FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
JPMorgan’ın yatırımcı gününde ortaya çıkan rakamlar arasında, analistlerin dikkatini en çok '17 milyar dolar' çekti.
Finansgundem.com’in derlediği bilgilere göre, üst düzey analist Mike Mayo, JPMorgan'ı tek bir yılda teknolojiye 17 milyar dolar harcadıktan sonra, “Bankacılığın Nvidia’sı" ilan ediyor.
Teknolojiye yatırımda rekor
Fortune’dan Amanda Gerut’un haberine göre, Wells Fargo Securities'in genel müdürü Mayo, 17 milyar doların, şirketin bu yıl yapacağı harcamaların en önemli bölümü olduğunu belirtiyor. Mayo, “Bu bir rekor; şimdiye kadar hiçbir banka teknolojiye bir yılda 17 milyar dolar harcamadı. Bu, en büyük sekiz bankanın toplam giderlerine eşit ve JPMorgan'ın yalnızca teknolojiye harcadığı miktar bu” şeklinde konuşuyor.
Mayo, bankalar ve CEO’ları hakkında açık sözlü bir tutum sergiliyor. Mayo, JPMorgan'ın teknolojiye yaptığı yatırımın, bankanın CEO’su Jamie Dimon henüz bu bilgiyi ‘içselleştirmemiş’ olsa bile, JPMorgan'ı bankacılığın Nvidia’sına ve Dimon'u da 'dijital bir lider'e dönüştürdüğünü söylüyor.
Dijital lider
Mayo, “Bunu yapay zekaya harcıyorlar; bunu dijital bankacılığa harcıyorlar; arka ofisi modernleştiriyorlar; bankacılığın bir sonraki versiyonu olan önde gelen dijital banka 2.0 olmaya çalışıyorlar” diyor. Bir sonraki yinelemenin, daha önce analog biçimde mevcut olmayan yeni ürünler, hizmetler, ilişkiler ve katılımlar yaratmayı içerdiğini söyleyen Mayo, “JPMorgan dijital lider olma yolunda ön saflarda yer alıyor” diye ekliyor.
Müşteri varlıklarında 5 trilyon doları bulan ve 310.000 kişiyi istihdam eden banka, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, teknoloji yatırımını işlerine ve stratejisine dağıtacağını belirtiyor. Plana göre, yaklaşık 4,5 milyar dolar ürün ve kullanıcı deneyimlerine fon sağlayacak ve 3,1 milyar dolar modernizasyon, güvenlik ve yazılım geliştirmeye gidecek; geri kalanı ise servet yönetimi, topluluk ve ticari ve yatırım bankacılığı işlerine dağıtılacak.
Sağlıklı bir paranoya
Mayo, JPMorgan’ın yapmadığı şeylerden birinin hisseleri geri almak olduğunun altını çiziyor. JPMorgan hisseleri Pazartesi günü 205 dolara kadar yükseldikten sonra 196 dolara geriledi. Dimon'a göre hisse senedini bu fiyattan geri almak ise ‘bir hata’.
Mayo, Dimon'un geri satın alma duruşuyla ilgili olarak CEO'nun efsanevi yatırımcı Warren Buffett'tan bir cümleyi ödünç aldığına inanıyor: “Başkaları açgözlü olduğunda korkun, diğerleri korktuğunda ise açgözlü olun.” Mayo, Dimon'un küresel bir bankanın CEO'su olarak ‘sağlıklı bir paranoya’ya sahip olduğunu, çünkü her hamlenin şirkete zarar verebileceğini söylüyor.
Öte yandan Dimon kariyerinde ilk kez hisse satarken JPMorgan'ın mevcut fiyattan hisse geri satın almaması yatırımcılar için hayal kırıklığı yaratıyor. Şubat ve Nisan aylarında Dimon, JPMorgan hisselerinin bir milyon adedini nakde çevirdi ve toplam gelir yaklaşık 183 milyon dolar değerindeydi. Satışlar, CEO'nun bankadaki 19 yıllık geçmişindeki ikinci satıştı ve Dimon her ikisini de önceden duyurdu.
JPMorgan CEO'sundan emeklilik sinyali
JPMorgan: Yapay zeka çağında merak edebilenler iş bulacak
JPMorgan'dan 8 milyar dolarlık 'hisse' kazancı
JPMorgan: Kripto piyasasına bireysel yatırımcılar yön veriyor
JPMorgan'ın Rusya'daki varlıklarına el konulabilir