FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Microsoft ve LinkedIn’in yeni bir araştırmasına göre işyerinde yapay zeka kullanımı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Çalışanlar yoğun iş programlarının önüne geçmek için yapay zeka imkanlarını kullanmakta kararlı. Ancak işlerinin yerini alan yeni teknolojiler konusunda endişeliler.
CNBC’nin haberine göre Microsoft ve LinkedIn firmalarının ortaklaşa gerçekleştirdiği Yıllık Çalışma Trendi Endeksi yapay zekanın iş dünyası üzerindeki etkisine odaklandı. 31 ülkeden 31 bin çalışanla gerçekleştirilen araştırma ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Singapur, Avustralya ve Brezilya gibi ülkeleri kapsıyor.
Araştırma sonuçları çalışanların %75’inin işyerinde yapay zeka kullandığını, ancak yarısından fazlasının yapay zekayı en önemli görevler için kullandıklarını kabul etmek istemediğini ortaya koydu. Katılımcıların %53’üne göre bunun en önemli sebebi yapay zekanın çalışanların yerini alabileceğinden endişe duyulması.
Çalışanların neredeyse yarısı yapay zekanın işlerinin yerini alacağından endişe duyuyor ve önümüzdeki yıl mevcut görevlerinden ayrılmayı düşünüyor.
Microsoft Copilot Genel Müdürü ve Microsoft Worklab Eş-Kurucusu Colette Stallbaumer konuyla ilgili açıklamasında çalışanların korkularının üstesinden gelmesi ve yapay zekayı benimsemesi gerektiğini söyledi.
Stallbaumer yapay zekanın çalışanlara etkisiyle ilgili açıklamasında, “Bir çalışan olarak ne kadar çok üzerine düşüp öğrenebilirseniz gelecekte de o kadar iyi durumda olursunuz” dedi.
Yapay zeka uzmanı, “Bence insanların korku duvarını biraz aşması ve iyimserliğe geçmesi, büyüme zihniyetine geçmesi, bu becerileri öğrenme fırsatını yakalaması gerekiyor. Zira tüm veriler bu yeteneklerin onları daha yetkin hale getireceğini gösteriyor, ister bugün şirketinizin içinde olun, ister bir girişimde bulunmak veya işe alınmak istiyor olun” ifadelerine yer verdi.
Patronlar yapay zeka yeteneğine sahip işçileri almak istiyor
Araştırmaya göre, teknik yapay zeka yetenekleri için işe alımlar son sekiz yılda %323 arttı. Ancak ChatGPT ve Microsoft Copilot gibi yapay zeka araçlarını nasıl kullanacağını bilen, teknik olmayan geçmişlere sahip çalışanlar da yüksek talep görüyor.
Araştırma iş dünyası liderlerinin %66'sının yapay zeka becerileri olmayan birini işe almayacaklarını söylediğini ve liderlerin %71'inin yapay zeka becerilerine hakim olmayan daha deneyimli bir çalışanı işe almaktansa, yapay zeka becerilerine sahip daha az deneyimli bir çalışanı işe almayı tercih ettiğini gösterdi.
Patronlar işyerinde yapay zeka bilgisine değer verse de çalışanların becerilerini geliştirmek için aktif bir yaklaşım benimsemiyorlar. ABD'li yöneticilerin neredeyse yarısı şu anda çalışanlar için yapay zeka araçlarına veya ürünlerine yatırım yapmıyor. Şirketlerin sadece dörtte birinden biraz fazlası bu yıl üretken yapay zeka konusunda eğitim vermeyi planlıyor.
Araştırmaya göre dünya çapında işyerinde yapay zeka kullanan insanların yalnızca %39'u işverenlerinden yapay zeka eğitimi aldı.
LinkedIn'in Başkan Yardımcısı ve İşgücü Uzmanı Aneesh Raman, CNBC’deki açıklamasında, "Verilerle ilgili ilginç olan şey, çalışanların yapay zekanın benimsenmesi gerekliliğini anlasa da şirketlerin henüz durumu henüz tam olarak anlamıyor gibi hissettirmesi" dedi.
Raman, “Çıkarılması gereken en önemli sonuç şu: Eğer bir şirketseniz ya geride kalıyorsunuz ya da öne geçiyorsunuz. Yerinde kalmak gibi bir ihtimal yok. Bu nedenle yapay zekaya bakış açınızın ne olduğu ve işinizi nasıl büyüteceğiniz hakkında konuşmanız gerekiyor” dedi.
Çalışanlar işlerini kolaylaştırmak için yapay zeka kullanıyor
Yapay zekanın yarattığı tüm endişelere rağmen çalışanlar yapay zeka araçlarının sağladığı avantajların farkında ve kariyerlerini ilerletmek için kullanıyorlar.
Çalışanların dörtte üçünden fazlası istihdam piyasasında rekabetçi kalabilmek için yapay zeka becerilerine ihtiyaç duyduklarını ve bunun onlara daha fazla iş fırsatına erişim imkanı sağlayacağını söylüyor. %70’in biraz altında bir kesimse yapay zeka yeteneklerinin hızlı terfi etmelerine yardımcı olabileceğini söylüyor.
Raman konuyla ilgili açıklamasında, “Bana kalırsa en kilit sorun çoğumuz için mesleklerimizin değişeceğini ve yeni iş kategorilerinin ortaya çıkacağını fark etmektir. İnsanların bu kaygıyla başa çıkabilmesi için yapması gerekense öncelikle yeteneklerini düşünmektir” dedi.
Raman Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın şu sözlerine atıfta bulundu: “Çağımız her şeyi bilme değil, her şeyi öğrenme çağı.”
JPMorgan: Yapay zeka çağında merak edebilenler iş bulacak
ABD, Çin'e yapay zeka ihracatını kısıtlayabilir
Sanayi üretimine yapay zekâ katkısı