikle orijinal kart okuyucusunun üzerine yerleştirilir ve hissedilebilir. Bir yapışkan kalıntısı veya tam olarak hizalanmayan parçalar gibi herhangi bir kurcalama belirtisi görülüp görülmediğini inceleyin. Herhangi bir sorun görüyorsanız alternatif bir ödeme yöntemi veya POS makinesi talep edin.

Gizli kameralara dikkat

Hızsızlar genellikle şifrelerinizi görebilmek için gizli kameralar yerleştirirler. ATM veya ödeme alanı çevresinde gizli kamera olabilecek cisimlere dikkat edin. Bu kameralar genellikle makinaların tuşlarını görebilecek şekilde konumlandırılır. Şifrenizi girerken olası bir kamera tehdidine karşı diğer elinizle tuş takımını kapatın.

Güvenli ödeme yöntemleri kullanın

Telefonunuzla veya temassız kartlarınızla NFC gibi ödeme yöntemleri kullanabilirsiniz. Dolayısıyla bu daha güvenli yöntemleri de tercih edebilirsiniz. Bu ödeme metotları genellikle işlemler için tek seferlik kodlar kullanır. Dolayısıyla dolandırıcılık ihtimali en aza indirilir. Ayrıca kartınızı potansiyel bir korsan cihaza takma ihtimaliniz de ortadan kalkar. Günümüzde birçok perakendeci bu daha güvenli alternatif yöntemleri sunabiliyor.

Sıklıkla şifrenizi değiştirin

Şifrenizi düzenli olarak değiştirmek kart verilerinizin ele geçirilmesi durumunda hesabınıza yetkisizi erişim ihtimalini azaltabilir. Bir dolandırıcı kart bilgilerinizi ele geçirse dahi şifreniz ekstra bir güvenlik katmanı sağlar. Şifrenizi birkaç ayda bir veya kart verilerinizin çalındığını düşünüyorsanız anında değiştirin.

Hesaplarınız yakından izleyin

Banka ve kredi kartı hesap ekstrenizi dikkatlice izleyin. Dolandırıcılığı önceden tespit etmek maruz kalabileceğiniz zararı en aza indirir. Herhangi bir işlem yapıldığında sizi uyarabilecek bildirimleri açık tutun. Şüpheli bir işlem gördüğünüzde hemen bankanıza haber verin.

Güvenli ATM’leri kullanın

Banka şubeleri içerisindeki veya iyi aydınlatılmış bölgelerdeki ATM’lerin kurcalanma olasılığı daha düşüktür. Dolandırıcılar genellikle fark edilme olasılıkları düşük olan bölgeleri seçerler. Bir şeyler ters giderse yardım isteyebileceğiniz banka ATM’lerini kullanmaksa en iyisidir.

Online işlemlerde güvenliğe dikkat edin

İnternet alışverişi için kullandığınız internet sitesinin güvenli ve saygın olduğundan emin olun. İnternet sitesinin adresinin güvenli bir bağlantı olduğunu gösteren kilit sembolüne dikkat etmek de gerekiyor. Olası bir güvenlik ihlali ve verilerinizin çalınma risklerine karşı kritik bilgilerinizi internet sitelerine kaydetmekten kaçınmak da faydalı bir önlem.

Bluetooth yöntemine dikkat

Bazı dolandırıcılar veri hırsızlığı için Bluetooth yöntemini kullanır. Bir ödeme aracının yakınındaysanız telefonunuzun Bluetooth cihazından tarama yapabilirsiniz. Uzun rastgele bir karakter dizisine sahip bir cihaz fark ederseniz bu bir dolandırıcı olabilir. Ancak bu yöntem kusursuz değildir. Dolayısıyla bu yönteme fazla güvenmemek gerekiyor.

Dolandırıcıları fark ettiğinizde hemen bildirin

Kurcalanmış bir kart okuyucusu veya bir dolandırıcı ile karşılaşırsanız derhal polise başvurun. İhbarınız başkalarının kurban olmasını engelleyebilir. Dolandırıcılarla kendi başınıza mücadele etmeye çalışmayın. Zira makineye yanlışlıkla zarar verebilirsiniz ve kanıtları tehlikeye atabilirsiniz.

Kendinizi ve yakınlarınızı bilgilendirin

Farkındalık, kredi kartı dolandırıcılığına karşı en iyi savunmalardan biridir. Sık kullandığınız ATM'lerin ve POS cihazlarının görünümü hakkında bilgi edinin. Dolandırıcılık konusuyla ilgili bilgileri arkadaşlarınızla ve ailenizle, özellikle de teknoloji konusunda bilgili olmayanlarla paylaşın.

Seyahat sırasında ATM’leri akıllıca kullanın

Özellikle yurtdışına seyahat ederken, bankaların içinde veya güvenlik personeli tarafından denetlenen alanlarda bulunan ATM'leri kullanın. POS makinelerini korsan cihazların yerleştirilme ihtimali yüksek olan turistik bölgelerde kullanmaktan kaçının. İşlemlerinizin şüpheli olarak işaretlenmesini önlemek için seyahat planlarınızı bankanıza bildirin.

Yeni dolandırıcılık yöntemlerini takip edin

Son dolandırıcılık tekniklerini ve uyarıları takip etmek dolandırıcılara karşı güvenlik duvarınızı güncel tutmanın en iyi yöntemidir. Finansal kurumlar ve tüketici koruma örgütleri yeni tehditler karşısın güncel bilgilendirme sağlar. Bilgi sahibi olmak dolandırıcıların bir adım ötesine geçmenize yardımcı olur ve dolandırılma riskinizi azaltır.

Bankalara ibraz edilen çek tutarı arttı

 

Kredi ve kredi kartında yasal takibe takılanlarda artış

 

Kredi kartı mı, banka kartı mı?

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kredi-karti-dolandiricilarindan-nasil-korunulur/1803083