Yazdır

ABD ekonomisindeki ilk ‘domino taşı’ düşüyor

Tarih: 03 Haziran 2024 - 17:21

Küresel piyasaların merakla takip ettiği ABD enflasyonu için en kritik gösterge konut satışları. Uzmanlara göre konut piyasasında artan arz ve düşen talep Amerikan ekonomisindeki dengeleri değiştirebilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de emlak piyasası kısa sürede önemli bir düşüşle karşı karşıya kalabilir. Fortune’un haberine göre, Macro Institute’ün Kıdemli Yatırım Stratejisti Brian Nick piyasada yeterli alıcı olmadığı süre uzun bir süre ilanda kalan evlerin bu yaz fiyatlarının düşüşe geçeceğini öngörüyor.

Nick Bloomberg’deki açıklamasında henüz alıcısını bulmayan satılık evlerin sayısında yıllık bazdaki artışın Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını söyledi.

Ekonomi uzmanı “Bu önümüzdeki üç ila altı ay içinde fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacak” tahmininde bulundu.

ABD konut piyasası geleneksel bahar sezonunda. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, söz konusu dönem okul yılı başlamadan önce taşınma işlemlerinin tamamlanılmaya çalışıldığı dolayısıyla piyasanın zirve yaptığı zaman aralığını işaret ediyor.

Ancak bazı hesaplamalara göre artan ev arzına karşın yüksek fiyatlara isyan eden alıcılar nedeniyle bu yılın bahar sezonu hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Nick satış sezonu yaz aylarında sona erdiğinde ve sonbahar yaklaştığında ev fiyatlarının düşmeye başlayacağını ve tüketici güveninin hasar göreceğini tahmin ediyor. Zira yüksek fiyatlar potansiyel alıcıların moralini bozarken güçlü istihdam piyasası ile birlikte ev sahiplerinin piyasa duyarlılığı da artıyor.

Ünlü ekonomist, “Ev fiyatlarını bir kez düşürmeye başladıklarında bu tüketicilerin harcama yeteneklerini ve harcama isteklerini de azaltacaktır. Alıcılar son birkaç yıldır gördüklerinin aksine teklif aldıkları evin bir yanındaki evin daha düşük fiyata gittiğini görecekler. Önümüzde daha yavaş bir ekonomik büyüme olduğunu göz önünde bulunduruyoruz ve düşeceğini ön gördüğümüz ilk domino taşı konut piyasası” uyarısında bulundu.

Diğer konut piyasası gözlemcileri de satıcıların talep ettiği yüksek ev fiyatlarına karşılık daha fazla alıcının geri adım atması nedeniyle bir değişimin yaşandığına dikkat çekti.

Amerikan gayrimenkul firması Compass’in CEO’su Robert Reffkin geçen ay CNBC’deki açıklamasında konut piyasasındaki envanterin %30’unun son on yıldaki herhangi bir zamandan daha fazla fiyat düşüşü gördüğünü ve arzın %16 yükseldiğini açıkladı.

Reffkin, “Bu farklı bir ortam. Artık alıcılardan daha fazla satıcı görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ancak Amerikan konut piyasasındaki zayıflık ev fiyatlarının ülke çapında yükseldiğini gösteren rakamlarla maskeleniyor. S&P CoreLogic Case-Shiller Endeksi ABD’deki konut fiyatlarının mart ayında bir yıl öncesine göre %6,5 artarak tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığını gösterdi. Gayrimenkul firması Redfin’in verilerine göreyse nisan ayında konut fiyatları bir yıl öncesine göre %7,3 yükseldi.

Makro Enstitüsü'nden Nick, halihazırda satılık olan evlerin sayısının şu anda yıllık %8-10 arttığını ve fiyatların yakında düşeceğini öne sürdü.

Ekonomi uzmanı, “Arz-talep dengesizliği düzelmeye başlıyor. Bu da bu yaz en kısa sürede düşük fiyatlar göremeye başlayacağınız anlamına gelebilir” dedi.

Dolar/TL'de son durum

 

Küresel piyasalarda yeni haftada pozitif hava

 

ABD'de PCE verileri nisanda beklentilerin altında kaldı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/abd-ekonomisindeki-ilk-domino-tasi-dusuyor/1801781