Dört yıldır tamamen yabancı turistlere kapalı olan Kuzey Kore, bu yıl Ruslara yeniden açıldı. Mayıs ayının başında, bu tür gezilerin yeniden başlamasından bu yana beşinci ve en büyük tur grubu ve en büyüğü Vladivostok'tan Pyongyang'a doğru yola çıktı.
Kuzey Kore'de kooperatiflere yılda 15 günden bir aya kadar ekim işlerinde yardımcı olmak, ülke sakinlerinin çoğunluğu için kutsal bir görevdir. Turist gruplarına eşlik eden ve Rusça konuşan Li Yun Geng de, eğer Rusya'dan bir grup turist gelmeseydi, pirinç tarlaları ekmek için gönderilecekti.
Kovid-19 Öncesi ve Sonrası
Kuzey Kore'ye turist akışı pandemi nedeniyle kesilmişti. Ancak, 2024 şubat ayında sınırlar yeniden açıldı ve Rusya'dan gelen ilk turist kafilesi Pyongyang’da tatil yaptı.
Rusya ve Kuzey Kore, karşılıklı olarak birbirlerine yeniden turist grupları göndermeye başladı. Bu adım, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Aleksandr Kozlov’dan geldi.
Bu konuda Rusya Federasyonu vatandaşları, pandemiden önce Kuzey Kore'ye turist akışının büyük kısmını oluşturan Çinlilerin bile önüne geçmeyi başardı.
Rus turistler Kuzey Kore’ye farklı amaçlarla gidiyor. Bazıları ziyaret ettikleri ülkeler koleksiyonuna bir yenisini eklemek için giderken bazıları kendilerini Kuzey Kore tarihine kaptırmayı amaçlıyor. Bazıları ise etnik olarak Kore yarımadasından Rusya’ya taşınana vatandaşları. Onlar da atalarının topraklarını ziyaret etme amacıyla gidiyor. Ve bunların çoğunu etnik Koreliler oluşturuyor.
Beklentiler ve Gerçekler
Kuzey Kore'yi ziyaret edenler, sadece ülkenin kapalı yapısını ve siyasi özelliklerini değil, aynı zamanda çeşitli sosyal ve kültürel yönlerini de deneyimliyorlar. Her şeyden önce, sakinlerin ezici çoğunluğunun umutsuz yoksulluğu ve ülkede hüküm süren yıkım ve açlık hakkında yaygın klişeler sık sık sorgulanıyor.
Kuzey Kore'nin kapalı yapısı nedeniyle bu ülkeyle ilgili her zaman çok sayıda klişe mevcut. Her şeyden önce, sakinlerin ezici çoğunluğunun umutsuz yoksulluğu ve ülkede hüküm süren yıkım ve açlık olduğu biliniyor. Ancak Pyongyang'la ilk tanışan Ruslar şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Başkentin en azından yabancılara gösterilen merkezi bölgelerinin birçok gözlem platformundan alınan panoramik manzaraları görenleri kendisine hayran bırakıyor.
Şehrin her yerinde geceleri aydınlatılan yepyeni, modern yüksek binalar var. Başkentte, Moskova yakınlarındaki şehir evlerine benzeyen birçok modern konut kompleksi mevcut.
Kuzey Kore turizmi, hem tarihi hem de kültürel açıdan zengin deneyimler sunuyor. Turistler, Kuzey Kore'nin benzersiz atmosferini ve geleneksel yaşam tarzını keşfederken, aynı zamanda ülkenin siyasi ve sosyal gerçeklikleri hakkında daha derin bir anlayışa sahip oluyorlar.
Kuzey Kore’de 8 günlük bir tatilin maliyeti yaklaşık 150 bin ruble yani 1650 dolara mal oluyor.
Sovyetler Nostaljisi
Kuzey Kore ziyaretçilerini şaşırtan bir başka uygulama ise turistlere verine notta "Rehberlik hizmetleri zorunludur ve reddedilemez" yazması. Bu tür düzenlemeler özellikle özgürlüğü seven Rus turistlere pek hitap etmiyor. Ancak baştan bu durumu kabul ederek ülkeye gelinebiliyor.
Ayrıca Kuzey Kore'de normal internet yok. Yabancılar için seçkin otellerde Wi-Fi mevcut, ancak fiyat etiketi oldukça yüksek. Rus turistler on dakikalık internet kullanımı için neredeyse 2 dolar para ödemeliler. Dolayısıyla ülke çapında seyahat etmek Ruslar için bir dijital detoks dönemi haline geliyor.
Kuzey Korelilerin kendi interneti var, ancak bu tamamen kendilerine ait ve küresel ağla herhangi bir bağlantısı yok.
Taksi çağırmak veya yemek sipariş etmek için herkes serbestçe bu yerel interneti kullanılabilir.
Kuzey Kore'yi ziyaret eden Rus turistlerin en çok dikkat ettiği nokta ise, ‘nostalji’ oluyor. Bir çok Rus turist, Kuzey Kore’de yaşadıklarını "mutlu Sovyet çocukluğunun nostaljisi" olarak tanımlıyor.(Haberrus)
Çin ve Kuzey Kore arasında 5 yıl sonra bir ilk
Kuzey Kore, Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattı
Kuzey Kore lideri Kim talimat verdi: Savaş tatbikatlarını yoğunlaştırın