Antarktika'da İngiltere'ye ait Halley araştırma istasyonuna ev sahipliği yapan bölgeden son üç yılda üçüncü bir büyük buzdağı daha koptu.
Yaklaşık 380 kilometre karelik buzdağı, İngiltere açıklarındaki Isle of Wight büyüklüğünde, Akdeniz'deki 316 kilometrekarelik Malta Adası'ndan daha büyük.
Halley araştırma istasyonu, son derece dinamik bir aşamadan geçen Brunt Buz Sahanlığı'nın üzerinde yer alıyor.
Araştırma istasyonunu yöneten İngiliz Antarktika Araştırması (BAS), buzdağı üzerine yerleştirilen iki GPS aleti sayesinde kopuştan haberdar oldu.
BBC'nin bildirdiğine göre GPS verileri uydu görüntüleriyle doğrulandı, buzdağının her tarafı deniz suyu ile çevrili olduğu görüldü.
BAS, buzul kopuşlarıyla ilgili endişeler nedeniyle 2017 yılında istasyonu kayaklar üzerinde başka bir noktaya taşımış, uzun kış aylarında da istasyonu boşaltmaya başlamıştı. İstasyondaki son personel şubat ayında bölgeyi terk etmişti.
Brunt Buz Sahanlığı'ndan son üç yılda bu kadar çok buz kaybı yaşanması, sahanlığın denize doğru hareketindeki ivmeyi hızlandırdı.
Tarihsel olarak, yılda 400-800 metre hızla ilerleyen sahanlık, şu anda yılda yaklaşık bin 300 metre hızla hareket ediyor.
1956'dan beri bir İngiliz bilim üssüne ev sahipliği yapan Brunt Buz Sahanlığı, İngiltere'nin kıtadaki iki ana bilim üssünden biri.
Dev buzdağı 30 yıl sonra harekete geçti
Dev buzdağı, ana buz sahanlığına çarpmaktan son anda kurtuldu
Antarktika'da dünyanın en büyük buzdağı koptu
Dünyanın en büyük yüzen buzdağı yok olmak üzere