Koç Üniversitesi ve KONDA işbirliğiyle hazırlanan Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'nde (TEBA) mayıs ayı sonuçları açıklandı.
Ankete göre, hanehalkı yılsonu enflasyon beklentileri Mayıs ayında bir önceki aya göre 4 puan düşerek %92’ye geriledi.
Açıklamada, "Yılın geri kalanı için hanehalkı enflasyon beklentilerinin seyrine bakıldığında, hanehalkı enflasyon beklentileri mayıs-aralık döneminde enflasyonda 21 puanlık düşüş yansıtmaktadır. " denildi.
Açıklamada şöyle devam edildi:
"Enflasyon beklentileri ortalama değeri, gerek yıllık enflasyon beklentilerinde medyan değerinden daha yüksektir. Bu durum dağılımın sağa çarpık olduğunu göstermektedir. Yani yıllık enflasyon beklentileri %113’den düşük olanların sayısı, yüksek olanlardan daha fazladır. Buna karşılık yılsonu enflasyon tahmini için ortalama ve medyan değerler birbirine yakın olup simetrik bir dağılıma işaret etmektedir.
Anket sorularına verilen cevabın katılımcılar arasında ne kadar farklı olduğunu ölçen çeyrekler arası açıklık (IQR) değeri oldukça yüksektir (3. satır). Bu rakam ankete verilen cevaplar küçükten büyüğe sıralandıktan sonra dağılımın yüzde 25. ve 75. sıralarına karşılık gelen kişilerin beklenti farkının kaç puan olduğunu göstermektedir. Bu değişkenliğin 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi için düşüyor olması yıl sonu enflasyon tahmini konusunda görüş birliğinin arttığına işaret etmektedir.
Ankette sorulan bir diğer soru “Buzdolabı, elektronik eşya gibi dayanıklı tüketim mallarını almak için şu an uygun bir zaman mıdır (yoksa bekleyip altı ay sonra satın almayı mı tercih edersiniz)?” sorusudur. Bu soruya geçen ay katılımcılarının %92’si evet yanıtını verirken bu ay söz konusu oran %85’e gerilemiştir."
EKK: Yılın ikinci yarısında yıllık enflasyonda belirgin gerileme bekliyoruz
Enflasyon düzeltmesi ve 2023 yılı yeniden değerlemede son 3 ay amortismanları için itiraz gerekçesi