Ticaret Bakanlığı'nın bir sözcüsü yaptığı açıklamada "Sürekli değişen tehdit ortamını ve teknolojik manzarayı göz önünde bulundurarak, kontrollerimizin ulusal güvenliğimizi ve dış politika çıkarlarımızı en iyi şekilde nasıl koruyabileceğini sürekli olarak değerlendiriyoruz. Bu sürecin bir parçası olarak, geçmişte de yaptığımız gibi, bazen ihracat lisanslarını iptal ediyoruz" dedi.
"Belirli lisanslar" hakkında yorum yapmaktan kaçınan sözcü, "Ancak Huawei'ye ihracat için belirli lisansları iptal ettiğimizi doğrulayabiliriz" diye konuştu.
Huawei 2019 yılında ABD'nin ticaret kara listesine alınmış ve ABD'li firmaların ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle Çinli teknoloji devine 5G çipleri de dahil olmak üzere teknoloji satması yasaklanmıştı.
ABD 2020 yılında Huawei'ye yönelik çip kısıtlamalarını sıkılaştırarak Amerikan çip üretim ekipmanlarını kullanan yabancı üreticilerin Huawei'ye yarı iletken satabilmeleri için lisans almalarını zorunlu kılmıştı.
Huawei'ye çip tedarik eden şirketlerden Qualcomm bu ayın başlarında yaptığı bir SEC başvurusunda, Huawei gibi müşterilerinin kendi çiplerini geliştirmelerinden operasyonlarının "daha fazla etkilenmesini" beklediğini söylemişti.
Qualcomm, "Lisanslarımız kapsamında Huawei'ye entegre devre ürünleri satmaya devam etmiş olsak da, Huawei'den mevcut takvim yılının ötesinde ürün geliri elde etmeyi beklemiyoruz" dedi.
Qualcomm, "Ayrıca, Huawei'nin 5G cihazları, 5G ürünlerimizi kullanan Çinli orijinal ekipman üreticilerinden veya Çin'e sattıkları cihazlarda 5G ürünlerimizi kullanan Çinli olmayan OEM'lerden pay aldığı ölçüde, gelirlerimiz, faaliyet sonuçlarımız ve nakit akışlarımız daha da etkilenebilir" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Huawei heyeti ile görüştü
Huawei, yeni akıllı telefon serisini tanıttı