FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hangi milletin görece daha çalışkan olduğuna dair yayınlanan anketlerin aksine bu kez Avrupalı bir üst düzey yönetici, Amerikalıların daha çalışkan olduğunu itiraf ediyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Norveç'in 1,6 trilyon dolarlık petrol fonu Norges Bank Investment Management’ın CEO’su Nicolai Tangen, “Amerikalılar Avrupalılardan daha çok çalışıyor çünkü onların ‘genel hırs seviyeleri’ bizden daha yüksek” diyor.
Amerikalılar daha hırslı
Fortune’dan Eleanor Pringle’ın haberine göre, Norveç'in ‘trilyon dolarlık adamı', Amerika'nın başarısızlığa karşı tutumunun, ülkeyi, çalışanların daha iyi bir iş-yaşam dengesine sahip olabileceği ancak o kadar hırslı olmadığı Avrupalı meslektaşlarının önüne geçirmeye yardımcı olduğuna inanıyor.
Nicolai Tangen, Norveç'in petrol ve gaz kaynaklarından elde edilen geliri yöneten İskandinav devi Norges Bank Investment Management'a liderlik ediyor. 2020'den bu yana Tangen'in yönetimi altında ve son on yılda, 1,6 trilyon dolarlık fon, Avrupa'daki yakın komşuları yerine ABD'ye giderek daha fazla yatırım yapıyor ve bu bir tesadüf değil.
Tangen, Financial Times'a yaptığı açıklamada, Amerika'nın özellikle inovasyon ve performans alanındaki performansının Avrupa'nın aksine ‘endişe verici’ olduğunu söylüyor. Tangen, bunun kısmen zihniyete bağlı olduğunu ve her kıtayı kabul etmenin hata ve risk içerdiğini ekleyerek “Amerika'da iflas edersen bir şansın daha olur. Avrupa'da ise ölürsün” diyor.
Tangen, daha derine inerek iki kıta arasında ‘genel hırs düzeyi’ bakımından da bir fark olduğunu ekliyor. Tangen, “Çok iddialı değiliz. İş-yaşam dengesi hakkında konuşurken dikkatli olmalıyım ama Amerikalılar daha çok çalışıyor” diyor.
Verilere göre fark az
Veriler Tangen'in haklı olduğunu gösteriyor ancak çok az bir farkla. Avrupa Birliği'ne göre 2022'de 22 ile 65 yaş arasındaki kişilerin ortalama çalışma haftası 37,5 saat olarak kaydediliyor. Kaydedilen en uzun çalışma saatleri haftada 41 saatle Yunanistan'da ve haftada 40,4 saatle Polonya'da görülüyor. Hollanda ise 33,2 saatle en kısa çalışma haftasına sahip olurken onu 35,3 saatle Almanya takip ediyor.
Bu arada Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (International Labour Organization) en son Ocak ayında güncellenen verileri, ABD'de çalışanların ortalama çalışma saatinin haftada 38 saat olduğunu gösteriyor. Ancak bu çalışanların yüzde 13'ü haftada 49 saat veya daha fazla çalışıyor; bu da çoğu Avrupa ülkesini geride bırakıyor.
Üstelik Birleşik Krallık gibi ülkelerde, eğer tam zamanlı bir çalışansanız, personele yılda 28 gün ücretli izin hakkı tanıyan yasal bir gereklilik bulunuyor. ABD'de personele herhangi bir ücretli izin verilmesi yasal bir zorunluluk değil ancak Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre (Bureau of Labor Statistics) hizmetinin ilk yılında olan ortalama çalışan sekiz izin gününe ihtiyaç duyuyor.
Yöneticilerin kazançları
ABD'deki çalışanların çalışma ahlakına hayran olmasına rağmen Tangen, yöneticilere verilen aşırı ücret paketlerini kabul etmediğini açıkça belirtiyor. Tangen, örneğin yılda 20 milyon dolardan fazla kazanan CEO'ların ’kendilerini bizim adımıza zenginleştirdiklerini’ söylüyor ve “Bu güpegündüz hırsızlık yapmaya benziyor” diye ekliyor.
Norges Bank'ın yatırım stratejisi kesinlikle ABD odaklı; sonuçta Amerika, borsadaki yükselişin omurgasını oluşturan Muhteşem Yedili (Magnificent Seven) hisselerinin tümüne ev sahipliği yapıyor ve analistlere göre bunu yapmaya da devam edeceğe benziyor.
Yapay zeka ve bürokrasi
Financial Times’a göre Muhteşem Yedili varlıkları, Norges Bank'ın özsermaye varlıklarının yüzde 12'sini oluşturuyor ve Tangen, ‘büyük olanın büyüyeceği ve kazananın hepsini alacağı yönünde bir argüman' olduğunu söylüyor. Elbette tüm Muhteşem Yedili şirketleri arasında ortak bir konu var ve bu Wall Street'in şu sıralar en sevdiği ve heyecan duyduğu konuların başında geliyor: Yapay zeka.
Tangen'in söylediğine göre yapay zeka, Avrupa'nın hayatı kendisi için zorlaştırdığı bir alan. Teknoloji CEO'larının ABD ile karşılaştırıldığında Avrupa'daki bürokrasiden dolayı hayal kırıklığına uğradığını söylüyor.
Tangen, “Kuşkusuz, ABD'de yapay zeka konusunda öncülük edenler bile düzenlemeler istiyor; OpenAI'den Sam Altman ve Tesla CEO'su Elon Musk bu isimlerin başında geliyor. Bunun iyi olduğunu söylemiyorum ama Amerika'da çok fazla yapay zeka var ve düzenleme yok, Avrupa'da ise yapay zeka yok ve çok fazla düzenleme var; bu ilginç” şeklinde konuşuyor.
Çalışma saatlerini azaltma taleplerine Alman Bakan'dan eleştiri
Sessiz istifa çalışma saatlerini düşürdü
JPMorgan: Genç bankacılar uzun çalışma saatlerine alışmalı
Çalışma saatleri kısalınca verimlilik artar mı?
Musk: Çinliler çalışkan, ABD’liler işten kaçıyor