FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Özellikle pandemi sonrası çalışanlar ve işverenler arasındaki tartışmaların odağına yerleşen 'uzaktan çalışma’, işverenlere göre birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nike CEO’su John Donahoe, uzaktan çalışmanın inovasyonu öldürdüğünü düşünüyor.
İnovasyon zarar gördü
Fortune’dan Jason Ma’nın haberine göre, Nike'ın patronu, uzaktan çalışmanın inovasyona zarar verdiğini, bu nedenle şirketin yeniden düzenlemeye gittiğini ve ‘acımasız bir yol haritası' oluşturmaya odaklandıklarını söylüyor.
Nike CEO'su John Donahoe, uzaktan çalışma meselesine yakından eğilen en son kurumsal patronlardan biri olarak öne çıkıyor ve bu konuda net bir karara sahip: "İddialı ürün inovasyonu, çalışanların uzaktan çalışması nedeniyle zarar gördü.”
CNBC ile yaptığı röportajda Donahoe, atletik ekipman devinde şu anda ‘muazzam miktarda yenilik' yapıldığını ve gelirin son dört yılda sabit döviz bazında yüzde 9 oranında arttığını söylüyor ve bunun ‘yinelemeli inovasyon' tarafından yönetildiğinin altını çiziyor. Ancak Donahoe, ’cesur ve ezber bozan inovasyon'un eksik olduğunu kabul ediyor ve bunun bir nedeni olarak Vietnam'daki fabrikaların pandemi sırasında üç ay boyunca kapanması gibi tedarik zinciri sorunlarına işaret ediyor.
Donahoe, “Fakat daha da önemlisi, çalışanlarımız iki buçuk yıldır evden çalışıyor” diyor ve ekliyor: “Ve geriye dönüp baktığımızda, Zoom'da cesur ve ezber bozan bir yenilik yapmanın, cesurca trend yaratacak bir ayakkabı geliştirmenin gerçekten zor olduğu ortaya çıkıyor.”
Ekiplerin 18 ay önce yüz yüze çalışmaya geri döndüğünü ve daha önce neyin eksik olduğunu fark ettiklerini belirten Donahoe, “Böylece şirketimizi yeniden düzenledik ve geçen yıl boyunca, yinelenen inovasyon hattımızın yanı sıra ezber bozan inovasyon hattımızı da yeniden inşa etmeye acımasızca odaklandık. Yani yeni yol haritamız her zamanki kadar güçlü” diyor.
Maliyetler azaltılıyor
Aralık ayında Nike, kısmen zayıf tüketici talebinden kaynaklanan geniş yeniden yapılandırma planının bir parçası olarak gelecek üç yıl içinde maliyetleri 2 milyar dolar azaltmayı planladığını açıklamıştı.
Şubat ayında şirket, iş gücünde yüzde 2'lik, yani 1.500'den fazla çalışanın işten çıkarıldığını duyurdu ve Donahoe, Nike'ın son dönemdeki düşük performansının sorumluluğunun bir kısmını kendisine ve şirketin liderliğine yükledi. Bu gelişme, teknoloji, medya ve finans sektörlerindeki diğer işten çıkarma dalgasının ortasında geldi.
Hibrit çalışma bir adım önde
Donahoe'nun ofise gelme konusundaki güçlü desteği, çalışma hayatının geleceğine ilişkin tartışmanın son salvosu niteliği taşıyor. Pek çok çalışan evden daha üretken oldukları konusunda ısrar ederken ofise dönüş talimatları neredeyse evrensel olarak kötüleniyor.
Yine de Amerika'nın büyük şirketlerindeki ofis içi günler 2021'de haftada ortalama 1,1 günden 2023'te 3,4 güne çıkmış durumda. Bu, yakın zamanda yapılan bir anketin, yöneticilerin aslında çalışanlarından daha fazla evden çalışmak istediğini göstermesine rağmen gerçekleşiyor. Ancak bu ayın başlarında yapılan ayrı bir araştırma, salgının başlangıcından bu yana ilk kez daha fazla çalışanın tamamen hibrit çalışmayı uzaktan çalışmaya tercih ettiğini söylediğini ortaya koyuyor.
Bu arada, Nike'ın ürün inovasyonunun meyveleri, bu yaz Paris’te düzenlenecek Yaz Olimpiyatları'nda en iyi sporcuların ayakkabılarını ve kıyafetlerini sergileyeceği yüksek profilli bir sahnede boy gösterecek. Bu, şirket için, rakiplerin kilit pazarlarda ilerleme kaydettiği bir döneme denk gelmesi bakımından önem taşıyor.
ABD'deki ofislere uzaktan çalışma darbesi
Dell: Uzaktan çalışan terfi edemez
Uzaktan çalışma gençler için tuzak mı?
Uzaktan çalışma ilerlemeyi yavaşlatsa da stresi azaltıyor
Salesforce CEO’su: Uzaktan çalışma yüzünden başarılı çalışanlarımı kaybedemem
Ken Griffin: Uzaktan çalışma çalışanları kovmayı kolaylaştırıyor