FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
115 milyar dolarlık gayrimenkul devi Starwood Capital Group’un eş kurucusu, CEO’su ve başkanı olan gayrimenkul milyarderi Barry Sternlich, ABD’deki 4 binin üzerindeki bölgesel ve topluluk bankasının geleceğinden endişeli. Emlak sektörünün yüksek faizler, boş evler ve yüksek enflasyonla mücadele ettiğini belirten Sternlicht bu süreçte bazı bankaları zor zamanları bekleyeceğini öngörüyor.
Milyarder CNBC’deki açıklamasında, “Bana kalırsa insanlar bu çatlakları arıyor ve artık bu çatlakların derinleştiğini göreceksiniz. Her gün olmasa bile haftada bir veya iki haftada bir, bir bölgesel bankanın battığını göreceksiniz” uyarısında bulundu.
Strenlicht’in karamsar tahminine rağmen bu yılın başından itibaren sadece bir ABD bankası iflas etti. Söz konusu banka da Philadelphia, New York ve New Jersey’de faaliyet gösteren bölgesel banka Republic First Bank’ti. İflas eden bankanın 6 milyar dolarlık varlığı bulunuyordu. İflas sonrası ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından bankanın 4 milyar dolarlık mevduatına el konuldu. İflasın en önemli sebebi olaraksa büyük ticari gayrimenkul varlıklarına sahip olan bankanın faiz artışları karşısında zor durumda kalması gösteriliyor.
Fortune’un haberine göre, Sternlicht, iki yıldan fazla bir süredir emlak ve bankacılık sektörlerinde ve tüm ekonomide artan faiz oranları nedeniyle bekleyen sorunlar konusunda uyarıyor. Gayrimenkul milyarderi Eylül 2022'de, ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmaya başlamasından sadece birkaç ay sonra, yetkililerin ekonomiye gereksiz yere saldırmak için özellikle konutla ilgili "eski enflasyon verilerini" kullandığını söyledi. Bir ay sonra Sternlicht, yükselen borçlanma maliyetleri nedeniyle tüm ekonominin "sert bir şekilde kırıldığını" ve bir resesyonun kaçınılmaz olduğunu savunmuştu.
Ancak ABD'nin 2023 yazına kadar daha yüksek faiz oranlarına ve enflasyona karşı dayanıklılığını kanıtladı. Sternlicht ise "tüketicinin gücünü anlamadığını" söyleyerek resesyon çağrılarının erken olduğunu kabul etti. Bununla birlikte, gayrimenkul milyarderi, emlak ve bölgesel bankacılık da dahil olmak üzere ekonominin belirli kesimlerinin FED Başkanı Jerome Powell'ın hızlı faiz artırımlarına dayanamayacağına inanıyor.
Sternlicht, Powell’ı hedef aldığı açıklamasında, “Önünde zor bir görev ve kör bir alet var. Sonuç olarak emlak piyasaları çenesine yumruk yemiş gibi hissediyor zira faizler çok hızlı yükseldi. Faiz artışlarını kaldırabilirdik ama bu kadar hızlı artışların üstesinden gelemiyoruz. 1,9 trilyon dolarlık emlak kredisi şu anda hassas bir canavar gibi” ifadelerine yer verdi.
Emlak milyarderi faizleri düşürme çağrısını tekrarladı
Gayrimenkul sektörünün birçok segmenti zor durumda kalsa da ofis sektörü diğerlerinden daha fazla baş ağrısıyla karşı karşıya kaldı. Daha yüksek faiz oranları ve hibrit çalışmanın yükselişi gibi gelişmeler son birkaç yılda ofis sahiplerini özellikle sert bir şekilde etkiledi.
Sternlicht ocak ayında Bloomberg'e yaptığı bir açıklamada ofis emlak piyasasının bu noktada "varoluşsal bir kriz" yaşadığını ve 1 trilyon dolarlık kayıpla karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Milyarderin tahminleri doğru çıkarsa gayrimenkul borcu tutan ancak aşırı kredi kayıplarını yönetebilmek için geniş bilançolara sahip olmayan bölgesel ve topluluk bankaları ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacak.
Çok sayıda Wall Street analisti, stratejisti ve gayrimenkul sektörü lideri, geçen yıl boyunca bilançolarda görülmeyen gayrimenkul kredileri nedeniyle bölgesel bankalardaki potansiyel sorunlar hakkında uyarıda bulundu.
New York merkezli gayrimenkul yatırımcısı, işletmecisi ve geliştiricisi RXR'nin CEO'su Scott Rechler, mart ayında Fortune'a verdiği demeçte, bölgesel bankaların esasen "yavaş hareket eden bir tren kazası" ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Rechler, önümüzdeki birkaç yıl içinde vadesi gelen ticari gayrimenkul kredilerinin dalga dalga ortaya çıkacağını ve sektördeki fiyatların düşmesiyle, bankaların artan kredi kayıplarıyla başa çıkmakta zorlanacağını savundu.
Rechler, “Sanırım önümüzdeki iki yıl içerisinde ABD’de 500’den biraz daha fazla sayıda banka var olmaya devam edecek. Geri kalanların hepsinin iflas edeceğini söylemiyorum. Ancak iflas etmeseler bile konsolidasyona zorlanacaklar” dedi.
Sternlicht'e göre, FED faiz oranlarını düşürmeye karar verirse bu kâbusun en azından bir kısmı önlenebilir. Emlak milyarderi "Bu bankalara sermaye getirmenin bir yolu, oranları düşürmektir. Bu temel olarak varlıklarını daha değerli hale getirecektir" dedi.
Milyarder CEO, Amerikan ekonomisinin "dokusu" için kritik öneme sahip oldukları ve daha büyük bankaların genellikle görmezden geldiği küçük işletmelere veya çiftçilere kredi verdiklerini belirterek, topluluk bankalarının korunmaya değer olduğunu savundu. Sternlicht, Powell'ın faiz oranlarını er ya da geç düşüreceğine ve potansiyel olarak bu bankaların bazılarını kurtaracağına inanıyor.
Sternlicht, faiz artırımlarının artık enflasyonu düşürmede istenen etkiyi yaratmadığını, bunun yerine gayrimenkullere ve bölgesel bankalara gereksiz zararlar verdiğini ve Powell'ın bunu görmeye başladığını savundu.
CEO çoğu Amerikalının mortgage ödemelerini sabit oranlı düşük faizlerle yaptığını hatırlattı. Dolayısıyla FED’in faiz oranlarındaki değişim gayrimenkul firmalarının gelirlerini değiştirmiyor. Sternlicht ayrıca FED’in politikasının enerji, gıda veya sigorta fiyatlarını da doğrudan etkilemediğini belirtti. Zira söz konusu kalemler ABD’de enflasyona neden olan kilit kategoriler olarak öne çıkıyor.
Sternlicht'in görüşüne göre, faiz artırımları enflasyonla mücadele için gereken ilacı sağlamayabilir. ABD hükümetinin 34 trilyon dolarlık bütçesine dikkat çeken Sternlicht, Başkan Powell'ın faiz maliyetlerini düşürmek için faiz oranlarını düşürmek isteyeceğini savundu. "Oranların düşeceğini düşünüyorum" diyen CEO "Powell, faizleri düşürmek için bir neden arıyor gibi görünüyor” açıklamasında bulundu.
Gelişen ekonomilerin tahvilleri yatırımcısını güldürdü
Küresel piyasalar merkez bankalarına odaklandı
Ed Yardeni: Faiz indirimi hisse senetlerinde ani yükselişi tetikler