ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gürcistan genelinde haftalar süren kitlesel protestoları tetikleyen ve muhalefetin 'Rus yasası' olarak tanımladığı kanunun kabulünün ardından Washington'ın Tiflis'le ilişkileri gözden geçireceğini belirtti. ABD'li bakan, ülkesinin Gürcistan'a yeni vize kısıtlamaları getirdiğini söyledi.
Euronews'de yer alan habere göre Blinken, yeni vize politikasının "Gürcistan'da demokrasinin baltalanmasından sorumlu olan ya da suç ortaklığı yapan bireylerle bu kişilerin aile üyeleri için geçerli olacağını" kaydetti.
Bakan Blinken, Washington'ın "ABD ile Gürcistan arasındaki ikili işbirliğinin kapsamlı bir incelemesini" başlattığını da sözlerine ekledi.
Karar resmileşti
Blinken'in konuşmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, vize kısıtlaması ve ikili iş birliğinin gözden geçirileceğine dair kararı resmi sitesinden de yayımladı.
Gürcistan Parlamentosu tarafından kabul edilen yasa, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını ülke dışından alan kuruluşların "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kaydolmalarını aksi takdirde para cezalarıyla karşı karşıya kalmasını öngörüyor.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili tarafından veto edilen yasa, "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kabul edilen sivil toplum kuruluşu ve medya gibi kurum ve kuruluşlarının, kamu siciline aynı isimle kayıtlı olmasını zorunlu kılıyor.
Geçen hafta Gürcü milletvekilleri yasayı kabul etti. Eleştirmenler ise bu girişimin muhalif grupları susturacağını ve ülkeyi Batı yanlısı bir rotadan Rusya eksenine doğru kaydıracağı değerlendirmesinde bulunuyor.
Bu arada Cumhurbaşkanı Zurabishvili her ne kadar yasayı veto etmiş olsa da iktidarın bu vetoyu geçersiz kılacak meclis çoğunluğu bulunuyor.
Blinken, "Ülkedeki demokratik süreçleri veya kurumları baltalayan herkesin Ekim 2024'te yapılacak Gürcistan seçimleri öncesinde, seçim sırasında ve sonrasında yakın aile üyeleri dahil ABD'ye seyahat etmelerinin engelleneceğini" dile getirdi.
Muhalifler iktidarın kabul ettiği yasanın 'Moskova'nın muhalifleri bastırmak' için kullandığı mevzuat ile neredeyse aynı olduğu yorumunu yapıyor.
Brüksel de söz konusu yasanın Tiflis'in Avrupa Birliği üyeliği hedefiyle "uyumsuz" olduğu uyarısında bulunuyor.
ABD'nin "Gürcü yetkililerin bu yasayı yeniden gözden geçirmesi ve ülkenin demokratik ve Avrupa-Atlantik hedeflerini geliştirecek adımlar atmasını umduğunu" ifade eden Blinken, "İki ülke ilişkilerini gözden geçirirken ve kendi kararlarımızı alırken Gürcistan'ın eylemlerini göz önünde bulunduracağız." dedi.
Gürcistan Cumhurbaşkanı tartışmalı yasayı veto etti
AB ve NATO'dan Gürcistan'a çağrı